Hoppa till huvudinnehåll
Hälsa

Hetaste hälsotrenderna 2018

Glöm att alltid köra samma pass på gymmet. Liksom stränga dieter. Nu ska vi 3D-träna och käka ensamma, ofta och lite.
Publicerad
Johnér
Yoga, även i många nya former, fortsätter att växa. Johnér

Att äta ofta men lite, och då gärna jackfruit eller alger med asiatiska smaker. Eller enkel men ny och spännande gatumat. Till det dricker vi gärna kryddiga drycker utan alkohol. Stränga dieter med bokstavskombinationer är däremot passé. Likaså att alltid träna samma pass på gymmet. 2018 är året när vi låter intuition och känsla styra.

Så sammanfattar Johan Åkesson på trend- och innovationsbyrån Sprillo det kommande årets nyheter. Han framhåller också att det spontana, flexibla förhållningssättet kommer att löpa som en röd tråd genom både mat- och träningstrenderna.

Alkoholfria vuxendrinkar kommer starkt

– I stället för att alltid köra fyra spinningpass i veckan utgår vi mer från vad vi har lust med när vi väljer träning. Vi köper inte längre ett kort på ett specifikt gym utan ett som gäller på många olika ställen och tränar vad vi känner för just i dag, säger Johan Åkesson.

Mats Hellsten, som är personlig tränare och rehab manager på Sats, tror inte att vi sett slutet på yogavurmen. Tvärtom ökar intresset ytterligare.

– Och det kommer många nya former, både mer avancerade och lättare, vilket lockar fler än de redan frälsta. Dessutom kommer vi att få smågruppsträning med personlig tränare, säger han.

Upplevelse, snabbhet och ensamätande är andra nyckelord som sammanfattar 2018 års mattrender enligt Lennart Wallander, som är vd på matkommunikationsbyrån Food & Friends.

– De flesta av oss har ont om tid, samtidigt som slow food-trenden håller i sig. Nu kommer vi att se en ny variant på snabbmat med vällagade långkok, säger Lennart Wallander.

Vi går också en nyktrare tid till mötes. Det blir mindre vanligt att berusa sig. Trenden märks tydligast bland unga. I Storbritannien uppger 27 procent i åldern 16–24 år att de är nykterister.

I Sverige ser Centralförbundet Alkohol och Narkotika att ungdomar de senaste tio åren har halverat sin alkoholkonsumtion. 2018 spås bli året då denna trend även märks tydligt i barerna. Så kallade adult drinks, där alkohol ersätts med smaker som ingefära, grönsaker eller vinäger, blir allt mer populära.

Tidigare har vi kunnat se att många människor hellre lägger sina pengar på upplevelser än på saker. Detta avspeglar sig nu även i mat- och dryckesbranschen. Därför får vi troligen se mer av exempelvis bildprojektioner med animerade menyer och olika former av överraskningar på krogen.

Singlar är den starkast växande hushållstypen i Sverige och resten av världen. Globalt sett förväntas singelhushållen öka i antal med 32 procent till 2030. Då kommer det att vara den vanligaste formen av boende. Men redan nu har vi förändrat våra vanor. Det är till exempel inte längre skämmigt att äta ensam på krogen.

– Tvärtom anpassar sig restaurangerna alltmer till soloätare eftersom det blir vanligare, säger Lennart Wallander.

I matbranschen kommer det på sikt också att finnas allt fler robotar som till exempel ”flippar” burgare, gör pizzor eller friterar pommes frites, spår Lennart Wallander.
 

text Gertrud Dahlberg

7 HETASTE TRENDERNA – FÖR ETT BÄTTRE LIV

1. Många mål och tider
Glöm tre mål om dagen. I stället äter vi mindre portioner 6-8 gånger och inte alltid vid ett bord, utan lite var som helst.

2. Nyfika
Kaffe på längden och tvären. Som ett alternativ till latte dricker vi cascara – en varm dryck gjord på det rödaktiga skalet av kaffebönan – som smakar som en blandning av te och kaffe.

