Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

Fick sparken på mejl efter att ha sagt upp sig

Två bröder som sagt upp sig från ett taksaneringsföretag i Småland för att jobba hos en konkurrent, blev avskedade och anklagade för bensinstöld under uppsägningstiden. Unionen stämmer nu arbetsgivaren för ena broderns räkning på 150 000 kronor för ogiltigt avskedande.
Johanna Rovira Publicerad 19 mars 2019, kl 14:27
Andy Dean Photography/Colourbox
Bröderna jobbade på ett företag som rengör och belägger tak. Andy Dean Photography/Colourbox

De två bröderna, som båda är medlemmar i Unionen, anställdes för fyra år sedan på ett företag som arbetar med att rengöra och belägga tak. Bröderna beviljades arbetstillstånd i Sverige, liksom flera andra anställda på företaget.

Lönen var delvis rörlig, men anställda vittnar om att de blivit hotade med uppsägning och utvisning när de krävde att få ut den överenskomna provisionen. Det förekom även andra misshälligheter som ledde till att båda bröderna sade upp sig när de blev erbjudna jobb på ett annat företag.

Enligt bröderna var företagsledningen mycket angelägen om att de skulle stanna kvar på företaget, men när de vägrade dra tillbaka sina uppsägningar blev de avskedade på mejl, utan att Unionen varslats, och anklagade för att ha missbrukat bolagets bensinkort.

Unionen har nu stämt taktvättarföretaget för ena broderns räkning (den andra brodern hade varit medlem för kort tid) för ogiltigt avskedande och kräver arbetsgivaren på drygt 200 000 i skadestånd och utebliven lön.

Stor skillnad mellan att säga upp sig själv och bli avskedad

Avsked: Blir du avskedad upphör anställningen omedelbart utan uppsägningstid eller uppsägningslön. Grund för avsked är om du gjort dig skyldig till något grovt och allvarligt - till exempel stulit, hotat eller slagit någon på arbetsplatsen eller varit frånvarande utan rimligt skäl.

Frivillig uppsägning: Du har uppsägningstid på minst en månad och måste arbeta tiden ut om inte annat avtalas.

Läs även: Så funkar las

Arbetsrätt

Skyddsombud ifrågasatte arbetsmiljön – avskedades

Skyddsombudet påtalade brister i arbetsmiljön på maskinföretaget. Utan några varningar avskedades han i december med motiveringen att han hade samarbetssvårigheter.
Lina Björk Publicerad 10 april 2024, kl 13:04
Man i vit skjorta och slips samlar sina kontorstillhörigheter i en brun kartong.
Serviceteknikern avskedades. På grund av samarbetssvårigheter, menar arbetsgivaren. Felaktigt, menar Unionen och kopplar avskedet till mannens förtroendeuppdrag som skyddsombud. Foto: Colourbox.

Företaget som serviceteknikern jobbade på sysslade huvudsakligen med reparationer och installationer av städmaskiner. Det var ett tungt jobb och han försökte förbättra arbetsmiljön, framför allt sista året då han även var skyddsombud. 

I februari förra året inträffade en incident i företagets lokaler. En kollega till skyddsombudet och en person i ledande ställning hade en diskussion som utmynnade i handgripligheter. Kollegan anmälde händelsen till serviceteknikern i egenskap av skyddsombud och han upprättade en tillbudsanmälan efter att ha ringt och frågat Unionen om råd. 

Unionen stämmer: Kopplar avsked till uppdrag

I tillbudsanmälan råkade serviceteknikern av misstag kryssa i att anmälan gjordes av arbetsgivaren. Men i hela rapporten har han skrivit att det är han själv i egenskap av skyddsombud som skrivit. Arbetsgivaren ansåg att misstaget var allvarligt och valde att avskeda honom med motiveringen att han har samarbetssvårigheter. 

Unionen stämmer nu maskinföretaget och skriver i stämningsansökan att det finns en tydlig koppling mellan mannens roll som skyddsombud och avskedandet. Man begär därför 220 000 kronor i allmänt skadestånd samt utebliven lön och att avskedandet ska förklaras ogiltigt.