Hoppa till huvudinnehåll
Hälsa

Läsarnas bästa fotvårdstips

En del försummar dem, andra tar hand om sina varje dag. Kollegas tävling lockade många att svara på hur just deras fötter mår. Vi fick också många tips.
- Rör tårna och vinkla vristerna när du sitter still, det är jättebra för blodflödet, skriver Gunilla i Enköping.
Eva Karlsson Publicerad

När fötterna plötsligt ska visas upp utan strumpor i sommarsandalerna blir det uppenbart om man har skött dem eller inte. Man kanske är den sortens person som Gunilla med skräckblandad förtjusning dras till? Hon bekänner i sitt mejl att hon inte kan sluta stirra när hon ser ett par sanslöst skitiga fötter. "Jag ÄR verkligen fascinerad", skriver hon och undrar om det finns någon diagnos för sådana som hon.

Breven till Kollega tyder på ett stort intresse för fötter. Vissa besvär är lätta att åtgärda, andra tar längre tid eller går inte alls. Då får man försöka så gott man kan.

Jan i Tullinge har diabetes vilket påverkar cirkulationen. Han tycker dock att fotsalva och omvårdnad räcker långt. Ewa från Härryda målar alltid tånaglarna för då syns det inte att de är angripna av psoriasis.

Trolla med hälstrumpa

Många lider av kramper, förhårdnader, nagelsvamp, liktorn, spruckna hälar eller en snedställning av stortån som har ett namn som en illasinnad utomjording: Hallux valgus. Ett par av alla halluxvalgusare som skrivit är Jeanette i Helsingborg och Martina från Hammarö. Jeanette har opererat sin ena och ska nu öva upp rörligheten. Martina använder sulor som är formgjutna efter hennes fötter.

Susanne i Eskilstuna, som själv har problem med inflammation i senfästen vid hälen och fram i foten och som hon behandlas med stötvåg för, har ett bra tips för den som har hälsprickor. Det finns en så kallad hälstrumpa som har silicon vid häldelen och som man kan använda under sin vanliga strumpa dag och natt i ett par dygn. Vips ska sprickorna vara borta. "Jag har sällan sprickor men jag kan vara enormt torr och narig och att fila ställer bara till med mer hud då kroppen vill reparera det borttagna."

Tur i oturen

"För tretton år sen så råkade jag ut för en arbetsplatsolycka där jag blev påkörd av en gasoltruck", skriver Emilia i Växjö. Trucken körde över hennes fötter och blev stående där i ett par sekunder. "Hade jag inte haft ordentliga skor med bra stålhätta så hade jag nog inte haft några tår eller hela fötter kvar över huvud taget. Jag kom undan med rejäl stukning på bägge fötterna."

Karl-Gunnar i Kristinehamn föll från garagetaket för elva år sedan. Han klarade huvud och rygg och landade på vänster fot, som sedan dess inte mår riktigt bra. "Vänster hälben krossades och är lagat med höftben, metallplatta och skruv", skriver han.

Man kan också ägna sig åt att försöka slita ut dem... Maria i Ljungby sprang Göteborgsvarvet häromveckan och då fick fötterna ta en hel del stryk.  

Såpa och nötter

Margareta i Norrköping smörjer in sina fötter varje morgon med Idominsalva. "Det gäller att vara ihärdig och göra det varje dag. Skapa en vana, ställ tuben där du tar på dig strumporna så går det automatiskt efter ett tag och du märker skillnaden", tipsar hon. Gun i Göteborg, som skriver att hon är 76+, har också bra fötter tack vare insmörjandet varje dag. Hon är noga med att också gå till fotvården med jämna mellanrum.

En salva som heter Gehwohl tipsar Alice i Borås om. Den smörjer hon in fötterna med varje dag. Annelie i Landvetter använder barnolja och bara bekväma och praktiska skor. Noga med skoköpen är även Gunnar i Karlskrona. Han ser till att använda flera par växelvis. Lena i Bredbyn har fötter som mår super. "Fotbad en gång i veckan med såpa har varit susen under mina 57 år", skriver hon.

Man måste komma ihåg att träna dem också. Kerstin i Sundsvall som i sjuttio år har vandrat runt på sina fötter brukar plocka nötter med tårna. Lena i Härnösand har inga problem med fötterna men väl ett annat: "Med stigande ålder har det blivit mycket svårare att nå ner till dem."

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Hälsa

Ny forskning: automatkaffe är onyttigt

Brukar du svära över blaskigt automatkaffe? Nu får du en till anledning: det är onyttigare än kaffet du brygger hemma. Det visar en ny studie.
Noa Söderberg Publicerad 31 mars 2025, kl 06:00
Studie från Uppsala universitet: Automatkaffe kan påverka blodfetter och öka risken för hjärt-kärlsjukdom.
Studie från Uppsala universitet: Automatkaffe kan påverka blodfetter och öka risken för hjärt-kärlsjukdom. Foto: Jessica Gow/TT.

Forskarna har jämfört automatkaffe med sådant som bryggts i perkolator, espressomaskin, kaffepress, vanlig hemmabryggare och på spisen. Resultatet: maskinerna vi har på jobbet ger kaffe som är sämre för kroppens kolesterolvärden.

– Med tanke på hur mycket kaffe som dricks på svenska arbetsplatser ville vi ta reda på hur halten av kolesterolhöjande ämnen ser ut i det kaffet. Vi har undersökt fjorton maskiner och kunde se att halterna är mycket högre än i vanligt bryggkaffe, säger David Iggman, docent och forskare vid Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap vid Uppsala universitet, i ett pressmeddelande.

Filtret avgör hur nyttigt kaffet är

Det rör sig om ämnena cafestol och kahweol, som är naturligt förekommande i kaffe oavsett bryggmetod. Men halterna är alltså mycket högre i automatkaffe än exempelvis bryggkaffe, eftersom ett kaffefilter fångar upp ämnena.

Sedan tidigare är det känt att kokkaffe innehåller höga halter av de kolesterolhöjande ämnena. Därför har de nordiska länderna näringslivsrekommendationer om att dra ner på, eller helt utesluta, kokkaffe.

Automatkaffe kan påverka blodfetter

Forskarna har åkt till olika arbetsplatser och testat totalt fjorton kaffeautomater. Mätvärdena skilde sig åt beroende på modell och testtillfälle. Den vanligaste typen av automat är också den som ger högst nivå av kolesterolhöjande ämnen, enligt forskarna.

Espressokaffe innehöll också höga halter av ämnena vid vissa provtillfällen, men svaren skilde sig kraftigt åt.

– Större delen av kaffeproverna innehöll nivåer som kan tänkas påverka kaffedrickarnas blodfetter och framtida risk för hjärt-kärlsjukdom. För storkonsumenter som dricker kaffe varje dag, är det tydligt att bryggkaffe eller annat välfiltrerat kaffe är att föredra, säger David Iggman.

Samtidigt betonar han att det krävs en kontrollerad studie för att ta reda på exakt hur en människas blodfetter påverkas av att dricka just automatkaffe.