
Att vi mår bra av motion är knappast en nyhet. Ju mer du rör på dig desto friskare blir du. Frågan är hur mycket och hur hårt vi behöver träna för att hälsan verkligen ska förbättras.
Sedan tidigare har undersökningar visat att måttlig till intensiv aktivitet minskar risken för att drabbas av hjärt-kärlsjukdomar, som orsakar flest dödsfall i Sverige.
Men hur mycket kan man påverka hälsan genom att klippa gräsmattan, gå en extra gång till skrivaren eller ta trapporna i stället för hissen?
Tydligen en hel del enligt den nya studien från Karolinska Institutet. Även lättare vardagsmotion där man byter ut en halvtimmes stillasittande om dagen mot lättare vardagsaktivitet minskar risken att dö i hjärt-kärlsjukdom med 24 procent. Vardagsmotion är alltså inte att underskatta.
Men vill du förbättra oddsen ännu lite till och hålla hjärtat friskt så är det en minst 30 minuter rask promenad om dagen eller flåsigare pass på gymmet som gäller. Då minskar riskerna med hela 77 procent.
Studien är unik i sitt slag då den bygger på att forskare följt och analyserat fysisk aktivitet hos 1 200 personer under 15 år. Tidigare studier har ofta byggt på att personer själva fått uppskatta hur länge man suttit still och hur länge man rör sig.