Hoppa till huvudinnehåll
Hälsa

Kontoret där träning är ett krav

På byggkonsultföretaget Rotpartner har man en obligatorisk träningstimme i veckan. Efter inledande smågnissel har det blivit en succé.
Publicerad
Anna-Lena Lundqvist
Om man inte kan tänka sig att röra på sig alls kanske man inte ska jobba på Rotpartner, menar vd Fredrik Olsson, här med medarbetaren Anna Rudhag. Anna-Lena Lundqvist

Ett arbetsliv med ökade krav på leverans och kompetens samt en ständigt uppkopplad vardag. Det var bakgrunden till att Rotpartner införde en obligatorisk träningstimme på arbetstid.

– Du äter lunch med telefonen bredvid och låter aldrig hjärnan vila. Generellt sett kan man säga att vardagen är ganska pressad, säger företagets vd Fredrik Olsson.

Rotpartner har drygt 40 medarbetare i Göteborg, Stockholm och Malmö. Det är ingenjörer, projektledare, besiktningsmän och kommunikatörer från 25 till 60 år. Tanken var att ge dem möjlighet till återhämtning och att öka sin kreativitet.

– Vi vill vara ett dynamiskt företag med medarbetare som är ”på”. Och vi stöder oss på forskning som visar att hjärnans förmåga att vara mer plastisk och mindre rigid ökar av pulshöjande motion. Man blir mer flexibel och får ökad prestationsförmåga eftersom det påverkar simultanförmåga, minne och inlärning positivt. Ökad syresättning av hjärnan minskar också stresshormonerna.

När Rotpartner införde motionstimmen trodde många att det handlade om en obligatorisk joggingtimme. Men hur man rör på sig är inte det viktiga utan att man gör det. Enda kravet på motionen är just att den ska vara pulshöjande.

Ett gemensamt mål om ökad syreupptagningsförmåga har också satts. En mätning på gruppnivå gjordes i början av året och snart ska den stämmas av.

Utan tvång når man oftast bara de 30 procent som redan tränar

Motionen kan vara allt från två halvtimmars rask promenad per vecka till mer ansträngande aktiviteter. En kvinnlig medarbetare som spelar i en slagverksorkester, vilket kan vara väldigt ansträngande, undrade om hon nu kunde gå på orkesterns dagrepetitioner.

– Man får själv tolka detta och ta ett eget ansvar över sina val. Parallellt med det här har vi jobbat mycket med våra värdegrunder, hur vi kommunicerar och ger varandra feedback, så övergången blev ändå ganska mjuk, säger Fredrik Olsson.

Trots att många redan motionerade regelbundet väckte den obligatoriska träningstimmen lite oro.

– Majoriteten var positiva, men exempelvis de med småbarn var rädda att det skulle bli svårt att få ihop livspusslet, säger Anna Rudhag, som är hyresgästsamordnare.

– Nu är det lättare att prioritera träningen.

– Det roliga är att bland dem som tidigare inte tränade alls så har en del kommit i gång ordentligt, säger Fredrik Olsson.

Kan han förstå om det kan uppfattas som ett intrång i den personliga integriteten?

– Ja, men om man inför en träningstimme utan tvång når man oftast bara de 30 procent som redan tränar. Kan man inte tänka sig att röra på sig över huvud taget, då kanske man inte ska börja jobba här.

Läs mer: Var går gränsen?


Text: Cajsa Högberg

FÖRDELAR MED FRISKVÅRD

Motion får oss att må bra, orka mer och leva längre. Det finns också studier som visar att träning även ökar produktiviteten på jobbet.

Ett problem – som Rotpartner alltså har hittat sin lösning på – är hur man motiverar även dem som normalt inte tränar utanför arbetstid.

För arbetsgivaren – som ju betalar sjuklön och drabbas av minskad produktion när medarbetare är sjuka – är investeringar i friskvård ofta lönsamma.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Hälsa

När ljuset blir till mörker – så klarar du vårdepressionen

Dagarna blir bara ljusare och varmare. Våren efterlängtad av många men inte av alla. För en del är årstiden förknippad med trötthet och en känsla av nedstämdhet.
Petra Rendik Publicerad 7 april 2025, kl 06:00
Vårdepression. Till vänster en ung skejtboardåkare, till höger en ledsen kvinna på en parkbänk om våren.
Våren är här, men inte alla känner sig pigga. Årstidsbunden depression kan drabba även under ljusare tider. Psykologen Martina Nelson förklarar varför och ger råd för att må bättre under våren. Foto: Jessica Gow/TT/Colourbox.

Plötsligt är det är ljust när vi går till jobbet och ljust när vi kommer hem. Våra vintertrötta kroppar fylls med energi och glädje.

Men för ungefär 15 procent av befolkningen blir det precis tvärtom. Man känner sig mosig, nere och trött, får svårt att sova och tappar motivationen att göra roliga saker. Årstidsbunden depression eller nedstämdhet förknippas oftast med hösten och mörkret. Men vårljuset kan också vara en utmaning för många. 

En trolig hypotes är att den biologiska klockan hamnar i ofas när dagarna bli längre och ljusare. Det i sin tur påverkar hormoner och humör. Därför kan de som känner sig trötta under våren också ha något svårare att anpassa sig till sommartid.

Press att vara social och glad

Martina Nelson pyskolog
Martina Nelson. Foto: Caroline Andersson Renaud.

Man tror att kroppen inte riktigt är redo för skiftningar med ljusförändringarna, det i kombination med en sårbarhet för depression. Men en annan aspekt är också att många känner en press på att våren ska vara en nystart, vi ska vara glada och sociala. Och så känner man inte alls så, säger psykologen Martina Nelson.

Det varierar från person till person hur hårt man drabbas. Majoriteten drabbas inte av en regelrätt diagnosticerad depression. Ungefär en till två procent blir så pass dåliga att de till exempel inte klarar av att gå till jobbet. Då behöver man ibland behandlas med till exempel KBT, ljusterapi och antidepressiva läkemedel.

För alla andra vårtrötta själar finns relativt enkla medel att ta till för att må bättre.

Det låter kanske tråkigt men det handlar om att hålla rutiner så gott det går. Försök att inte ändra på dygnsrytmen, lägg dig och vakna ungefär samma tid. Det är också viktigt att röra på sig och ät regelbunden och bra mat, säger Martina Nelson.
 

Inte alla blir pigga på våren

Utgå heller inte ifrån att alla i din omgivning känner sig pigga på våren, det minskar den sociala stressen. Och på arbetsplatsen kan vi alla göra en insats som kan hjälpa en kollega som inte mår så bra tycker Martina Nelson.

Försök att komma ut en stund varje dag, kanske på lunchen. Ta en kaffe eller picknik ihop när det är ljust ute. Det kan kännas motigt men i längden mår vi bra av det.

Något mer man kan göra?

Kom ihåg att du inte ensam om må så här och vårtröttheten går ofta över efter några veckor.