Hoppa till huvudinnehåll
Hälsa

Gamla maskiner "suger"

Vi köper 500 000 dammsugare i Sverige i år.
Den miljardinvesteringen lönar sig, för man kan spara både arbete och el på att byta ut en äldre apparat.
Dag Bremberg Publicerad

Har du en gammal dammsugare? Känn efter om det luktar damm när du använder den. Då är den förmodligen av den typ som finfördelar dammet och blåser ut en stor del av det i rummet igen.

Samma problem kan man få även om man skaffar en ny maskin, för de billigaste är i regel inte särskilt effektiva. I tester vinner alltid de dyrare maskinerna av kända märken.

Många modeller är stora och klumpiga, men det går att få tag på mindre dammsugare som funkar utmärkt. Några exempel på effektiva, praktiska och prisvärda modeller finns i listan.

Av en modern dammsugare kan du förvänta dig att den klarar att suga upp 99 procent av dammet på ett golv. Sen är det viktigt att den har ett bra filter. Numera är det hepafilter som gäller. De kan variera mycket i pris, från 130 till 400 kronor, och bör bytas varje eller vartannat år.

I annonser framhålls oftast hur många watt dammsugare har, men det är en teoretisk elektrisk effekt, som inte behöver betyda bättre sugeffekt. En bra dammupptagningsförmåga beror på en kombination av sugeffekten och munstyckets utformning.

Hög sugeffekt är inte alltid bra. När du suger på mattor eller möbler kan du vilja minska sugkraften. Då är det smidigt om man kan reglera suget med ett spjäll i rörskaftet. Det gör dock att bruset ökar, så det är bättre att ha ett reglage som sänker motorns varvtal, vilket minskar ljudnivån. På bra modeller kan man göra justeringen med foten.

Ljudet kan vara verkligt irriterande. Vi är olika känsliga för olika frekvenser, så lyssna före köpet!

Det är också viktigt att apparaten är lätt att hantera. Om du har en liten lägenhet gör det inte så mycket om den är tung och klumpig. Men om du har många trösklar vill du nog ha en maskin med stora hjul, och om du har trappor vill du säkert ha en lätt maskin.

Stavdammsugare väger visserligen mindre, men de är ändå tyngre att suga med och svårare att dra över trösklar. Dessutom är de oftast mindre effektiva, särskilt de små, batteridrivna modellerna.

Centraldammsugare är ett alternativ som blir allt vanligare. Främsta fördelen är att man slipper släpa runt på motorn, men du har i stället en lång slang som ska hanteras och stuvas undan. Främsta nackdelen är kostnaden.

Billigaste alternativet är att använda en mopp för en del eller hela bostaden. Moderna moppar med mikroduk är i alla fall effektivare än gamla dammsugare. För att få upp grus i farstun eller skräp under matbordet kan man komplettera med  sopborste eller en liten stavdammsugare.

 ModellPris*  Kommentar
 Bosch BSG6 1832 1 450 Relativt lätt, prisvärd.
 Bosch BSG7 1842 1 780 Relativt tyst.
 Philips FC9160  1 888  Smart munstycke.
 Bosch BSG8 2032 2 190 Bra sugförmåga.
 Nilfisk X 100 2 595 Tyst, effektiv, men tung.
 Miele S5780 2 990 Bra på mattor.
 Nilfisk X300 3 474 Suger djurhår bra, men tung.

*) Lägsta pris i augusti 2007, enligt Pricerunner.

Fotnot: Bosch och Siemens modeller är i stort sett likadana i samma prisklasser. Endast detaljer skiljer.

Källor: Energimyndigheten, Smartson, Råd&Rön, Konsumentverket.

(Siftidningen nr 8-2007)

Fakta

  • Undvik lågprismodeller!
  • Fråga om sugförmågan!
  • Lyssna på bullernivån!
  • Dra runt den i butiken!
  • Fundera på moppalternativet!

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Hälsa

Ny forskning: automatkaffe är onyttigt

Brukar du svära över blaskigt automatkaffe? Nu får du en till anledning: det är onyttigare än kaffet du brygger hemma. Det visar en ny studie.
Noa Söderberg Publicerad 31 mars 2025, kl 06:00
Studie från Uppsala universitet: Automatkaffe kan påverka blodfetter och öka risken för hjärt-kärlsjukdom.
Studie från Uppsala universitet: Automatkaffe kan påverka blodfetter och öka risken för hjärt-kärlsjukdom. Foto: Jessica Gow/TT.

Forskarna har jämfört automatkaffe med sådant som bryggts i perkolator, espressomaskin, kaffepress, vanlig hemmabryggare och på spisen. Resultatet: maskinerna vi har på jobbet ger kaffe som är sämre för kroppens kolesterolvärden.

– Med tanke på hur mycket kaffe som dricks på svenska arbetsplatser ville vi ta reda på hur halten av kolesterolhöjande ämnen ser ut i det kaffet. Vi har undersökt fjorton maskiner och kunde se att halterna är mycket högre än i vanligt bryggkaffe, säger David Iggman, docent och forskare vid Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap vid Uppsala universitet, i ett pressmeddelande.

Filtret avgör hur nyttigt kaffet är

Det rör sig om ämnena cafestol och kahweol, som är naturligt förekommande i kaffe oavsett bryggmetod. Men halterna är alltså mycket högre i automatkaffe än exempelvis bryggkaffe, eftersom ett kaffefilter fångar upp ämnena.

Sedan tidigare är det känt att kokkaffe innehåller höga halter av de kolesterolhöjande ämnena. Därför har de nordiska länderna näringslivsrekommendationer om att dra ner på, eller helt utesluta, kokkaffe.

Automatkaffe kan påverka blodfetter

Forskarna har åkt till olika arbetsplatser och testat totalt fjorton kaffeautomater. Mätvärdena skilde sig åt beroende på modell och testtillfälle. Den vanligaste typen av automat är också den som ger högst nivå av kolesterolhöjande ämnen, enligt forskarna.

Espressokaffe innehöll också höga halter av ämnena vid vissa provtillfällen, men svaren skilde sig kraftigt åt.

– Större delen av kaffeproverna innehöll nivåer som kan tänkas påverka kaffedrickarnas blodfetter och framtida risk för hjärt-kärlsjukdom. För storkonsumenter som dricker kaffe varje dag, är det tydligt att bryggkaffe eller annat välfiltrerat kaffe är att föredra, säger David Iggman.

Samtidigt betonar han att det krävs en kontrollerad studie för att ta reda på exakt hur en människas blodfetter påverkas av att dricka just automatkaffe.