Prenumerera på Kollegas nyhetsbrev
Är du medlem i Unionen? Vill du få alla våra nyheter, tips och granskningar direkt i din inkorg?
Enkelt! Anmäl dig via länken
Är du medlem i Unionen? Vill du få alla våra nyheter, tips och granskningar direkt i din inkorg?
Enkelt! Anmäl dig via länken
- Jag började som värd säsongen 2002. Som värd får man rycka ut lite här och där. Det kan gälla borttappade barn eller att någon har gjort sig illa.
En sommar, när Lotta Nilsson vinkade fram bilar i safariparken, hörde hon på komradion att ett par sebror var på rymmen. Två busiga hingstar hade lärt sig att gå över rastret från sitt hägn till det hägn besökarna kommer till först och där de nordiska djuren håller till. Man befarade att de svartvitrandiga djuren skulle springa genom kassan och ut till den spännande världen utanför. Plötsligt kom en sebra i hennes riktning. Lotta Nilsson viftade och hojtade men sebran skenade vidare - mot henne. Bara när någon meter återstod fick hon hejd på den.
- Jag var livrädd och älgarna var lika rädda, säger Lotta Nilsson.
I år flög en papegoja ner till hotellet. Kanske ville den vila sig lite från alla besökare... för sådana har det varit ovanligt många i år. Målet var 500 000, men 565 000 har hittills besökt parken.
Lotta Nilsson jobbade som värd i två somrar. 2004 blev hon projektanställd inför tre stora konferenser och säsongen därefter började hon som driftchef. Tjänsten har hela tiden byggts ut. På vintern ska personal rekryteras, under våren och hösten kommer företag med kunder eller sina anställda. Ibland abonnerar de hela parken.
Vilka egenskaper är bra att ha i ditt jobb?
- Jag har jobbat som dagisfröken och reseledare tidigare, jag brukar skoja och säga att det är ungefär samma sak fast det i ena fallet handlar om vuxna, och de erfarenheterna tycker jag är en bra grund. Vi har många yngre medarbetare och ibland måste man ha lite tålamod och förklara vikten av att till exempel passa tider. Jag gillar att finnas ute i verksamheten och coacha och hjälpa personalen. Man är lite spindeln i nätet, man måste kunna se helheten och vara trygg i rollen som ledare.
- Att vara serviceinriktad är förstås ett måste. Man ska också ha öppet sinne och inte vara rädd för förändringar. Till exempel så ändrade vi öppettiderna när vi upptäckte att det inte kom så många vid nio när vi öppnade. Det är ju för våra gästers skull vi är här.
Vad är bäst med ditt jobb?
- Jag älskar mitt jobb! Det finns så mycket jag vill göra. Man har stor frihet under ansvar. När jag presenterar en idé så känner jag att den tas på allvar. I år har vi särat på kassa och entré. Alla som redan har biljett, de kan ha årskort eller har köpt biljetten på Internet, behöver inte gå till kassan utan kan gå direkt till entrén. Det gör att alla kommer fortare in. Jag tycker om att vara ute och ha direktkontakt med besökare. När någon säger "Gud vad bra att ni har gjort om kassan" så kan jag leva på det i många dagar.
Vad kan gå snett?
- Vi är beroende av datorerna. Om systemet skulle gå ner skulle det bli väldigt struligt i kassorna.
- Vi sparar besöksstatistik men ibland kan vi missbedöma och ha för lite folk i kassorna. Eller så blir många sjuka samtidigt, då kan det bli lite tufft.
Vad är sämst?
- Periodvis jobbar man många helger. Visserligen arbetar hela min familj här under sommaren men det kan vara svårt att ta semester under den perioden. Jag kan sakna att kunna packa bilen och åka väg och hälsa på släkt och vänner. Men vi brukar åka i väg någonstans under jul och nyår i stället.
Blir det safari då?
- En riktig safari ligger högt på önskelistan men det har inte blivit av ännu. Vi brukar åka till Thailand eller något annat varmt ställe. Våra döttrar blir lite trötta på oss för vi är lite yrkesskadade och vill gärna passa på att besöka någon närliggande djurpark.
Vilka är dina favoritdjur?
- Vargarna. Jag tycker om hundar och vargar är som tio gånger hund. Jag tar alla chanser att gå in till dem. Min favorit hette Zeke men han blev sjuk och fick tas bort för några år sedan.
- Jag fascineras av alla djur. När man betraktar dem förstår man att det finns en tanke bakom, att de är formade för att passa in just där de lever.
Är du nöjd med din lön?
- Alla vill ha en miljon i månaden? Jo, jag är nöjd.
Har ni några förmåner?
- Vi får ett antal fribiljetter som vi kan ge till vänner och bekanta. Vi får också tre smakprovskuponger som vi kan använda i de olika restaurangerna.
Kolmården anställer ungefär 400 säsongsarbetare varje år, till restaurangenheterna, som djurskötare, till linbanan, som värdar etc. I år sökte 6 000 personer. Tjänsterna annonseras efter årsskiftet på bland annat http://www.kolmarden.se/. För att få anställning som värd måste du ha körkort och ha avslutat gymnasiestudierna. Det är en merit om du går eller har gått service- eller turistlinjen.
Redan i slutet på oktober tappar många av oss fart, när dagarna blir allt mörkare och vi inser hur många månader det är kvar innan ljuset återvänder. Nedstämdheten kommer som ett brev på posten, energin sinar och tröttheten eskalerar, vilket ofta resulterar i mindre ork – både hemma och på jobbet.
Även ämnesomsättningen påverkas, och typiska symtom när höstmörkret inträder är ökat sockersug, viktuppgång och obalanser i hjärnans signalsystem, som i sin tur orsakar nedstämdheten.
Men det finns flera bra knep och metoder att ta till för att må bättre, menar ljus- och sömnforskaren Arne Lowden som har skrivit en bok i ämnet, Överlev vintern.
Han betonar vikten av återhämtning och att man försöker förlägga sin arbetstid därefter.
– Vilket så klart kan vara svårt för dem som arbetar i skift, men då är det viktigt att man sprider på tiderna. Jobbar man väldigt sent är det inte optimalt att stiga upp väldigt tidigt. Mindre än fem timmars sömn är svårt att klara av för hjärnan, säger Arne Lowden och berättar att EU i höstas
införde regeln att personal inom vård och omsorg bör ha elva timmars vila mellan arbetspass för att få tid till återhämtning.
Arne Lowden menar att det även är stor skillnad på ljus och ljus.
– Vår kropp är beroende av dagsljus för att må bra. Och elektriskt ljus, som vi oftast får vintertid, är inte på lång väg lika effektivt som dagsljus.
Han förklarar att anledningen till det är att dagsljuset innehåller alla ljusets våglängder, vilket inte en vanlig arbetslampa gör.
– En arbetslampa ger omkring 500 lux i ljusstyrka, men det ljus som når dina ögon när du tittar rakt fram är betydligt svagare. Om du i stället går fram till ett fönster och tittar ut mitt på dagen vintertid får du minst 1 000 lux till ögonen. Då inser man att dagsljuset alltid har bättre kvalitet och högre styrka än en vanlig kontorslampa.
I boken beskriver Arne Lowden också hur fastighetsbolag efter pandemin lockades av idén att inrätta utomhuskontor i anslutning till sina inomhuskontor.
– Många anställda har ju redan erfarenhet av aktivitetsbaserade kontor och var vana vid att ofta byta plats. Dessutom kan de ha varierande arbetsuppgifter som stundtals tillåter dem att arbeta utomhus.
Han ser klara fördelar med att förlägga en del av sitt arbete utomhus.
– Att sitta naturnära minskar stress, ger avslappning och återhämtning. Genom att gå ut och jobba en stund blir arbetet mer varierat, samtidigt som immunförsvaret stärks och hjärnan stimuleras till ökad tankeverksamhet och kreativitet.
Med stor sannolikhet kommer utomhuskontor att bli mer vanliga framöver. Och det gäller även dem som arbetar hemifrån, tror ljusforskaren.
– Arbetar man hemma och har turen att ha en balkong, altan eller uteplats är det en bra idé att försöka arbeta där en stund varje dag när det är ljust ute.
Han förordar det även vintertid.
– Skaffa bara ett sittunderlag.
Ett annat råd Arne Lowden ger alla distansarbetare är att ta jobbsamtalen utomhus och att ha flera platser i bostaden att växla mellan där man kan jobba.
– Det ger både hjärnan och kroppen stimulans och är bra rent ergonomiskt.
Är det då någon skillnad på när det är som bäst att vistas utomhus?
– Ja, det är det. För oss på nordliga breddgrader är det bra att veta att hudens möjlighet att bilda D-vitamin gynnas av ett ljus som drar mot blått. Eftersom det inträffar på förmiddagen är det ”nyttigare” att vara ute i solen då. På eftermiddagen blir ljuset rödare.
Att ljusbrist påverkar humöret är nog de flesta beredda att skriva under på. Arne Lowden berättar om en svensk studie som jämförde förhållandena i Sverige, England, Argentina och Saudiarabien genom att personer som arbetade inomhus fick skatta sitt humör vid olika årstider.
– Resultaten visade tydligt att i länder nära ekvatorn hade man en jämn humörkurva över hela året. I Sverige och i England var humöret bättre på sommaren och mycket sämre på vintern.
Så om en kollega eller chef inte är på sitt bästa humör en vinterdag be då hen att ta lite frisk luft eller gå fram till ett fönster. Dagsljuset har uppenbarligen större inflytande än vad många av oss tror.
Text: KATARINA MARKIEWICZ
1. Sitt nära ett fönster när du jobbar. Reservera en fönsterplats till de medarbetare som är extra morgontrötta.
2. Be om en ljushörna med extra stark belysning om du är extra beroende av ljus.
3. Möten och samtal utomhus.
4. Föreslå ett utomhuskontor. Till exempel i ett växthus med infravärme, sittmöjlighet och internet på gården.
5.Kontakta ditt arbetsplatsombud och se till att man utvärderar ljuset på din arbetsplats genom ljusmätningar. Har allmänbelysningen på din arbetsplats fullspektrumljus? Hur har man reducerat bländningen? Hur är kontrasterna till exempel mellan datorskärm och ljuset vid sidan om?
Källa: Arne Lowden