Hoppa till huvudinnehåll
Hälsa

Unna dig kungen bland grönsaker - broccoli

Den skyddar dig mot cancer. Stärker ditt skelett. Gör dig mätt utan fett. Rik på fibrer utan att bli pank på pengar. Glad att titta på den. Något skäl att inte äta? Läs. Räkna alla skäl för. Och de gånger vi lockats nämna den. Köp. Laga. Ät.
Publicerad

När jag var liten försökte mamma få mig att äta broccoli. Äckligt, skrek jag. Nyttigt och jättegott, skrek hon tillbaka. Idag går jag helt på mammas linje.

Men det gör inte George Bush den äldre, den nuvarande amerikanska presidentens pappa. Han gjorde sig osams med amerikanska näringsexperter, odlare och en och annan småbarnsförälder, när han under en presskonferens deklarerade att han aldrig mer tänkte äta äcklig broccoli.

Man kan ha olika åsikter om broccoli men vad man än tycker så har tjatiga morsor, dietister och näringsexperter rätt på en punkt. Få grönsaker är så nyttiga som broccolin. Broccolin kallas med all rätt kungen bland grönsakerna.

- Ska man bara äta en grönsak så är det faktiskt broccoli, säger Mia Troberg Elonq som är dietist på matsajten Tasteline.

Broccoli är en universalgrönsak. C-vitamin, K-vitamin, antioxidanter, folsyra, kalcium, listan kan göras nästan oändlig på alla nyttigheter den innehåller. Broccoli skyddar mot cancer, stärker skelettet och gör oss mätta utan att bli feta eftersom den innehåller fibrer. Broccoli är hyfsat billig också, finns fryst som färsk, kan ätas varm, ljummen eller kall och funkar därför bra i matlådan.

Broccolin som tillhör gruppen kål, har funnits i flera hundra år i Sydeuropa, till Sverige kom den på 50-talet. Den odlas året runt men vill man köpa svenskt och färskt så har landets broccoliodlare högsäsong under sommaren och hösten.

Färsk broccoli är också knepet som kanske kan få Bush och andra broccolihatare att tina en aning.

- Den frysta kan vara lite sladdrig i konsistensen. Ett annat fel många gör är att man kokar broccoli alldeles för länge. Då blir den blöt och geggig. Koka till tuggmotstånd och glöm inte krydda. Då blir broccolin som godast, tipsar Mia Troberg Elonq

Därför ska du äta broccoli

  • En mängd studier visar att broccoli skyddat mot cancer. Men då bör man äta grönsaken ett par gånger i veckan, minst.
  • Den innehåller antioxidanter som bryter ner de fria radikalerna som kan orsaka cancer.
  • Det är karoteonider (som är antioxidanter) som ger färg åt broccoli och andra färgrika grönsaker och frukter.
  • En karoteonid som finns i broccoli är betakaroten som kroppen omvandlar till A-vitamin. Färgglada grönsaker är därför nyttigare. Köper du färsk broccoli, köp mörkgröna.
  • Broccolin är också rik på fibrer, C-vitamin, K-vitamin, folsyra, järn och kalcium.
  • Broccoli är en bra kalciumkälla för dem som inte dricker eller äter mjölkprodukter.

Använd broccoli så här

Fryst eller färsk? Rent näringsmässigt är det ingen skillnad. Gillar man grönsaker med tuggmotstånd, välj den färska framför den frysta. Ska man mixa broccolin, använda den i soppor eller gratänger, är det mer ekonomiskt att använda fryst. I wok eller som ensamrätt, satsa på färsk.

Koka aldrig broccoli för länge. Ångkoka gärna, då behåller du smaken, vitaminerna (mängden C-vitamin halveras om broccolin kokas i vatten) och konsistensen. Kokar du den färska i vatten, gör det inte längre än 5-8 minuter.

Krydda broccolin. Slunga den i vitlök och olivolja. Eller woka med ingefära, chili och fisksås. Glöm inte att salta broccolin lite. Toppa med rostade pinjenötter. Använder du broccolin i salladen, tillsätt en god vinigrätt.

Byt ut den näringsfattiga isbergssalladen mot broccoli. Broccolin ger bättre mättnadskänsla än vattniga grönsaker. Broccoli kan ge gaser men härda ut, magen vänjer sig.

Soppa, gratänger, wok, sallader... användningsområdena är många. Testa vår fotograf Urban Orzoleks snabba och goda pastarätt.

Kollega

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Hälsa

6 sätt att träna din hjärna

Ge knoppen vad den behöver och bli en hjärnatlet. Då jobbar du smartare, snabbare och bygger starkare team. Samtidigt som du ökar kreativitet och trivsel både för dig själv och medarbetarna.
Publicerad 28 november 2024, kl 06:01
En kvinna med hjärna som ansikte
Maria Engström-Eriksson avslöjar: Så blir du en hjärnatlet och ökar både kreativitet och trivsel på jobbet. illustration: Li Rosén

En ledares viktigaste uppgift är att se till att sin egen och medarbetarnas hjärnor fungerar maximalt. Genom att på djupet förstå vilka faktorer som påverkar den betydelsefulla och komplexa muskeln som sitter mellan våra öron kan vi också förändra och förbättra allas potentialer. Och göra oss mer motståndskraftiga mot skadlig stress.

