Hoppa till huvudinnehåll
Hälsa

Connoisseur

Sveriges enda miljonärstidning är så hemlig att vi andra inte ens får se den.
Eva Karlsson Publicerad

Connoisseur är tidningen för de rika. I förtäckt färgad påse skickas det 160-sidiga magasinet ut fyra gånger om året till alla som har en deklarerad årsinkomst över 1,2 miljoner kronor. I år är det 41 300 personer som får den.

Men vi andra får varken läsa eller fingra på dess miljövänliga silkpapper. Inte ens de svenskar som har pengar i andra länder och vill så mycket att de visar sina kontoutdrag för redaktionen.

- Vi säger nej. Vi vill belöna dem som betalar skatt i Sverige, säger vd:n Susanne Ytterskog som grundade Connoisseur 1998.

Hur kom du på att starta en miljonärstidning?

- Jag hade varit mammaledig och ville starta något som inte fanns på marknaden. Då för tolv år sedan var det inte okej att vara framgångsrik och tjäna pengar och jag ville ändra på det. Connoisseur kändes korrekt tidsmässigt.

Vad skriver ni om?

- Vi skriver om alla slags samhällsfrågor. En politisk intervju kan lika gärna vara med en socialdemokrat som med en moderat. Vi lyfter fram framgångsrika företagare, näringslivsprofiler och engagerade personer med speciella livsöden. I senaste numret har vi bland annat ett rundabordssamtal om och med kvinnor i chefsposition, ett reportage om en sydafrikansk prins och en intervju med Anders Wijkman. 

- En tredjedel av tidningen består av lyx och det senaste inom mode  och inredning. Men vi skriver inte om amerikanska yachter utan det är mer earthy och anpassat för svenska miljöer.

 

Har ni insändare och frågor och svar?

- Inte i tidningen, men vi har en klubb där 11 000 medlemmar kan interagera och ställa frågor till varandra.

Jag antar att Peder Lamm passar perfekt som chefredaktör?

- Ja, han har mycket kunskap och han är alltid glad och underbar.

Vad vet ni om läsarnas intresse för tidningen?

- Varannan person läser varje nummer mer än tre gånger och nitton procent säger att de samlar på magasinet. Det går att köpa gamla årgångar på Blocket. Det tycker jag är kul. Ett helår kostar 2 500 kronor.

Fakta

Connoisseurläsarna är tunga beslutsfattare eller beslutspåverkare i näringslivet. Mer än hälften har en chefsbefattning eller är egenföretagare. Snittåldern är 47 år och 80 procent är män.

De klär sig helst i Gant, NK, Oscar Jacobson och Boss och på armleden glänser oftast en Omega eller Rolex.

Läsarna tjänar i snitt 2,5 miljoner om året och nästan hälften bor i Stockholm. Nästan sju av tio reser privat fyra gånger om året, eller mer. Resor toppar också listan över miljonärernas intressen. Därefter kommer bilar, kapitalförvaltning, skidåkning, golf, båtar/segling, mat, sport/träning, musik samt trädgård.

Det finns också en tidning för de rikaste bland de rika, Connoisseur Exclusive, som skickas till 15 000 miljonärer. Av dem har 6 500 en förmögenhet över fem miljoner kronor och övriga 8 500 är toppskiktet bland höginkomsttagare i Sverige.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Hälsa

När ljuset blir till mörker – så klarar du vårdepressionen

Dagarna blir bara ljusare och varmare. Våren efterlängtad av många men inte av alla. För en del är årstiden förknippad med trötthet och en känsla av nedstämdhet.
Petra Rendik Publicerad 7 april 2025, kl 06:00
Vårdepression. Till vänster en ung skejtboardåkare, till höger en ledsen kvinna på en parkbänk om våren.
Våren är här, men inte alla känner sig pigga. Årstidsbunden depression kan drabba även under ljusare tider. Psykologen Martina Nelson förklarar varför och ger råd för att må bättre under våren. Foto: Jessica Gow/TT/Colourbox.

Plötsligt är det är ljust när vi går till jobbet och ljust när vi kommer hem. Våra vintertrötta kroppar fylls med energi och glädje.

Men för ungefär 15 procent av befolkningen blir det precis tvärtom. Man känner sig mosig, nere och trött, får svårt att sova och tappar motivationen att göra roliga saker. Årstidsbunden depression eller nedstämdhet förknippas oftast med hösten och mörkret. Men vårljuset kan också vara en utmaning för många. 

En trolig hypotes är att den biologiska klockan hamnar i ofas när dagarna bli längre och ljusare. Det i sin tur påverkar hormoner och humör. Därför kan de som känner sig trötta under våren också ha något svårare att anpassa sig till sommartid.

Press att vara social och glad

Martina Nelson pyskolog
Martina Nelson. Foto: Caroline Andersson Renaud.

Man tror att kroppen inte riktigt är redo för skiftningar med ljusförändringarna, det i kombination med en sårbarhet för depression. Men en annan aspekt är också att många känner en press på att våren ska vara en nystart, vi ska vara glada och sociala. Och så känner man inte alls så, säger psykologen Martina Nelson.

Det varierar från person till person hur hårt man drabbas. Majoriteten drabbas inte av en regelrätt diagnosticerad depression. Ungefär en till två procent blir så pass dåliga att de till exempel inte klarar av att gå till jobbet. Då behöver man ibland behandlas med till exempel KBT, ljusterapi och antidepressiva läkemedel.

För alla andra vårtrötta själar finns relativt enkla medel att ta till för att må bättre.

Det låter kanske tråkigt men det handlar om att hålla rutiner så gott det går. Försök att inte ändra på dygnsrytmen, lägg dig och vakna ungefär samma tid. Det är också viktigt att röra på sig och ät regelbunden och bra mat, säger Martina Nelson.
 

Inte alla blir pigga på våren

Utgå heller inte ifrån att alla i din omgivning känner sig pigga på våren, det minskar den sociala stressen. Och på arbetsplatsen kan vi alla göra en insats som kan hjälpa en kollega som inte mår så bra tycker Martina Nelson.

Försök att komma ut en stund varje dag, kanske på lunchen. Ta en kaffe eller picknik ihop när det är ljust ute. Det kan kännas motigt men i längden mår vi bra av det.

Något mer man kan göra?

Kom ihåg att du inte ensam om må så här och vårtröttheten går ofta över efter några veckor.