
Att träning och fysisk aktivitet är bra för hälsan är välbelagt. Nu visar ny forskning att motionen kan vara viktig för den som bor i städer med dålig luftkvalitet. Forskare vid Umeå universitet har tittat särskilt på effekterna av fysisk rörelse i allmänhet – och cykelpendling i synnerhet – i områden med höga luftföroreningar och resultatet av studierna visar att hälsovinsterna är stora.
– Resultaten visar att hälsovinsterna av träning är särskilt stora för den som bor i områden med mycket luftföroreningar. Träning håller tillbaka inflammation som börjar i andningsorganen som föroreningarna orsakar, säger Wasif Raza, doktorand vid Umeå universitet, i ett pressmeddelande.
45 procent lägre risk för hjärtsjukdom
Avhandlingen består av fyra delstudier, där de två första baseras på tidigare studier som fokuserat på hälsovinsten av att cykelpendla.
De två andra delstudierna grundas på deltagarna i Västerbotten interventionsprogram, genomförda mellan åren 1990 och 2014. I de studierna har man undersökt risken att insjukna och återinsjukna i ischemisk sjukdom, till exempel hjärtinfarkt och kärlsjukdom, vilket sedan satts i relation till hur mycket man rör på sig och hur exponerad man är för luftföroreningar. Runt 35 000 kommuninvånare i Umeå deltog i studierna.
Resultatet av avhandlingen visar att risken för att drabbas av hjärtsjukdomar, för de som bor i områden med mycket luftföroreningar, minskar kraftigt för de som tränar minst två gånger i veckan. Risken för att insjukna i en hjärtsjukdom var hela 45 procent lägre.
Wasif Reza hoppas att resultatet av studien ska öka förståelsen för samspelet mellan fysisk aktivitet och luftföroreningar.
– En slutsats är att det är extra viktigt för stadsplanerarna att underlätta för gång- och cykelpendling och även för fysisk aktivitet på fritiden i tätorter med mycket biltrafik och luftföroreningar. Det vinner alla på, säger Wasif Raza.
Läs mer om cykelpendling: