Hoppa till huvudinnehåll
Hälsa

Det händer när du slutar träna

Att fysisk aktivitet förbättrar minnet, sömnen, förebygger demens och depression och stärker hjärtat vet vi. Men vad händer med kropp och knopp om du upphör med träningen?
Ola Rennstam Publicerad 6 april 2020, kl 13:43
Shutterstock
Försämrad sömn kan bli en konsekvens av att man upphör att gymma. Shutterstock

Först och främst är det viktigt att slå fast: Så länge som du fortsätter att ta raska promenader, cykla eller gå i trappor är det ingen fara att sluta med mer intensiv träning.

– Att sluta träna på gym fyra dagar i veckan innebär inga ökade hälsorisker om man får till vardagsmotionen, däremot förlorar du en del andra hälsovinster, säger Katarina Steding-Ehrenborg, hjärtforskare vid Lunds universitet.

Två och en halv timme måttlig fysisk aktivitet i veckan, fördelat på fem tillfällen, räcker för att minska risken för hjärt-kärlsjukdomar.

Läs mer: Mer träning inte alltid bättre

Något som däremot snabbt försämras är din kondition. Den påverkas av hur stark och stor vår hjärtmuskel är och hur mycket blod vi har i kroppen som hjärtat kan pumpa runt. När vi tränar hårt ökar blod- och hjärtvolymen och därmed kroppens maximala syreupptagningsförmåga, det så kallade VO2max.

– Kondition är en färskvara. Redan efter en vecka går blodvolymen ner; du tappar vätska. Det positiva är att det snabbt går att ta igen om du återupptar träningen.

Även din styrka minskar, men det går inte lika fort utför som med konditionen. Och nedbrytningen blir mer märkbar för den som är vältränad.

– Den som känner sin kropp väl märker det redan efter att ha hoppat över några pass. Hur stor effekten blir beror också på hur taskig man är mot sin kropp under tiden; det går givetvis fortare om man äter skräpmat eller dricker alkohol, säger muskelforskaren Ola Hansson.

Hur fort muskelmassan minskar beror också på ålder, eftersom mitokondrierna, energifabriken i våra muskler, börjar fungera sämre.

– Då svarar inte musklerna som tidigare. Den som håller samma träningsdos blir svagare bara på grund av åldrandet. För att inte tappa muskelmassa måste belastningen stegras och träningen bibehållas över tid.

Efter intensiv träning behöver kroppen vila för att reparera musklerna.

– Återhämtning är helt avgörande för att bygga muskler. Det är när de repareras som man får sin träningseffekt, säger Ola Hansson.

Immunförsvar och ämnesomsättning försämras av att sluta träna. En annan effekt är att insulinkänsligheten påverkas. Insulin är ett hormon som behövs för att få in socker i våra celler så att det kan användas som bränsle.

Den som känner sin kropp märker skillnad redan efter att ha hoppat över några pass

– När vi tränar blir kroppen bättre på denna förmåga. Om du äter en chokladkaka och sitter still måste kroppen använda insulin för att få in glukos i cellerna, men om du tränar kan kroppen ta hand om det utan att behöva producera lika mycket insulin, säger Katarina Steding-Ehrenborg.

Det händer inte bara saker med din kropp, även din hjärna och ditt psyke påverkas av ett träningsuppehåll. Det finns mycket forskning som visat vilka positiva effekter fysisk aktivitet har för vårt psykiska välbefinnande, vårt minne och för att motverka demens.

– En brittisk studie visade att storleken på hippocampus, som är viktigt för vårt minne, ökade i storlek hos försökspersonerna efter bara fem veckors träning. Men det blev en snabb återgång till ursprunglig nivå när de upphörde att träna, säger hjärnforskaren Lars Jonasson vid Umeå universitet.

Hans egen och andras forskning har visat att dålig kondition kan vara negativt för vår minnesfunktion. Minnet förbättras av träning, men efter att ha uppnått god kondition tycks det inte ske någon ytterligare förbättring om vi blir ännu mer vältränade.

Träning har visat sig ha en positiv inverkan – både kortsiktig och långsiktig – mot depression. När vi är fysiskt aktiva utsöndras signalsubstanser som endorfiner och dopamin, som gör att vi känner lycka och välbehag.

– Tar man bort träningen går dessa positiva effekter tillbaka, nivåerna sjunker efter några dagar. Sinnesstämningen påverkas och man får inte den där kicken som tidigare. Man kan få svårare att hantera stress och sover sämre, säger Tomas Deierborg, docent i neurovetenskap vid Lunds universitet.

Det händer om du slutar träna

  • Kondition är en färskvara och försämras snabbt.
  • Styrkan minskar, men inte lika fort som konditionen.
  • Immunförsvar och ämnesomsättning försämras.
  • Insulinkänsligheten påverkas.
  • Minnet påverkas på längre sikt.
  • Svårare att hantera stress och sömnen kan försämras.
Hälsa

Förmånscykel via jobbet - så funkar det

Det är billigt, klimatsmart och hälsofrämjande. Allt fler arbetsgivare inser vitsen med att erbjuda medarbetarna förmånscykel.
Publicerad 8 september 2023, kl 06:00
JEanette Söderberg på sin cykel som hon leasar från sin arbetsgivare. Utomhus, försommar.
Allt fler arbetsgivare erbjuder sina medarbetare förmånscykel. Jeanette Söderberg är helnöjd med sin. Foto: Fredrik Hjerling.

Systemleverantören Aaro började i mars erbjuda förmånscyklar till sina anställda. Konsultchefen Jeanette Söderberg nappade direkt på det ekonomiskt mycket fördelaktiga erbjudandet.

– Jag hade funderat på att skaffa elcykel ganska länge, för jag ville få in den naturliga vardagsmotionen i tillvaron – den kan vara knepig att få till när man hybridarbetar som tjänsteman. Dessutom var jag rejält trött på det ständiga pendlingskaos som råder i Stockholm. Men, det är en rätt dyr investering, särskilt innan man vet riktigt hur en elcykel fungerar, så det kändes helt rätt att slå till när jag fick den här chansen.

Cykel konkurrenskraftig förmån

Jeanette Söderberg. Foto: Fredrik Bjering.

Jeanette Söderberg berättar att företaget vill kunna erbjuda sina anställda både konkurrenskraftiga förmåner och en bra balans mellan arbete och fritid. Just vardagsmotion är uppskattat och efterfrågat av många. Man har även några tjänstecyklar som man kan låna vid närliggande kundbesök.

– Men de används inte så jättemycket, vårt kontor ligger så centralt att det ofta är enklare att promenera. Då är intresset för förmånscyklar mycket större, vi var många som beställde i första omgången. Och jag upplever att intresset är fortsatt stort, många är väldigt hälsomedvetna här.

Aaro har tecknat avtal med ett företag som levererar cyklar åt medarbetarna, som fritt kan välja från ett stort utbud av både cyklar och utrustning, att använda såväl i tjänsten som privat.

Aaros hyresvärd har ett cykelrum inomhus i ett låst garage, där medarbetarna kan parkera sina cyklar.

– En annan sak jag tyckte är väldigt bra med förmånscykel är att det ingår en årlig cykelservice och att det går att välja till många tillbehör som hjälm och packväskor, säger Jeanette Söderberg.

Månadskostnaden för cykeln dras på den anställdas bruttolön och förmånen är kostnadsneutral för arbetsgivaren.

Lättare främja anställda att cykla

I januari 2022 blev det dessutom lättare för arbetsgivare att främja anställda att använda cykel, både i tjänsten och till och från jobbet, då de första 3 000 kronorna på förmåncykeln blev skattefria, en slags subvention av staten.

– Jag valde en cykel som kostade 20 000 kronor, det blir en total månadskostnad på 246 kronor, som dras från min bruttolön. Avdraget görs i tre år, sedan går det att köpa loss cykeln för ett pris som beräknas utifrån värdeminskningen. Eller så lämnar man tillbaka den och löser ut en ny.

Själva cykelturen har en positiv inverkan på hälsan, även om man väljer att få lite elektrisk hjälp. Enligt en norsk undersökning så var elcyklisters energiförbrukning 8,5 gånger större än vid vila, att jämföra med en vanlig cyklist som hade en energiförbrukning som var 10,9 gånger större än vid stillasittande.

– Jag har 17 kilometer enkel väg till jobbet, så för mig skulle det vara för stor tröskel att ta mig till jobbet med en vanlig cykel. Dessutom finns det inget omklädningsrum på jobbet, även om vi har duschmöjlighet. Med en elcykel är min ambition att cykla varje dag jag ska in till kontoret, så länge väglaget tillåter. Sedan får vi se vad som händer när det blir regn och rusk. Just nu känns i alla fall min cykeltur som en helt magisk start på dagen, säger Jeanette Söderberg.

Text: Lina Friberg. 

TIPS FÖR EN CYKELVÄNLIG ARBETSPLATS

➧ Bra cykelparkering, gärna inomhus.

➧ Omklädningsrum och dusch.

➧ Köp in cykelhjälmar, varför inte med
företagets logga?

➧ Anordna roliga tävlingar för att
motivera fler medarbetare att cykla.

➧ Använd cykel vid lokala kundbesök.

➧ Tillhandahåll första hjälpen-kit,
pump och cykelverktyg.

REGLER FÖR FÖRMÅNSCYKEL

➧ Arbetsgivaren köper, hyr eller leasar
cykeln.

➧ Förmånserbjudandet ska rikta
sig till alla tillsvidareanställda på
arbetsplatsen.

➧ Den anställda betalar skatt på
förmånen (utöver 3 000 kronor).

➧ Arbetsgivaren betalar arbetsgivaravgifter.

➧ Gäller för vanliga trampcyklar och
elcyklar, men inte för elsparkcyklar.
 

Källa: Skatteverket