Det menar Maria Engström-Eriksson, som är civilingenjör i industriell ekonomi och har en master i psykologi. Hon är aktuell med boken Hjärnatlet där hon med hjälp av forskningsrön, egna modeller och praktiska exempel beskriver en mental träning med hjärnan i fokus.

Maximera hjärnans potential för bättre ledarskap

De senaste åren har hjärnans betydelse och funktioner uppmärksammats alltmer. Ändå menar Maria Engström-Eriksson att många, inte minst personer i ledande position, har bristfälliga kunskaper kring detta.

– Dagens företag och organisationer behöver fler hjärnatleter som likt fysiska atleter känner in och förstår sina verktyg – hjärnan respektive kroppen – för att kunna maximera prestationer och engagemang, förtydligar hon.

Så blir du en hjärnatlet: Sex sociala drivkrafter

Att bli en hjärnatlet handlar inte om elitism eller att vara superbegåvad, utan om att utgå från de resurser man har och göra det bästa av dem.

Vad är det då som påverkar våra hjärnor på jobbet och privat? I boken utgår Maria Engström-Eriksson bland annat från en egen modell, Master, för att förklara hur man blir en hjärnatlet. Modellen består av sex sociala drivkrafter och biologiskt grundade behov.

Maria Engström-Eriksson liknar drivkrafterna vid ”hinkar” fyllda med vatten och har använt modellen i över tio år vid teambuilding och ledarskapsutveckling.

– Är hinkarna fyllda känner du dig trygg. Men om någon hink töms uppstår stressorer som gör att hjärnan fungerar sämre. Välfyllda hinkar ger starkare hjärnatleter, sammanfattar hon.

Masterhinkarna är till god hjälp för att skapa ett gemensamt språk och identifiera vad som skaver. Att se om hinkarna är fulla eller inte gör det enklare att göra en analys. Och att kunna åtgärda problemen.

Förutom att öka skaran av hjärnatleter i världen har Maria Engström-Eriksson ett annat tydligt syfte med boken. Hon vill så hål på myten om stress.

– Stress förknippas ofta med att ha en hög arbetsbörda. Men det stämmer inte alltid. I själva verket kanske förklaringen är att en eller flera av hinkarna är tömda. Kanske finns det brist på mening eller självständighet. Då hjälper det inte att minska på arbetsuppgifterna.

Hon anser att det borde vara en given fråga på ledningsnivå att nu ta kunskaperna om hjärnan på allvar.

– Att göra chefer och medarbetare till hjärnatleter är i grund och botten en ekonomisk fråga. Det handlar om att få människor att producera på sin fulla kapacitet. Jag hoppas att det snart kommer att bli lika självklart att fokusera på hjärnans hållbarhet som det är tala om hållbarhet för miljö och ekonomi, säger Maria Engström-Eriksson. 

Text: Gertrud Dahlberg

Master – Den högpresterande hjärnans behov

Tänk dig sex hinkar som en modell för att förklara hjärnans behov och sociala drivkrafter. Det optimala är välfyllda hinkar – då har du lagt grunden till att bli en hjärnatlet.

Mening

Handlar om att hitta det som inspirerar, ger glädje och tillfredsställelse. Att förstå varför vi gör något kan vara lika meningsfullt som själva målet. Om vi saknar mening och riktning kan det leda till stress och utmattning.

Status

Innebär att uppleva sig som betydelsefull och begreppet beskriver vår position i gruppen. När du upplever att din status är låg känner du dig osedd, vilket ökar stressnivåerna. Om du tvärtom känner dig uppskattad, erkänd och betydelsefull är din upplevda status hög. Det är grundläggande för motivation och arbetsglädje.

Equity (Rättvisa)

Utgår från att vårt behov av rättvisa är biologiskt grundat. Rättvisa är att ge människor förutsättningar och anpassningar för att skapa lika möjligheter. Det hjälper oss att bygga starka och sammanhållna grupper.

Autonomi

Att själv få bestämma är ett bränsle för att kunna prestera på topp. Friheten är en förutsättning för kreativitet och för att hitta nya lösningar. När vi har möjlighet att fatta egna beslut föds känslan av kontroll, vilket ökar belöningssystemet i hjärnkontoret.

Truth (Sanning)

Bygger på att vi måste ha klar och tillförlitlig information för att våra hjärnor ska kunna navigera rätt. När vi får bristfälliga eller motsägelsefulla besked skapas ofta frustration. Osäkerheten liksom otrygghet frodas, vilket i sin tur påverkar arbetsklimatet negativt.

Relationer

Visar att vi är flockdjur som är beroende av starka sociala band. Vi behöver samspel med andra för att överleva och utvecklas. En stark sammanhållning på jobbet främjar kognitiv flexibilitet, skapar arbetsglädje och ökar produktiviteten.