Prenumerera på Kollegas nyhetsbrev
Är du medlem i Unionen? Vill du få alla våra nyheter, tips och granskningar direkt i din inkorg?
Enkelt! Anmäl dig via länken
Är du medlem i Unionen? Vill du få alla våra nyheter, tips och granskningar direkt i din inkorg?
Enkelt! Anmäl dig via länken
Att äta ofta men lite, och då gärna jackfruit eller alger med asiatiska smaker. Eller enkel men ny och spännande gatumat. Till det dricker vi gärna kryddiga drycker utan alkohol. Stränga dieter med bokstavskombinationer är däremot passé. Likaså att alltid träna samma pass på gymmet. 2018 är året när vi låter intuition och känsla styra.
Så sammanfattar Johan Åkesson på trend- och innovationsbyrån Sprillo det kommande årets nyheter. Han framhåller också att det spontana, flexibla förhållningssättet kommer att löpa som en röd tråd genom både mat- och träningstrenderna.
Alkoholfria vuxendrinkar kommer starkt
– I stället för att alltid köra fyra spinningpass i veckan utgår vi mer från vad vi har lust med när vi väljer träning. Vi köper inte längre ett kort på ett specifikt gym utan ett som gäller på många olika ställen och tränar vad vi känner för just i dag, säger Johan Åkesson.
Mats Hellsten, som är personlig tränare och rehab manager på Sats, tror inte att vi sett slutet på yogavurmen. Tvärtom ökar intresset ytterligare.
– Och det kommer många nya former, både mer avancerade och lättare, vilket lockar fler än de redan frälsta. Dessutom kommer vi att få smågruppsträning med personlig tränare, säger han.
Upplevelse, snabbhet och ensamätande är andra nyckelord som sammanfattar 2018 års mattrender enligt Lennart Wallander, som är vd på matkommunikationsbyrån Food & Friends.
– De flesta av oss har ont om tid, samtidigt som slow food-trenden håller i sig. Nu kommer vi att se en ny variant på snabbmat med vällagade långkok, säger Lennart Wallander.
Vi går också en nyktrare tid till mötes. Det blir mindre vanligt att berusa sig. Trenden märks tydligast bland unga. I Storbritannien uppger 27 procent i åldern 16–24 år att de är nykterister.
I Sverige ser Centralförbundet Alkohol och Narkotika att ungdomar de senaste tio åren har halverat sin alkoholkonsumtion. 2018 spås bli året då denna trend även märks tydligt i barerna. Så kallade adult drinks, där alkohol ersätts med smaker som ingefära, grönsaker eller vinäger, blir allt mer populära.
Tidigare har vi kunnat se att många människor hellre lägger sina pengar på upplevelser än på saker. Detta avspeglar sig nu även i mat- och dryckesbranschen. Därför får vi troligen se mer av exempelvis bildprojektioner med animerade menyer och olika former av överraskningar på krogen.
Singlar är den starkast växande hushållstypen i Sverige och resten av världen. Globalt sett förväntas singelhushållen öka i antal med 32 procent till 2030. Då kommer det att vara den vanligaste formen av boende. Men redan nu har vi förändrat våra vanor. Det är till exempel inte längre skämmigt att äta ensam på krogen.
– Tvärtom anpassar sig restaurangerna alltmer till soloätare eftersom det blir vanligare, säger Lennart Wallander.
I matbranschen kommer det på sikt också att finnas allt fler robotar som till exempel ”flippar” burgare, gör pizzor eller friterar pommes frites, spår Lennart Wallander.
text Gertrud Dahlberg
1. Många mål och tider
Glöm tre mål om dagen. I stället äter vi mindre portioner 6-8 gånger och inte alltid vid ett bord, utan lite var som helst.
2. Nyfika
Kaffe på längden och tvären. Som ett alternativ till latte dricker vi cascara – en varm dryck gjord på det rödaktiga skalet av kaffebönan – som smakar som en blandning av te och kaffe.
3. Alg é bra
Alger blir ett alternativ till fisk- och skaldjur. Till exempel i form av bacon och pasta gjord på alger.
4. Exotiskt tilltugg
Jackfruit är den nya nyttiga ”mirakelråvaran” som passar utmärkt som alternativ till kött. Den kan användas både som grönsak och frukt eller torkas till godis.
5. Träning i tre dimensioner
3D-träning är inte bara för eliten. 3D betyder att träningen förs tredimensionellt, det vill säga åt olika håll och att rörelsen därför blir mer funktionellt och vardagsnära.
6. Motionsshow
”Entertraining” är Instagram-vänliga pass, med häftig musik och ljussättning, som ofta leds av en cool influencer.
7. Gemensam pt
Gruppträning med pt. Små grupper på fem till tolv personer som träffas en gång i veckan vid tio tillfällen gör att det blir möjligt att få en mer personlig träning utan att bli ruinerad.
Redan i slutet på oktober tappar många av oss fart, när dagarna blir allt mörkare och vi inser hur många månader det är kvar innan ljuset återvänder. Nedstämdheten kommer som ett brev på posten, energin sinar och tröttheten eskalerar, vilket ofta resulterar i mindre ork – både hemma och på jobbet.
