Annons
Annons
 • Arbetslösheten kommer tryckas tillbaka, säger Unionens chefsekonom Katarina Lundahl. Samtidigt kan vissa tjänstemän, som förlorade jobbet under krisen, få svårt att hitta nya tjänster. Foto: Camilla Svensk och Jessica Gow/TT.

Färre går arbetslösa länge – men tufft för vissa yrken

Publicerad 24 november 2021, kl 16:10

Långtidsarbetslösheten för Unionens medlemmar pekar nedåt. Samtidigt ser framtiden tuff ut för vissa yrken – till exempel ekonomiassistent och administratör – som delvis fasats ut under pandemin.
– Jag tror att den nedåtgående trenden för den här typen av jobb kommer att fortsätta, säger Katarina Lundahl, Unionens chefsekonom.

Långtidsarbetslösheten ligger på en historiskt hög nivå bland Unionens a-kassas medlemmar. Det är givetvis en konsekvens av pandemin, som drabbade de flesta branscher i någon mån, och gjorde att arbetslösheten överlag sköt i höjden.

Nu i oktober var det runt 15 500 medlemmar i Unionens a-kassa som stått utan jobb i ett år eller mer, varav ungefär 6 000 tillkom under pandemin.

Arbetslösheten sjunker

Men siffran väntas falla. I mitten av 2021 var över 16 000 a-kassamedlemmar långtidsarbetslösa, den högsta siffran sedan Unionen bildades, men sedan dess har den minskat med ungefär 900 personer.

– Just nu skapas det väldigt många jobb på svensk arbetsmarknad, särskilt i storstadsregionerna och i synnerhet i Stockholm. Har du en relativt färsk arbetslivserfarenhet, alltså att du blivit av med jobbet under den här krisen, så har du ganska goda chanser att få ett jobb, säger Katarina Lundahl, Unionens chefsekonom.

Arbetslösheten – långtidsarbetslösheten inkluderad – är också relativt låg bland tjänstemän och Unionens medlemmar. I september i år var andelen långtidsarbetslösa i Sverige 3,6 procent, och bland Unionens a-kassas medlemmar låg den i oktober (senaste siffran) på 2,2 procent.

– Vi kan konstatera att nivån är lägre för våra medlemmar än för arbetsmarknaden i helhet. Det ligger i linje med hur det ser ut med arbetslösheten. Där ligger nivån för våra medlemmar på fyra procent och totalt i Sverige är den ungefär sju procent, säger Katarina Lundahl.

”Det är stora medlemsgrupper”

Samtidigt finns det några yrkesområden som inte kommer återhämta sig lika bra som andra. Bland Unionens medlemmar var det många ekonomiassistenter, administratörer och receptionister som förlorade jobbet under pandemin, och det är osäkert om företag kommer att söka den kompetensen framöver.

– Det är stora medlemsgrupper hos oss, framför allt bland våra kvinnliga medlemmar. Har du blivit av med jobbet, som ekonomiassistent eller administratör, kan konkurrensen om ett nytt jobb vara tuff, säger Katarina Lundahl, och fortsätter:

– Det är en del av en långsiktig trend att den typen av tjänstemannajobb blir färre för att delar av arbetsuppgifterna automatiseras. Den trenden förstärktes under krisen och är ett resultat av att man helt enkelt såg om sitt hus och behövde skära kostnader. Vi ser nu en liten uppgång i att det skapas fler sådana jobb igen, men på totalen tror jag att den nedåtgående trenden för den här typen av jobb kommer att fortsätta.

Läs mer: Arbetslös: Expertens 12 bästa tips när du söker jobb

Oscar Broström
[email protected]

Skriv din kommentar

Du kan lämna kommentarer på denna sidan till 2021-12-15.

Namn och kontaktuppgifter är endast synligt för redaktionen.
Våra regler för kommentarer

 • Läs även...

  Extrastöd räddar a-kassan

  Antalet ansökningarna till Unionens a-kassa har nästan fördubblats under pandemin. Men väntetiderna har inte ökat i motsvarande grad – tack vare extra stöd till kundtjänsten och nyanställningar.

 • Läs även...

  Boråsfamilj blåste Unionen och a-kassan på ersättning

  Två systrar i Borås och deras svägerska misstänks bland annat för att ha lurat till sig över 850 000 kronor från Unionens a-kassa. Dessutom har de fått ut drygt 300 000 från Unionens inkomstförsäkring.

 • Läs även...

  Unionens a-kassa dyrast

  58 kronor. Så mycket höjs avgiften till Unionens a-kassa som därmed blir dyrast av landets kassor.
  – Vi gör det inte för att tjäna pengar utan för att finansiera de utgifter vi fått, säger Harald Petersson, chef för Unionens a-kassa.

 • Läs även...

  Kraftig ökning av arbetslösa hos a-kassan

  Antalet personer med ersättning från Unionens a-kassa närapå fördubblades mellan mars och oktober. Nu befarar a-kassan att arbetslösheten ska öka ytterligare.

 • Läs även...

  A-kassan kritiseras för långa väntetider

  IAF är kritisk till a-kassornas långa handläggningstider. För en del arbetslösa medlemmar i Unionens a-kassa kan det betyda en väntan på ersättning i nio veckor eller mer. För de flesta går det dock snabbare.

 • Läs även...

  A-kassor slåss om medlemmar

  Flera a-kassor upplever att Unionens a-kassa konkurrerar med dem om medlemmar. Det visar en rapport från tillsynsmyndigheten IAF som också anmärker på hur Unionenkassan beviljar medlemskap.