Prenumerera på Kollegas nyhetsbrev
Är du medlem i Unionen? Vill du få alla våra nyheter, tips och granskningar direkt i din inkorg?
Enkelt! Anmäl dig via länken
Är du medlem i Unionen? Vill du få alla våra nyheter, tips och granskningar direkt i din inkorg?
Enkelt! Anmäl dig via länken
Vad ska Daniel och Victoria tänka på inför den stora dagen?
- Framför allt är det viktigt att skicka ut ett inbjudningskort som klart och tydligt redogör för när bröllopet är, vilken tid man ska komma, vilken klädkoden är och när man senast vill ha besked om svar. Det har de lyckats väl med. Inbjudningarna är stilrena med en vacker guldram som står för det gudomliga, ljusblå inneram som står för det kungliga och en vit botten som är oskuldens färg. Tid, plats, datum och klädkod finns med så det är klart godkänt.
Vilka är bjudna?
- Jag vet såklart inte namnen på dem alla men antar att de, som de flesta andra, delat in sina gäster i tre grupper: de man måste bjuda - alltså familj, släktingar och barn, de man bör bjuda - grannar, arbetskamrater eller en avlägsen kusin och de man vill bjuda - sina vänner.
- Man behöver ju inte bjuda alla på festen utan det räcker med att bjuda en del till själva vigseln.
Får man göra så?
- Ja absolut. På Daniels och Victorias bröllop kommer det dessutom att bli extra tydligt eftersom de som bara går på bröllopet har en högtidsdräkt medan de som kommer att gå på festen kommer att bära mörk kostym.
Vad kan man annars vänta sig för kläder?
- Det råder många skrönor kring kläder på bröllop, framför allt för kvinnorna. Bland annat säger man att de som bär rött på bröllopet har haft en affär med brudgummen. Vitt är oskuldens färg och bör endast användas av bruden. Svart är sorgens färg och passar inte för en sådan glädjens dag. Pärlor symboliserar tårar och bör inte heller det bäras i kyrkan. Dessutom ska kvinnorna undvika bara axlar i kyrkan då man förr ansåg det lite vågat. Men allt detta är kvarlevor från svunnen tid och ingenting som troligtvis följs på Victorias bröllop.
Vad tror du att de får för presenter?
- Oj det går inte att svara på. Men jag antar att de inte kommer att öppna några presenter på plats under kvällen. Jag har för mig att kungen fick över 60 000 presenter på sin födelsedag och det tar ju sin tid att gå igenom.
Vad får det kosta?
- Förr sade man att presenten skulle kosta ungefär lika mycket som kuvertet till bröllopet, men det kan man inte gå efter. Det är ju inte så trevligt att ringa och fråga vad det kostar att bli bjuden.
Kungen ska följa Victoria nedför altargången. Vad tycker du om det?
- Anledningen till att kvinnan går ensam nedför altargången är för att hon har valt sin man själv, av kärlek. I äldre tider, då giftemannalagen fortfarande var i bruk följde pappan alltid dottern fram till sin blivande man. Som en överlämning från en man till en annan. Det är en bedrövlig sedvänja som symboliserar ett ojämställt samhälle.
Hur kommer festligheterna att gå till?
- Efter bröllopet bjuds det troligtvis på en storslagen middag. Till bordet har Victoria sin pappa som bordsgranne. Han har i sin tur Daniels mamma till höger om sig. Daniel sitter bredvid drottning Silvia som har Daniels pappa som bordsgranne.
- Det första talet kommer att hållas av kungen och därefter fortsätter talen i hierarkisk ordning. De första talen bör inte vara skämtsamma. Det får tärnorna och marskalkarna stå för.
Vet folk generellt hur de ska bete sig på bröllop?
- Ja, folk vet nog i regel hur man uppför sig. Sedan har jag dock varit med om bröllop där gästerna bett om att få byta bordsplacering då de inte har en rolig bordsgranne och en brudgum som hållit tal i 40 minuter. Men det mesta kan man nog skyla över.
Redan i slutet på oktober tappar många av oss fart, när dagarna blir allt mörkare och vi inser hur många månader det är kvar innan ljuset återvänder. Nedstämdheten kommer som ett brev på posten, energin sinar och tröttheten eskalerar, vilket ofta resulterar i mindre ork – både hemma och på jobbet.
Även ämnesomsättningen påverkas, och typiska symtom när höstmörkret inträder är ökat sockersug, viktuppgång och obalanser i hjärnans signalsystem, som i sin tur orsakar nedstämdheten.
