Hoppa till huvudinnehåll
Fackligt

Förtroendevald under press

Omorganisationen på Clas Ohlson har pågått i nära tre år. När det var som mest intensivt jobbade förtroendevalde Dennis Frid 140 procent, eftersom han inte fick utlovad tid för sitt fackliga arbete. Till sist sa hjärtat ifrån.
Anita Täpp Publicerad
Dennis Sjöberg. Utsidan av Clas Ohlsons huvudkontor i Insjön.
När det var som allra mest att göra undrade Dennis Frid ofta varför han tagit på sig sitt fackliga uppdrag. Foto: Klas Sjöberg

I februari 2019 meddelade detaljhandelskedjan Clas Ohlsons då nya vd Lotta Lyrå att det skulle ske en stor genomlysning av företaget. Mellan 140 och 200 tjänster skulle bort, främst bland tjänstemännen i Insjön i Dalarna.

Genomlysningen blev en långdragen historia som resulterade i att många medarbetare behövde vänta länge på besked – en del i upp till ett och ett halvt år – om hur det skulle bli med deras jobb.

Klubben försökte tackla den stora oron bland tjänstemännen vid många medlemsmöten och enskilda samtal. Dessutom var förhandlingsdelegationen, som Dennis Frid satt i, ständigt i gång.

Vid sidan av det skulle han också sköta sina arbetsuppgifter som Product Compliance Specialist. Det innebär att han kontrollerar att den dokumentation som följer med företagets produkter uppfyller de lagkrav som finns.

– När det var som mest intensivt hade jag kunnat jobba heltid med det fackliga, säger han.

Jobbade 140 procent

Men det var alltså omöjligt att göra. Visserligen fick han mycket bra stöd och hjälp av de närmaste kollegorna, som tog över en del av hans arbetsuppgifter, men tiden räckte ändå inte till.

– Jag kände hela tiden att jag inte gjorde tillräckligt någonstans, trots att jag ibland la ner 140 procent på mitt jobb och mitt förtroendeuppdrag, och det blev en väldig stress, säger han.

Mitt i alltihopa förlorade också klubben sin ordförande, då denne beslöt att ta ett omställningspaket som företaget erbjöd.

När klubbstyrelsen föreslog att Dennis skulle ta över ordförandeklubban vid det kommande årsmötet beslöt han att ställa krav på ledningen innan han tackade ja. Företaget var ändå beroende av att klubben och förhandlingarna skulle fortsätta att fungera bra.

Arbetsgivaren förstår inte hur många fördelar de har av att ha en klubb på arbetsplatsen

Vid ett möte med den dåvarande HR-chefen blev han utlovad att få en ersättare så att han kunde ägna 40 procent av sin arbetstid åt det fackliga under resten av omstruktureringens mest intensiva fas. Men så blev det aldrig.

På grund av den ständiga stress han därför fortsatte uppleva fick han känningar åt hjärtat. Igen.

– Första gången det hände var när jag några år tidigare var anställd på SSAB i Borlänge och var med i klubbstyrelsen under den stora omstruktureringen där. Då hände det flera gånger när jag kom hem på kvällen och satte mig i soffan att hjärtat slog dubbelslag i 30–40 minuter. Och till sist fick jag panik, trodde att jag var dödssjuk och blev tvungen åka ambulans till akuten.

Dubbelslagen visade sig dock vara stressrelaterade.

– Därför kände jag ändå ingen ångest när det hände igen. Och fortsatte att bara jobba på.

Inte tillräcklig tid till fackligt arbete

På en del större företag, exempelvis inom industrin, kan förtroendevalda sköta sitt fackliga uppdrag på heltid. Men på många andra arbetsplatser ges man inte tillräckligt med tid.

– Det är tyvärr ett vanligt problem, som ofta bottnar i att man inte har gjort en ordentlig genomgång när uppdraget inleddes, säger Anders Fredriksson, central ombudsman på Unionen.

– Många gånger har arbetsgivaren glömt bort att de förtroendevalda inte bara förhandlar utan också behöver tid för att kunna sätta sig in i saker och förankra saker med medlemmar inför förhandlingarna.

Anders Fredriksson påpekar att förtroendemannalagen tydligt föreskriver att förtroendevalda har rätt till den tid som behövs för att kunna sköta sitt fackliga uppdrag.

Och om man upplever att man får för knappt med tid kan man ta strid för det, i första hand genom en förhandling där man kan få stöd av Unionen. Om förbundets jurister sedan gör en sådan bedömning kan Unionen också ytterst driva ett sådant fall till Arbetsdomstolen, AD.

– Fast det sker ytterst sällan. De flesta tvister brukar kunna lösas vid en lokal eller central förhandling. Och jag skulle önska att fler förtroendevalda tog sådana här tvister lokalt för att landa i om arbetsgivarens begränsningar är rimliga eller inte, säger Anders Fredriksson.

