Hoppa till huvudinnehåll
Hälsa

Bästa löpupplevelsen

Någon sorts strapats måste till för att man ska känna det där härliga efteråt. Det framgår av läsarbidragen i Kollegas tävling nr 2/2013.
Eva Karlsson Publicerad

Följande fem vinnare får ett par Sneaker Balls med posten. Grattis! 

    

Intensivpass och smällkallt

Min bästa löpupplevelse är med Military Training intensivpass i smällkalla januari 2011. Nybörjare var jag och helt otränad. Tog mig upp och ned för isiga backar, påhejad av dem i gruppen. Wow! Vilken träningsvärk jag hade i låren i flera dagar efteråt!

// Katja Jakobsson

   

Mitt första Midnattslopp

Man är nervös, man har hört mycket om banan att den är svår, man blir mera nervös. Man står där på startlinjen, peppar sig att det fixar sig, det ska gå bra det här. Förberedelserna inför loppet är utmärkta, har fått många kilometer under skorna. Startögonblicket kommer. Man känner hur människor runt om en blir tysta och pang så går starten.

Min plan är att inte ta i för hårt utan känna att jag hela tiden har lite mer att ge om det behövs.

Fram till backarna vid Sofia kyrka går det bra, lite ryckigt då vi springer olika fort, folk stannar, maskeradgruppen är före vår startgrupp och de tar plats på gatorna. Men backarna vid kyrkan, där har jag det lilla extra att ge, det känns bra. Senare kommer ytterligare två sega backar och här har jag också mer att ge.

Jag springer in på en tid precis över timmen. Har massor av energi kvar i kroppen och det känns jättehäftigt. Skulle ha kunnat fortsatt en stund till som det kändes. Efter denna min bästa löpupplevelse har det blivit ännu ett midnattslopp i Stockholm och nu i sommar blir det midnattsloppet i Göteborg med nya utmaningar och backar...

// Catrine Dahlberg

  

Känslan efteråt var kanon

Min bästa löpupplevelse var när jag för första gången sprang för och i ett lag, det handlade om Vårruset. Tidigare hade jag bara sprungit "solo". Före loppet skickade vi träningstips till varandra och vi tog gemensamma löparrundor. På plats peppade vi varandra och mottot var - Le och ha kul. Resultatet var inte det viktiga.

När vi kom i mål grattade vi varandra till en bra prestation och åt den gemensamma goda picknicken! En underbar samvaro och ett härligt lopp och känslan i kroppen efteråt var kanon!

// Jessica Sundberg

  

Rena sagolandskapet

Min bästa löpupplevelse var när vi sprang i höstas med min löpargrupp Freeflow. Det var 14 minus, ut på slingan i snön och vi vek av från elljusspåret, men det var ljust ändå! Månen lyste upp stigen och man såg snölandskapet och rimfrosten och snön på grenarna, i rena tystnaden. Rena sagolandskapet - nästan obeskrivbar känsla, och där kom vi löpare lubbande.

// Mats Jeppsson

   

Blodomloppet både bäst och sämst

Mitt bästa respektive sämsta löparminne är när jag sprang blodomloppet med jobbet i Stockholm förra våren, som är det första loppet jag har sprungit. Jag hade skadat mitt ena knä i en skidolycka ett och ett halvt år tidigare, men jag tänkte att det inte skulle vara något hinder.

Efter att jag hade anmält mig till tävlingen hann mitt knä bli värre och jag kunde inte träna så mycket. Loppet blev jobbigt eftersom jag hade ont och jag kunde inte springa så fort som jag visste att jag egentligen kunde.

När jag inte hade så långt kvar till mål stod min pojkvän och ropade och hejade på mig och då fick jag ett sådant glädjerus och adrenalinkick att jag säkert sprang dubbelt så snabbt. Det var en sådan härlig känsla att komma i mål och att jag hade någon där som mötte mig och att jag klarade att genomföra loppet utan att behöva stanna någon gång på grund av värken. När vi hade gått i mål hade vi en mysig picknick ihop.

En månad senare fick jag reda på att korsbandet hade gått av helt. Vid operationen togs även en tredjedel av menisken. Nu har knäet läkt, jag tränar för fullt och är redo för nya lopp!

// Annika Owén

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Hälsa

När ljuset blir till mörker – så klarar du vårdepressionen

Dagarna blir bara ljusare och varmare. Våren efterlängtad av många men inte av alla. För en del är årstiden förknippad med trötthet och en känsla av nedstämdhet.
Petra Rendik Publicerad 7 april 2025, kl 06:00
Vårdepression. Till vänster en ung skejtboardåkare, till höger en ledsen kvinna på en parkbänk om våren.
Våren är här, men inte alla känner sig pigga. Årstidsbunden depression kan drabba även under ljusare tider. Psykologen Martina Nelson förklarar varför och ger råd för att må bättre under våren. Foto: Jessica Gow/TT/Colourbox.

Plötsligt är det är ljust när vi går till jobbet och ljust när vi kommer hem. Våra vintertrötta kroppar fylls med energi och glädje.

Men för ungefär 15 procent av befolkningen blir det precis tvärtom. Man känner sig mosig, nere och trött, får svårt att sova och tappar motivationen att göra roliga saker. Årstidsbunden depression eller nedstämdhet förknippas oftast med hösten och mörkret. Men vårljuset kan också vara en utmaning för många. 

En trolig hypotes är att den biologiska klockan hamnar i ofas när dagarna bli längre och ljusare. Det i sin tur påverkar hormoner och humör. Därför kan de som känner sig trötta under våren också ha något svårare att anpassa sig till sommartid.

Press att vara social och glad

Martina Nelson pyskolog
Martina Nelson. Foto: Caroline Andersson Renaud.

Man tror att kroppen inte riktigt är redo för skiftningar med ljusförändringarna, det i kombination med en sårbarhet för depression. Men en annan aspekt är också att många känner en press på att våren ska vara en nystart, vi ska vara glada och sociala. Och så känner man inte alls så, säger psykologen Martina Nelson.

Det varierar från person till person hur hårt man drabbas. Majoriteten drabbas inte av en regelrätt diagnosticerad depression. Ungefär en till två procent blir så pass dåliga att de till exempel inte klarar av att gå till jobbet. Då behöver man ibland behandlas med till exempel KBT, ljusterapi och antidepressiva läkemedel.

För alla andra vårtrötta själar finns relativt enkla medel att ta till för att må bättre.

Det låter kanske tråkigt men det handlar om att hålla rutiner så gott det går. Försök att inte ändra på dygnsrytmen, lägg dig och vakna ungefär samma tid. Det är också viktigt att röra på sig och ät regelbunden och bra mat, säger Martina Nelson.
 

Inte alla blir pigga på våren

Utgå heller inte ifrån att alla i din omgivning känner sig pigga på våren, det minskar den sociala stressen. Och på arbetsplatsen kan vi alla göra en insats som kan hjälpa en kollega som inte mår så bra tycker Martina Nelson.

Försök att komma ut en stund varje dag, kanske på lunchen. Ta en kaffe eller picknik ihop när det är ljust ute. Det kan kännas motigt men i längden mår vi bra av det.

Något mer man kan göra?

Kom ihåg att du inte ensam om må så här och vårtröttheten går ofta över efter några veckor.