Artikeln uppdaterades 2023-11-17 kl. 14.05.
Sent på kvällen den 3 november kom beskedet: Klarna tecknar kollektivavtal. Den strejk som både Unionen och en rad andra fackförbund hade varslat om blåstes av. I ett pressmeddelande skrev Sebastian Siemiatkowski, Klarnas vd: ”Jag är glad att vi träffat ett avtal som kombinerar Klarnas snabbrörlighet med den svenska modellens tydlighet.” Några dagar senare berättade han för TV4 att han är ”väldigt glad” att de anställda nu får ett kollektivavtal för banker.
Inne på Klarna lät det annorlunda. Kollega har pratat med flera av varandra oberoende källor, som alla jobbar på Klarna, om ett timslångt stormöte som hölls klockan 11.00 den 8 november – nästan exakt ett dygn efter att strejken skulle ha brutit ut. De anställda ger samstämmiga uppgifter om ett möte där vd:n fortsatte den fackförbundskritiska linje han tidigare hållit i offentligheten.
"Kamp mot etablissemanget"
Enligt Kollegas källor målade vd:n upp den senaste tidens händelser som en kamp mellan två grupper: ”etablissemanget” och ”anti-etablissemanget”. Facken, och de som kämpat för kollektivavtal, kopplades till ”etablissemanget”. Klarna, och Sebastian Siemiatkowski själv, beskrevs som ”anti-etablissemanget”.
– Han visade oss hur fackföreningar fungerar enligt honom, säger en av uppgiftslämnarna.
En annan säger att berättelsen om ”etablissemanget” kopplades ihop med parternas pensionsfonder.
– Han började förklara att Svenskt Näringsliv och flera fackförbund tillsammans äger Alecta, att de är tänkt att stå emot varandra men verkar ha ett ekonomiskt incitament att tvinga företag att teckna kollektivavtal.
Refererade till Orwell-bok
Samtliga källor berättar att Sebastian Siemiatkowski också jämförde händelserna på Klarna med George Orwells bok ”Djurfarmen”. Det är en roman om ett uppror bland bondgårdsdjur, som slutar med att den ledande upprorsmakaren visar sig vara en korrupt diktator. Boken tolkas i allmänhet som en allegori över sovjetledaren Josef Stalin och hans väg till makten.
– Det var ärligt talat ganska vidrigt, säger en av de anställda.
– Det var en timmes ”one man show”, han pratade om allt och inget. Vi fick sitta och lyssna när han dissade fackföreningarna. Jag blev superbesviken. Det var ett slöseri med min arbetstid, säger en annan.
De anställda säger att mötet ledde till förvirring och frustration bland deras kollegor. Ingen gemensam uppföljning, om vad som sades på mötet och vad Sebastian Siemiatkowski egentligen menade, ska ha gjorts sedan dess.
"Ser framåt"
Kollega har sökt Sebastian Siemiatkowski för att ställa frågor om mötet och budskapet till de anställda. Klarnas presschef Amanda Larsson bekräftar i ett mejl att det hållits ett möte om ”beslutet om att teckna kollektivavtal och vad det innebär för organisationen framåt”.
I övrigt väljer hon att inte svara på frågorna, utan skriver: ”Vi (…) väljer nu att se framåt och påbörja arbetet med att implementera kollektivavtalet i organisationen.”
Kollega har efter det, utan framgång, försökt få svar på frågorna på nytt.