Hoppa till huvudinnehåll
Hälsa

Äldre anställda är friskare

Är du 55 plus och känner dig sidsteppad på jobbet? Sträck på dig! Din arbetsgivare borde faktiskt vara väldigt tacksam för att just du är där, också därför att du sannolikt har färre sjukdagar än dina yngre kollegor.
Anita Täpp Publicerad
Philipimage/Colourbox
Philipimage/Colourbox

Även om åldersdiskriminering är förbjuden finns många fördomar om äldre vilket också kan få följder för hur man blir sedd och satsad på i arbetslivet.

I höstas presenterades en stor brittisk studie som slog hål på en del av dessa fördomar. Den visade exempelvis att äldre är lika positiva till och glada över sitt arbete som yngre, att ju äldre man är desto mer jobbar man för att hålla sig i form och att viljan att trappa ned sjunker med stigande ålder. När det gäller viljan att lära nytt och utforska nya möjligheter fann forskarna ingen betydelsefull ålderskillnad.

Läs mer: Anställdas ålder oviktig

Nu visar en ny svensk undersökning, gjord av branschorganisationen Sveriges Företagshälsor, också att ju äldre vi blir, desto färre sjukdagar har vi.

Medan 18 procent av deltagarna i åldern upp till 30 år i undersökningen inte tror att de kommer att ha någon sjukdag alls under det närmaste året tror 42 procent av de som är 55 år och äldre samma sak.

Läs mer: Lättare för 50+ att få jobb

Visserligen bygger alltså studien på de 10 000 deltagarnas egen uppskattning om hur många sjukdagar de kommer att ha under det närmaste året.

Men att 55-plussarna har färre sjukdagar stöds också av annan statistik, påpekar Peter Munck af Rosenschöld, vd på Sveriges Företagshälsor, till tidningen Du & Jobbet.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Hälsa

Ny forskning: automatkaffe är onyttigt

Brukar du svära över blaskigt automatkaffe? Nu får du en till anledning: det är onyttigare än kaffet du brygger hemma. Det visar en ny studie.
Noa Söderberg Publicerad 31 mars 2025, kl 06:00
Studie från Uppsala universitet: Automatkaffe kan påverka blodfetter och öka risken för hjärt-kärlsjukdom.
Studie från Uppsala universitet: Automatkaffe kan påverka blodfetter och öka risken för hjärt-kärlsjukdom. Foto: Jessica Gow/TT.

Forskarna har jämfört automatkaffe med sådant som bryggts i perkolator, espressomaskin, kaffepress, vanlig hemmabryggare och på spisen. Resultatet: maskinerna vi har på jobbet ger kaffe som är sämre för kroppens kolesterolvärden.

– Med tanke på hur mycket kaffe som dricks på svenska arbetsplatser ville vi ta reda på hur halten av kolesterolhöjande ämnen ser ut i det kaffet. Vi har undersökt fjorton maskiner och kunde se att halterna är mycket högre än i vanligt bryggkaffe, säger David Iggman, docent och forskare vid Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap vid Uppsala universitet, i ett pressmeddelande.

Filtret avgör hur nyttigt kaffet är

Det rör sig om ämnena cafestol och kahweol, som är naturligt förekommande i kaffe oavsett bryggmetod. Men halterna är alltså mycket högre i automatkaffe än exempelvis bryggkaffe, eftersom ett kaffefilter fångar upp ämnena.

Sedan tidigare är det känt att kokkaffe innehåller höga halter av de kolesterolhöjande ämnena. Därför har de nordiska länderna näringslivsrekommendationer om att dra ner på, eller helt utesluta, kokkaffe.

Automatkaffe kan påverka blodfetter

Forskarna har åkt till olika arbetsplatser och testat totalt fjorton kaffeautomater. Mätvärdena skilde sig åt beroende på modell och testtillfälle. Den vanligaste typen av automat är också den som ger högst nivå av kolesterolhöjande ämnen, enligt forskarna.

Espressokaffe innehöll också höga halter av ämnena vid vissa provtillfällen, men svaren skilde sig kraftigt åt.

– Större delen av kaffeproverna innehöll nivåer som kan tänkas påverka kaffedrickarnas blodfetter och framtida risk för hjärt-kärlsjukdom. För storkonsumenter som dricker kaffe varje dag, är det tydligt att bryggkaffe eller annat välfiltrerat kaffe är att föredra, säger David Iggman.

Samtidigt betonar han att det krävs en kontrollerad studie för att ta reda på exakt hur en människas blodfetter påverkas av att dricka just automatkaffe.