Men det finns flera bra knep och metoder att ta till för att må bättre, menar ljus- och sömnforskaren Arne Lowden som har skrivit en bok i ämnet, Överlev vintern.
Han betonar vikten av återhämtning och att man försöker förlägga sin arbetstid därefter.
– Vilket så klart kan vara svårt för dem som arbetar i skift, men då är det viktigt att man sprider på tiderna. Jobbar man väldigt sent är det inte optimalt att stiga upp väldigt tidigt. Mindre än fem timmars sömn är svårt att klara av för hjärnan, säger Arne Lowden och berättar att EU i höstas
införde regeln att personal inom vård och omsorg bör ha elva timmars vila mellan arbetspass för att få tid till återhämtning.
Arne Lowden menar att det även är stor skillnad på ljus och ljus.
– Vår kropp är beroende av dagsljus för att må bra. Och elektriskt ljus, som vi oftast får vintertid, är inte på lång väg lika effektivt som dagsljus.
Han förklarar att anledningen till det är att dagsljuset innehåller alla ljusets våglängder, vilket inte en vanlig arbetslampa gör.
– En arbetslampa ger omkring 500 lux i ljusstyrka, men det ljus som når dina ögon när du tittar rakt fram är betydligt svagare. Om du i stället går fram till ett fönster och tittar ut mitt på dagen vintertid får du minst 1 000 lux till ögonen. Då inser man att dagsljuset alltid har bättre kvalitet och högre styrka än en vanlig kontorslampa.
I boken beskriver Arne Lowden också hur fastighetsbolag efter pandemin lockades av idén att inrätta utomhuskontor i anslutning till sina inomhuskontor.
– Många anställda har ju redan erfarenhet av aktivitetsbaserade kontor och var vana vid att ofta byta plats. Dessutom kan de ha varierande arbetsuppgifter som stundtals tillåter dem att arbeta utomhus.
Han ser klara fördelar med att förlägga en del av sitt arbete utomhus.
– Att sitta naturnära minskar stress, ger avslappning och återhämtning. Genom att gå ut och jobba en stund blir arbetet mer varierat, samtidigt som immunförsvaret stärks och hjärnan stimuleras till ökad tankeverksamhet och kreativitet.
Med stor sannolikhet kommer utomhuskontor att bli mer vanliga framöver. Och det gäller även dem som arbetar hemifrån, tror ljusforskaren.
– Arbetar man hemma och har turen att ha en balkong, altan eller uteplats är det en bra idé att försöka arbeta där en stund varje dag när det är ljust ute.
Han förordar det även vintertid.
– Skaffa bara ett sittunderlag.
Ett annat råd Arne Lowden ger alla distansarbetare är att ta jobbsamtalen utomhus och att ha flera platser i bostaden att växla mellan där man kan jobba.
– Det ger både hjärnan och kroppen stimulans och är bra rent ergonomiskt.
Är det då någon skillnad på när det är som bäst att vistas utomhus?
– Ja, det är det. För oss på nordliga breddgrader är det bra att veta att hudens möjlighet att bilda D-vitamin gynnas av ett ljus som drar mot blått. Eftersom det inträffar på förmiddagen är det ”nyttigare” att vara ute i solen då. På eftermiddagen blir ljuset rödare.
Att ljusbrist påverkar humöret är nog de flesta beredda att skriva under på. Arne Lowden berättar om en svensk studie som jämförde förhållandena i Sverige, England, Argentina och Saudiarabien genom att personer som arbetade inomhus fick skatta sitt humör vid olika årstider.
– Resultaten visade tydligt att i länder nära ekvatorn hade man en jämn humörkurva över hela året. I Sverige och i England var humöret bättre på sommaren och mycket sämre på vintern.
Så om en kollega eller chef inte är på sitt bästa humör en vinterdag be då hen att ta lite frisk luft eller gå fram till ett fönster. Dagsljuset har uppenbarligen större inflytande än vad många av oss tror.
Text: KATARINA MARKIEWICZ
1. Sitt nära ett fönster när du jobbar. Reservera en fönsterplats till de medarbetare som är extra morgontrötta.
2. Be om en ljushörna med extra stark belysning om du är extra beroende av ljus.
3. Möten och samtal utomhus.
4. Föreslå ett utomhuskontor. Till exempel i ett växthus med infravärme, sittmöjlighet och internet på gården.
5.Kontakta ditt arbetsplatsombud och se till att man utvärderar ljuset på din arbetsplats genom ljusmätningar. Har allmänbelysningen på din arbetsplats fullspektrumljus? Hur har man reducerat bländningen? Hur är kontrasterna till exempel mellan datorskärm och ljuset vid sidan om?
Källa: Arne Lowden