– Det handlar inte om att sätta sig på tvären utan är ett sätt att få upp frågan på bordet.

Bra att göra upp en plan

Det bästa är, menar Anders Fredriksson, att man då gör upp en plan som man är överens om, där man exempelvis lägger in tid för förberedelsearbete, förändringsarbete och facklig utbildning.

– Och att man bestämmer att om det sedan händer stora saker, som en omstrukturering, så kommer det att behövas mer avsatt tid under en period, säger han.

Många fackförbund har länge haft ett dalande antal förtroendevalda. I Unionens fall saknar nu nästan varannan medlem en klubb eller ett fackligt ombud på arbetsplatsen.

En orsak kan vara att arbetsplatserna har blivit mer slimmade – färre anställda ska göra mer på jobbet. Men en annan orsak är säkert också att många förtroendevalda inte får tillräckligt med tid avsatt för sitt uppdrag, menar Dennis Frid.

– Jag vet själv flera som skulle vilja men ändå inte vill eller vågar bli förtroendevalda eftersom de redan har fullt sjå med att klara jobbet och få ihop sitt livspussel. Och om man då vet att man inte heller kommer att få ordentligt med tid för det fackliga är det så klart många som tvekar att bli förtroendevalda, säger han.

Jag kände hela tiden att jag inte gjorde tillräckligt någonstans

Det är en uppfattning som Anders Kjellberg, professor i sociologi vid Lunds universitet som har forskat om svensk arbetsmarknad, också har.

– Men det finns säkert många andra faktorer som spelar in. En kan exempelvis vara att man är rädd för att missgynnas lönemässigt om man är aktiv och påpekar brister i arbetsmiljön, säger han.

Att Dennis Frid tillhör en krympande skara med fackligt förtroendevalda tycker han är tråkigt. Själv har han aldrig tvekat att ta fackliga uppdrag.

– Visst ifrågasatte jag många gånger när det var som mest intensivt varför jag tagit på mig den här uppgiften. Men i grunden har jag ändå en fast uppfattning om att facket är viktigt – det måste finnas en motpart till arbetsgivaren för att det ska bli bra i slutänden. Om vi inte fanns så vet jag inte var vi skulle vara i dag, säger han.

– Dessutom ger uppdraget energi eftersom man lär sig så mycket nytt hela tiden, som vid Unionens utbildningar och alla förhandlingar.

Henrik Andersson, Karin Lundin, Dennis Frid och Linnea Pros-Wermé.
Henrik Andersson, Karin Lundin, Dennis Frid och Linnea Pros-Wermé i klubbstyrelsen har en mer balanserad tillvaro efter att omstruktureringens intensiva fas är över. Foto: Klas Sjöberg

För Unionen har den nedåtgående trenden vad gäller andelen förtroendevalda länge varit en prioriterad fråga, berättar Martin Linder, Unionens ordförande.

– Att vi har många medlemmar, engagerade medlemmar och medlemmar som har ett förtroendeuppdrag är ju grunden i vår verksamhet, i hur vi bygger en stark facklig organisation. Så det jobbar vi ständigt med. Och nu har vi konkreta, skarpa diskussioner om hur vi ska kunna lägga in en högre växel och satsa stenhårt på att vända den här utvecklingen, säger han.

Fortsatt omorganisation på Clas Ohlson

I början av 2020 var den mest intensiva delen av omstruktureringen på Clas Ohlson klar. Men den pågår fortfarande, även om väldigt få nu sägs upp.

– Beskedet om genomlysningen var chockartat. Vi hade nog gått omkring lite som i en bubbla och trott att vi var trygga eftersom det ändå gick bra för oss, säger Dennis Frid.

– På ett familjeföretag som Clas Ohlson har det alltid funnits en speciell mentalitet – som att man är med i en stor familj där inget sådant här kan hända,

I dag är Dennis Frid nöjd med hur det fungerar på jobbet. Nu ägnar han omkring fyra timmar i veckan åt sitt fackliga uppdrag och upplever att klubben har en väldigt bra relation med HR-avdelningen.

– Men jag kan ändå känna en viss bitterhet för att det löfte om en ersättare som jag fick aldrig infriades, säger han.

– Jag tror inte arbetsgivaren riktigt förstår hur många fördelar de har av att ha en klubb på arbetsplatsen. Om vi inte hade funnits så hade företaget i stället behövt förhandla allt med förbundets ombudsmän. Och eftersom de inte kan förhandla direkt, som vi har gjort, så hade neddragningen säkert tagit minst dubbelt så lång tid, vilket hade kostat företaget väldigt mycket.

Varför fick då Dennis inte den utlovade vikarien?
– Den dialogen hölls mellan honom och en chef som sedan slutade, vilket gjorde att frågan hamnade mellan stolarna, säger Maria Thulemark, lokal HR-chef i Insjön.