Även ämnesomsättningen påverkas, och typiska symtom när höstmörkret inträder är ökat sockersug, viktuppgång och obalanser i hjärnans signalsystem, som i sin tur orsakar nedstämdheten.
Men det finns flera bra knep och metoder att ta till för att må bättre, menar ljus- och sömnforskaren Arne Lowden som har skrivit en bok i ämnet, Överlev vintern.
Han betonar vikten av återhämtning och att man försöker förlägga sin arbetstid därefter.
– Vilket så klart kan vara svårt för dem som arbetar i skift, men då är det viktigt att man sprider på tiderna. Jobbar man väldigt sent är det inte optimalt att stiga upp väldigt tidigt. Mindre än fem timmars sömn är svårt att klara av för hjärnan, säger Arne Lowden och berättar att EU i höstas
införde regeln att personal inom vård och omsorg bör ha elva timmars vila mellan arbetspass för att få tid till återhämtning.
Arne Lowden menar att det även är stor skillnad på ljus och ljus.
– Vår kropp är beroende av dagsljus för att må bra. Och elektriskt ljus, som vi oftast får vintertid, är inte på lång väg lika effektivt som dagsljus.
Han förklarar att anledningen till det är att dagsljuset innehåller alla ljusets våglängder, vilket inte en vanlig arbetslampa gör.
– En arbetslampa ger omkring 500 lux i ljusstyrka, men det ljus som når dina ögon när du tittar rakt fram är betydligt svagare. Om du i stället går fram till ett fönster och tittar ut mitt på dagen vintertid får du minst 1 000 lux till ögonen. Då inser man att dagsljuset alltid har bättre kvalitet och högre styrka än en vanlig kontorslampa.
I boken beskriver Arne Lowden också hur fastighetsbolag efter pandemin lockades av idén att inrätta utomhuskontor i anslutning till sina inomhuskontor.
– Många anställda har ju redan erfarenhet av aktivitetsbaserade kontor och var vana vid att ofta byta plats. Dessutom kan de ha varierande arbetsuppgifter som stundtals tillåter dem att arbeta utomhus.
Han ser klara fördelar med att förlägga en del av sitt arbete utomhus.
– Att sitta naturnära minskar stress, ger avslappning och återhämtning. Genom att gå ut och jobba en stund blir arbetet mer varierat, samtidigt som immunförsvaret stärks och hjärnan stimuleras till ökad tankeverksamhet och kreativitet.
Med stor sannolikhet kommer utomhuskontor att bli mer vanliga framöver. Och det gäller även dem som arbetar hemifrån, tror ljusforskaren.
– Arbetar man hemma och har turen att ha en balkong, altan eller uteplats är det en bra idé att försöka arbeta där en stund varje dag när det är ljust ute.
Han förordar det även vintertid.
– Skaffa bara ett sittunderlag.
Ett annat råd Arne Lowden ger alla distansarbetare är att ta jobbsamtalen utomhus och att ha flera platser i bostaden att växla mellan där man kan jobba.
– Det ger både hjärnan och kroppen stimulans och är bra rent ergonomiskt.
Är det då någon skillnad på när det är som bäst att vistas utomhus?
– Ja, det är det. För oss på nordliga breddgrader är det bra att veta att hudens möjlighet att bilda D-vitamin gynnas av ett ljus som drar mot blått. Eftersom det inträffar på förmiddagen är det ”nyttigare” att vara ute i solen då. På eftermiddagen blir ljuset rödare.
Att ljusbrist påverkar humöret är nog de flesta beredda att skriva under på. Arne Lowden berättar om en svensk studie som jämförde förhållandena i Sverige, England, Argentina och Saudiarabien genom att personer som arbetade inomhus fick skatta sitt humör vid olika årstider.
– Resultaten visade tydligt att i länder nära ekvatorn hade man en jämn humörkurva över hela året. I Sverige och i England var humöret bättre på sommaren och mycket sämre på vintern.
Så om en kollega eller chef inte är på sitt bästa humör en vinterdag be då hen att ta lite frisk luft eller gå fram till ett fönster. Dagsljuset har uppenbarligen större inflytande än vad många av oss tror.
Text: KATARINA MARKIEWICZ
1. Sitt nära ett fönster när du jobbar. Reservera en fönsterplats till de medarbetare som är extra morgontrötta.
2. Be om en ljushörna med extra stark belysning om du är extra beroende av ljus.
3. Möten och samtal utomhus.
4. Föreslå ett utomhuskontor. Till exempel i ett växthus med infravärme, sittmöjlighet och internet på gården.
5.Kontakta ditt arbetsplatsombud och se till att man utvärderar ljuset på din arbetsplats genom ljusmätningar. Har allmänbelysningen på din arbetsplats fullspektrumljus? Hur har man reducerat bländningen? Hur är kontrasterna till exempel mellan datorskärm och ljuset vid sidan om?
Källa: Arne Lowden