3. Alg é bra
Alger blir ett alternativ till fisk- och skaldjur. Till exempel i form av bacon och pasta gjord på alger.

4. Exotiskt tilltugg
Jackfruit är den nya nyttiga ”mirakelråvaran” som passar utmärkt som alternativ till kött. Den kan användas både som grönsak och frukt eller torkas till godis.

5. Träning i tre dimensioner
3D-träning är inte bara för eliten. 3D betyder att träningen förs tredimensionellt, det vill säga åt olika håll och att rörelsen därför blir mer funktionellt och vardagsnära.

6. Motionsshow
”Entertraining” är Instagram-vänliga pass, med häftig musik och ljussättning, som ofta leds av en cool influencer.

7. Gemensam pt
Gruppträning med pt. Små grupper på fem till tolv personer som träffas en gång i veckan vid tio tillfällen gör att det blir möjligt att få en mer personlig träning utan att bli ruinerad.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Hälsa

När ljuset blir till mörker – så klarar du vårdepressionen

Dagarna blir bara ljusare och varmare. Våren efterlängtad av många men inte av alla. För en del är årstiden förknippad med trötthet och en känsla av nedstämdhet.
Petra Rendik Publicerad 7 april 2025, kl 06:00
Vårdepression. Till vänster en ung skejtboardåkare, till höger en ledsen kvinna på en parkbänk om våren.
Våren är här, men inte alla känner sig pigga. Årstidsbunden depression kan drabba även under ljusare tider. Psykologen Martina Nelson förklarar varför och ger råd för att må bättre under våren. Foto: Jessica Gow/TT/Colourbox.

Plötsligt är det är ljust när vi går till jobbet och ljust när vi kommer hem. Våra vintertrötta kroppar fylls med energi och glädje.

Men för ungefär 15 procent av befolkningen blir det precis tvärtom. Man känner sig mosig, nere och trött, får svårt att sova och tappar motivationen att göra roliga saker. Årstidsbunden depression eller nedstämdhet förknippas oftast med hösten och mörkret. Men vårljuset kan också vara en utmaning för många. 

En trolig hypotes är att den biologiska klockan hamnar i ofas när dagarna bli längre och ljusare. Det i sin tur påverkar hormoner och humör. Därför kan de som känner sig trötta under våren också ha något svårare att anpassa sig till sommartid.

Press att vara social och glad

Martina Nelson pyskolog
Martina Nelson. Foto: Caroline Andersson Renaud.

Man tror att kroppen inte riktigt är redo för skiftningar med ljusförändringarna, det i kombination med en sårbarhet för depression. Men en annan aspekt är också att många känner en press på att våren ska vara en nystart, vi ska vara glada och sociala. Och så känner man inte alls så, säger psykologen Martina Nelson.

Det varierar från person till person hur hårt man drabbas. Majoriteten drabbas inte av en regelrätt diagnosticerad depression. Ungefär en till två procent blir så pass dåliga att de till exempel inte klarar av att gå till jobbet. Då behöver man ibland behandlas med till exempel KBT, ljusterapi och antidepressiva läkemedel.

För alla andra vårtrötta själar finns relativt enkla medel att ta till för att må bättre.

Det låter kanske tråkigt men det handlar om att hålla rutiner så gott det går. Försök att inte ändra på dygnsrytmen, lägg dig och vakna ungefär samma tid. Det är också viktigt att röra på sig och ät regelbunden och bra mat, säger Martina Nelson.
 

Inte alla blir pigga på våren

Utgå heller inte ifrån att alla i din omgivning känner sig pigga på våren, det minskar den sociala stressen. Och på arbetsplatsen kan vi alla göra en insats som kan hjälpa en kollega som inte mår så bra tycker Martina Nelson.

Försök att komma ut en stund varje dag, kanske på lunchen. Ta en kaffe eller picknik ihop när det är ljust ute. Det kan kännas motigt men i längden mår vi bra av det.

Något mer man kan göra?

Kom ihåg att du inte ensam om må så här och vårtröttheten går ofta över efter några veckor.