Medlemmen jobbade som redovisningskonsult och hjälpte kunder med bokslut, deklarationer och rådgivning. I augusti upptäckte hon att hon var gravid och valde att säga det till sin arbetsgivare direkt, trots att hennes provanställning ännu inte övergått till en tillsvidaretjänst.
Läs mer: När ska jag berätta på jobbet att jag väntar barn?
Medlemmens chef reagerade inte med glädje utan ifrågasatte i stället kvinnans svar på anställningsintervjun, där hon frågat om fler barn var planerade och kvinnan svarat nej.
Efter sommarsemestern kom chefen in till kontoret och förklarade att kvinnan skulle bli uppsagd på grund av sin graviditet med argumentet att hon förmodligen skulle vara sjukskriven mycket och det skulle kosta företaget pengar. Hon tillade dock att konsulten var välkommen tillbaka efter sin föräldraledighet och att det möjligtvis skulle finnas en tjänst åt henne då.
När medlemmen kontaktade Unionen ändrade chefen sitt argument för att avsluta provanställningen till att hon inte var nöjd med konsultens arbete. Enligt diskrimineringslagen och även föräldraledighetslagen så räcker det dock med att man missgynnats som en av flera orsaker och Unionen stämmer därför arbetsgivaren på sammanlagt 100 000 kronor i diskrimineringsersättning.
Får en arbetsgivare fråga om graviditet?
Som huvudregel finns det inga begränsningar kring vilka frågor som får ställas under en anställningsintervju. Vilka frågor som ställs och vilka svar som ges får dock betydelse.
Det är alltså upp till arbetsgivaren att ställa frågor som han eller hon anser vara betydelsefulla, men den arbetssökande har ingen redovisningsplikt och behöver inte svara. Med andra ord kan arbetsgivaren normalt sett inte komma i efterhand och hävda att en arbetssökande förtigit något, och att detta skulle kunna leda till uppsägning.
Ett exempel på en fråga som är irrelevant är om den arbetssökande är gravid. Det är inte olagligt att ställa frågan, däremot strider det mot diskrimineringslagen att neka en arbetssökande anställning på grund av graviditet. Samma sak gäller frågor om till exempel sexuell läggning, religion eller funktionsnedsättning.