Hoppa till huvudinnehåll
Fackligt

Efter avtalet - Klarnas vd höll fackkritiskt stormöte

I offentligheten har Klarnas vd firat det nya kollektivavtalet. Men inne på företaget fortsätter konflikterna. Anställda berättar nu för Kollega att vd:n hållit ett stormöte där han jämfört facket med de korrupta revolutionärerna i Orwells roman ”Djurfarmen”.
Noa Söderberg Publicerad 15 november 2023, kl 15:30
Till vänster Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski, till höger Klaras huvudkontor.
Utåt sett är han nöjd. Men efter att kollektivavtalet skrivits under ordnade Klarna-vd:n Sebastian Siemiatkowski ett fackkritiskt stormöte på Klarna - och gjorde jämförelser med Orwells "Djurfarmen". Foto: Magnus Hjalmarsson Neideman/SvD/TT/Simon Rehnström/TT.

Artikeln uppdaterades 2023-11-17 kl. 14.05.

Sent på kvällen den 3 november kom beskedet: Klarna tecknar kollektivavtal. Den strejk som både Unionen och en rad andra fackförbund hade varslat om blåstes av. I ett pressmeddelande skrev Sebastian Siemiatkowski, Klarnas vd: ”Jag är glad att vi träffat ett avtal som kombinerar Klarnas snabbrörlighet med den svenska modellens tydlighet.” Några dagar senare berättade han för TV4 att han är ”väldigt glad” att de anställda nu får ett kollektivavtal för banker.

Inne på Klarna lät det annorlunda. Kollega har pratat med flera av varandra oberoende källor, som alla jobbar på Klarna, om ett timslångt stormöte som hölls klockan 11.00 den 8 november – nästan exakt ett dygn efter att strejken skulle ha brutit ut. De anställda ger samstämmiga uppgifter om ett möte där vd:n fortsatte den fackförbundskritiska linje han tidigare hållit i offentligheten.

"Kamp mot etablissemanget"

Enligt Kollegas källor målade vd:n upp den senaste tidens händelser som en kamp mellan två grupper: ”etablissemanget” och ”anti-etablissemanget”. Facken, och de som kämpat för kollektivavtal, kopplades till ”etablissemanget”. Klarna, och Sebastian Siemiatkowski själv, beskrevs som ”anti-etablissemanget”. 

Han visade oss hur fackföreningar fungerar enligt honom, säger en av uppgiftslämnarna.

En annan säger att berättelsen om ”etablissemanget” kopplades ihop med parternas pensionsfonder.

Han började förklara att Svenskt Näringsliv och flera fackförbund tillsammans äger Alecta, att de är tänkt att stå emot varandra men verkar ha ett ekonomiskt incitament att tvinga företag att teckna kollektivavtal.

Refererade till Orwell-bok

Samtliga källor berättar att Sebastian Siemiatkowski också jämförde händelserna på Klarna med George Orwells bok ”Djurfarmen”. Det är en roman om ett uppror bland bondgårdsdjur, som slutar med att den ledande upprorsmakaren visar sig vara en korrupt diktator. Boken tolkas i allmänhet som en allegori över sovjetledaren Josef Stalin och hans väg till makten.

Det var ärligt talat ganska vidrigt, säger en av de anställda.

Det var en timmes ”one man show”, han pratade om allt och inget. Vi fick sitta och lyssna när han dissade fackföreningarna. Jag blev superbesviken. Det var ett slöseri med min arbetstid, säger en annan.

De anställda säger att mötet ledde till förvirring och frustration bland deras kollegor. Ingen gemensam uppföljning, om vad som sades på mötet och vad Sebastian Siemiatkowski egentligen menade, ska ha gjorts sedan dess. 

"Ser framåt"

Kollega har sökt Sebastian Siemiatkowski för att ställa frågor om mötet och budskapet till de anställda. Klarnas presschef Amanda Larsson bekräftar i ett mejl att det hållits ett möte om ”beslutet om att teckna kollektivavtal och vad det innebär för organisationen framåt”. 

I övrigt väljer hon att inte svara på frågorna, utan skriver: ”Vi (…) väljer nu att se framåt och påbörja arbetet med att implementera kollektivavtalet i organisationen.” 

Kollega har efter det, utan framgång, försökt få svar på frågorna på nytt.

Mest läst just nu

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Omslag till Kollega nummer 4 2024.

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Fackligt

Anmäl en usel arbetsmiljö - så funkar det

Visste du att skyddsombud kan anmäla företag med ohälsosam arbetsmiljö till Arbetsmiljöverket? Det kallas för 6:6A.
David Österberg Publicerad 10 maj 2024, kl 06:05
En chef skäller på sina medarbetare.
Har du en ohälsosam arbetsmiljö och har försökt ha en dialog med chefen utan att få gehör. Då kan en 6:6a-anmälan av ett arbetsmiljöombud vara sista utvägen. Foto: Shutterstock

1. VAD BETYDER EGENTLIGEN 6:6A? 

I arbetsmiljölagen finns bestämmelser för att se till att arbetsmiljön är bra. Kapitel 6, paragraf 6A, handlar om vad ett arbetsmiljöombud (heter också skyddsombud) ska göra om arbetsmiljön är dålig. Ombudet ska enligt lagen vända sig till arbetsgivaren och begära att något görs för att fixa problemen – det kallas för en 6:6A-anmälan. 

2. HUR GÖR MAN? 

Om ni anser att det finns risker i arbetsmiljön som arbetsgivaren struntar i vänder ni er till arbetsmiljöombudet/skyddsombudet. Då kan den personen lämna en 6:6A-anmälan. I dokumentet ska det stå vilka problemen är, hur de kan lösas och hur lång tid arbetsgivaren har på sig att arbeta med frågorna. Arbetsgivaren ska bekräfta att anmälan har kommit in och ”utan dröjsmål” meddela vad som ska göras åt problemen.

VAD SKA ARBETSGIVAREN GÖRA?

Olika åtgärder kan behövas, beroende på vilka problemen är. Det kan handla om allt från medarbetarenkäter och skyddsronder till riskbedömningar och handlingsplaner. Arbetsgivaren har det yttersta ansvaret för att arbetsmiljön är bra, men det är klokt att försöka ha en dialog på arbetsplatsen.


OM PROBLEMEN INTE FIXAS?

Om arbetsmiljöombudet tycker att arbetsgivaren ignorerar frågan, tar för lång tid på sig eller inte gör tillräckligt för att förbättra arbetsmiljön kan hen skicka anmälan till Arbetsmiljöverket. Då blir det oftast inspektion, som följs av ett inspektionsmeddelande, ett föreläggande eller ett förbud. Det första är den snällaste varianten, där myndigheten meddelar vilka brister som finns. Förelägganden och förbud måste arbetsgivaren följa. Om inget görs kan vite dömas ut av Arbetsmiljöverket. 

Så skriver du anmälan som arbetsmiljöombud

Här anmäler man åtgärder för brister i arbetsmiljön som skyddsombud/arbetsmiljöombud, som det kallas i Unionen. 

Fler tips från Unionen: 
Begäran om arbetsmiljöåtgärder (6:6a)