Hon framhåller att företaget gärna ser att fler anställda engagerar sig fackligt, då det utvecklar både dem och bolaget.

– Att ha förtroendevalda att förhandla med vid de förändringar som vi gått igenom har underlättat väldigt mycket. Vi för gärna en dialog med dem om hur mycket avsatt tid som är rimligt för det fackliga arbetet, säger Maria Thulemark.

Förtroendemannalagen

  • Kräver kollektivavtal på arbetsplatsen för att gälla.
  • Alla fackligt förtroendevalda omfattas.
  • Inget fackligt uppdrag får förhindras av arbetsgivaren.
  • Ger rätt till nödvändig tid för uppdraget, så länge det är skäligt och rimligt, exempelvis beroende på antalet anställda.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Fackligt

Hon enar fack i 27 länder

Kan facket påverka beslut som fattas i helt andra länder? Karin Åberg, vice klubbordförande på Ericsson i Kista, vet att det går – och hur man gör.
Noa Söderberg Publicerad 31 januari 2025, kl 06:00
Kvinna sitter med hörlurar och en laptop
Karin Åberg, vice ordförande i klubben på Ericsson i Kista ser stora fördelar med ett gemensamt europeiskt företagsråd som kan ena fack i flera länder. Foto: Anders G. Warne

Europa är stort. Många företag rör sig fritt över landsgränserna. Ett av dem är Ericsson, som har kontor i alla 27 EU-länder. Samtidigt vill facket kunna påverka beslut som rör ditt jobb. Men hur gör man det när den som bestämmer i en viss fråga sitter på andra sidan kontinenten?

Karin Åberg, vice klubbordförande på Ericsson i Kista, vet hur: man bildar ett europeiskt företagsråd – på engelska ”European works council”, EWC.

Där möts fackliga från alla EU-länder som företaget finns i. Tanken är att förändringar som påverkar många anställda ska diskuteras gemensamt. När de fackliga har snackat ihop sig möter de arbetsgivaren i ett ännu större möte.

På en arbetsplats som Ericsson är det inga småsaker som avhandlas.

– Vi blev konsulterade när företaget skulle ta fram en ny uppförandekod. Det är ett dokument som alla anställda och alla underleverantörer skriver under. Vi föreslog att införa rätten att bli representerad av en facklig företrädare eller någon i ett arbetsråd (motsvarighet till fackklubb i vissa europeiska länder, reds. anm.). Företaget skrev in det, säger Karin Åberg.

Stora nedskärningspaket och förändringar av bolagets yrkesbeskrivningar är andra exempel på saker som har tagits upp i Ericssons EWC.

Facken har ingen förhandlingsrätt

Men vad gör man om man inte kommer överens? Facken har ingen direkt förhandlingsrätt på det sätt som finns i svenska medbestämmandelagen, mbl. I stället ska arbetstagarna ”konsulteras”.

Företagsråden har inte heller uppstått som en direkt följd av facklig kamp, utan på grund av EU-politikers idéer om att ländernas ekonomier ska knytas ihop. Därför får man ha en lite annorlunda strategi i EWC-diskussionerna, menar Karin Åberg.

– Man får påverka mer indirekt. Det handlar om att få företagsledningen att själv tänka: ”Jaha, man kanske skulle kunna göra på ett annat sätt”. Det är lite speciellt, inte som i en vanlig förhandling där man säger ”gör så.”

För att få tyngd bakom sina förslag måste därför arbetstagarna – som ofta härstammar från olika fackliga traditioner – komma överens. Snart kan de få lite hjälp på traven direkt från EU-maskineriets hjärta. EU-kommissionen har nämligen meddelat att de vill göra det svårare för företag att strunta i EWC-reglerna.

Snart blir det svårare för företag att strunta i reglerna

Alla företag som har minst 1 000 anställda, och över 150 anställda i minst två EU-länder, måste skapa ett EWC om de som jobbar där ber om det. Det är dock inte ovanligt att allting sedan fastnar i bråk om formalia och mötesstruktur. Målet med de nya reglerna är att det ska bli mer kännbara böter för bolag som sinkar processen.

Några sådana problem finns inte på Ericsson, enligt Karin Åberg. De har ett avtal om hur EWC-arbetet ska gå till som har gällt i sin nuvarande form sedan 2011. Trots det händer det att kugghjulen kärvar när hon och hennes kollegor ska konsulteras om nya och känsliga frågor.

– Jag tror att fler och fler, både på den fackliga sidan och på företagarsidan, inser att det här kan vara rätt bra. Men det är naturligtvis inte utan problem. Ibland muttrar vi rätt rejält över hur det fungerar, säger Karin Åberg.

Reglerna gäller i EU och EES

  • Reglerna om europeiska företagsråd gäller, förutom i EU:s 27 medlemsländer, också i de länder som är anslutna till Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES). Hit hör Norge, Island och Liechtenstein. Ericsson har kontor i Norge.