Hoppa till huvudinnehåll
Hälsa

Äldre anställda är friskare

Är du 55 plus och känner dig sidsteppad på jobbet? Sträck på dig! Din arbetsgivare borde faktiskt vara väldigt tacksam för att just du är där, också därför att du sannolikt har färre sjukdagar än dina yngre kollegor.
Anita Täpp Publicerad 10 mars 2017, kl 12:09
Philipimage/Colourbox
Philipimage/Colourbox

Även om åldersdiskriminering är förbjuden finns många fördomar om äldre vilket också kan få följder för hur man blir sedd och satsad på i arbetslivet.

I höstas presenterades en stor brittisk studie som slog hål på en del av dessa fördomar. Den visade exempelvis att äldre är lika positiva till och glada över sitt arbete som yngre, att ju äldre man är desto mer jobbar man för att hålla sig i form och att viljan att trappa ned sjunker med stigande ålder. När det gäller viljan att lära nytt och utforska nya möjligheter fann forskarna ingen betydelsefull ålderskillnad.

Läs mer: Anställdas ålder oviktig

Nu visar en ny svensk undersökning, gjord av branschorganisationen Sveriges Företagshälsor, också att ju äldre vi blir, desto färre sjukdagar har vi.

Medan 18 procent av deltagarna i åldern upp till 30 år i undersökningen inte tror att de kommer att ha någon sjukdag alls under det närmaste året tror 42 procent av de som är 55 år och äldre samma sak.

Läs mer: Lättare för 50+ att få jobb

Visserligen bygger alltså studien på de 10 000 deltagarnas egen uppskattning om hur många sjukdagar de kommer att ha under det närmaste året.

Men att 55-plussarna har färre sjukdagar stöds också av annan statistik, påpekar Peter Munck af Rosenschöld, vd på Sveriges Företagshälsor, till tidningen Du & Jobbet.