Hoppa till huvudinnehåll
Hälsa

Flygtider

Till New York från Arlanda tar det ungefär åtta och en halv timme att flyga, tillbaka tar det oftast sju timmar. Varför går det alltid fortare hem?
Eva Karlsson Publicerad

Efter min senaste resa kunde jag inte sluta fråga folk i min omgivning. En del undrade om det kunde bero på jordens rotation, andra sa att det nog hade varit motvind. Men det kan väl inte alltid blåsa likadant? 

Jag var tvungen att kontakta någon däruppe. Per Anders Norén, chefspilot för SAS 737-flotta, bekräftade teorin om motvind.

- Det är alltid västliga vindar över Nordatlanten, mer eller mindre starka. Man kan se det om man tittar på en vindkarta. Det är bland annat Golfströmmen som påverkar vindriktningen. Det finns en differens mellan Stockholm och Bangkok också, men den är större mellan Europa och amerikanska ostkusten och är också beroende av årstid.  

Hur är det med luftgropar? Hur mycket faller planet när man precis klarar att hålla kaffemuggen så att det inte skvimpar ut?

- Det är inte som att det fattas luft någonstans och man faller inte i höjd, så luftgrop är egentligen inte rätt uttryck. Man kan likna turbulens eller skakningar med vågor på vattnet. När man flyger in i en jetström eller ut ur den blir det gropigt, men när man befinner sig mitt i den märks det inte. I medvind är jetströmmar fördelaktiga, i motvind försöker man undvika dem.

När är det som finast uppe luften?

- När det är gryning respektive skymning, då kan det bli fina färger. Månsken på natten är också vackert. Vi är en privilegierad grupp, vi får se solen varje dag.

Ja, där sitter ni och njuter i era pilotglasögon. Får ni dem gratis?

- Nej, det får vi inte. Men de sitter ofta på för det kan bli ganska ljust.

Berätta om några speciella flygplatser att landa på.

- De grekiska öarna har många vackra flygplatser. Innsbruck i Österrike ligger i en dalgång och Funchal på Madeira har speciella vindar och myndigheterna i respektive land kräver en särskild utbildning för oss som ska landa. Även i Nordnorge försvåras landningen av berg och väderlek.

Tycker du att det är lika roligt att flyga nu som när du var ny?

- Ja det är lika kul. Jag kan njuta mer nu när jag har rutin.

Hur kan en arbetsdag se ut?

- Senast flög jag Arlanda-Kalmar tur och retur på förmiddagen och Arlanda-München tur och retur på eftermiddagen. Vi får ett nytt schema varje månad. Vi som arbetar på medeldistanssträckor flyger inrikes, inom Europa och charter till Egypten. Man kan flyga dagsturer eller i en slinga och vara borta en till fyra nätter. Jag kommer oftast hem till kvällen, jag har valt att ha det så.

Är det sant att ni piloter äter olika mat för att minimera risken för magsjuka?

- Ja, vi äter faktiskt olika mat. Allt för att vara på den säkra sidan.

Får du som chefspilot välja först?

- Ha, ha, nej, det är ett demokratiskt val. Vi gör det i kamratlig anda. 

Min kollega Linda undrar om piloterna får äta så mycket godis de vill. Det har hennes son läst i Halvanböckerna.

- Nja, det är en sanning med modifikation. Vi får in allt möjligt, även godis, och kabinpersonalen brukar säga i skämtsam ton att piloter äter hela tiden.

Vad ville du bli när du var liten?

- Lokförare. Så jag fick i alla fall köra något.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Hälsa

När ljuset blir till mörker – så klarar du vårdepressionen

Dagarna blir bara ljusare och varmare. Våren efterlängtad av många men inte av alla. För en del är årstiden förknippad med trötthet och en känsla av nedstämdhet.
Petra Rendik Publicerad 7 april 2025, kl 06:00
Vårdepression. Till vänster en ung skejtboardåkare, till höger en ledsen kvinna på en parkbänk om våren.
Våren är här, men inte alla känner sig pigga. Årstidsbunden depression kan drabba även under ljusare tider. Psykologen Martina Nelson förklarar varför och ger råd för att må bättre under våren. Foto: Jessica Gow/TT/Colourbox.

Plötsligt är det är ljust när vi går till jobbet och ljust när vi kommer hem. Våra vintertrötta kroppar fylls med energi och glädje.

Men för ungefär 15 procent av befolkningen blir det precis tvärtom. Man känner sig mosig, nere och trött, får svårt att sova och tappar motivationen att göra roliga saker. Årstidsbunden depression eller nedstämdhet förknippas oftast med hösten och mörkret. Men vårljuset kan också vara en utmaning för många. 

En trolig hypotes är att den biologiska klockan hamnar i ofas när dagarna bli längre och ljusare. Det i sin tur påverkar hormoner och humör. Därför kan de som känner sig trötta under våren också ha något svårare att anpassa sig till sommartid.

Press att vara social och glad

Martina Nelson pyskolog
Martina Nelson. Foto: Caroline Andersson Renaud.

Man tror att kroppen inte riktigt är redo för skiftningar med ljusförändringarna, det i kombination med en sårbarhet för depression. Men en annan aspekt är också att många känner en press på att våren ska vara en nystart, vi ska vara glada och sociala. Och så känner man inte alls så, säger psykologen Martina Nelson.

Det varierar från person till person hur hårt man drabbas. Majoriteten drabbas inte av en regelrätt diagnosticerad depression. Ungefär en till två procent blir så pass dåliga att de till exempel inte klarar av att gå till jobbet. Då behöver man ibland behandlas med till exempel KBT, ljusterapi och antidepressiva läkemedel.

För alla andra vårtrötta själar finns relativt enkla medel att ta till för att må bättre.

Det låter kanske tråkigt men det handlar om att hålla rutiner så gott det går. Försök att inte ändra på dygnsrytmen, lägg dig och vakna ungefär samma tid. Det är också viktigt att röra på sig och ät regelbunden och bra mat, säger Martina Nelson.
 

Inte alla blir pigga på våren

Utgå heller inte ifrån att alla i din omgivning känner sig pigga på våren, det minskar den sociala stressen. Och på arbetsplatsen kan vi alla göra en insats som kan hjälpa en kollega som inte mår så bra tycker Martina Nelson.

Försök att komma ut en stund varje dag, kanske på lunchen. Ta en kaffe eller picknik ihop när det är ljust ute. Det kan kännas motigt men i längden mår vi bra av det.

Något mer man kan göra?

Kom ihåg att du inte ensam om må så här och vårtröttheten går ofta över efter några veckor.