Hoppa till huvudinnehåll
Ekonomi

Avdrag för jobb och resor – så gör du

Det börjar vara tid för att deklarera. Om du har höga kostnader för resor till och från jobbet, eller använder bilen i tjänsten, är det möjligt att du kan göra avdrag för det.
Oscar Broström Publicerad 10 mars 2022, kl 11:02
Skärmdump från Skatteverkets hemsida och bild på bilar i trafik.
Det finns många avdrag du kan göra för utlägg med koppling till jobbet, till exempel resor. Här är avdragen och reglerna att hålla koll på. Foto: Pontus Lundahl/TT

Avdrag för resor

Du får göra avdrag för resor till och från jobbet, till exempel med kollektivtrafik, men det kommer med vissa villkor. Att det kan vara lite lurigt med när och hur en kan dra av kostnader för resor understryks av att det är det avdrag som flest fuskar eller gör fel med.

Kollektivtrafik

För att du ska kunna göra avdrag för resor i kollektivtrafiken krävs att du har minst två kilometer till jobbet.

Du kan bara göra avdrag för det billigaste färdsättet. Om det finns två sätt för dig att färdas till jobbet – till exempel tåg eller buss – kan du alltså bara få avdrag för det billigare alternativet.

Det går bara att göra avdrag för resekostnader som överstiger 11 000 kronor per år. Det är också bara summan som överstiger 11 000 kronor som är avdragsgill. Det gäller även för andra färdsätt, som bil.

Bil (och andra fordon)

För att du ska få göra avdrag för bilresor till jobbet krävs att du vinner två timmar per dag på att köra bil i stället för att åka kollektivt. Tidsvinsten ska alltså vara en timme till jobbet och en timme tillbaka. Om du utför privata ärenden – och här räknas exempelvis hämtning och lämning på förskola in – räknas inte den tiden in i din totala restid.

Om det saknas kollektiva alternativ för hela eller delar av resan till arbetsplatsen, har du rätt att göra avdrag om du tar bilen.

Om du har flextid ska du ta det i beaktande när du räknar ut tidsvinsten. Det innebär att du alltså måste räkna med att ta bussen en kvart tidigare eller senare än vad du egentligen hade önskat.

Ett annat krav är att avståndet mellan din bostad och arbetsplatsen är minst fem kilometer.

Om du uppfyller villkoren och kan göra avdrag, finns det schablonbelopp för hur stort avdrag du får göra. För egen bil är det 18,50 kronor per milen. Om du har en förmånsbil gäller 9,50 kronor per mil (om du inte kör diesel, då är det 6,50).

Om du samåker med någon till jobbet, och ni delar bränslekostnader, ska du minska avdraget med det belopp du får i ersättning.

Tjänstebil

Om du använder din bil i tjänsten kan du göra avdrag för resor mellan ditt hem och arbetsplatsen, även om du inte uppfyller kraven på avstånd och tidsvinst. Det krävs dock att du då har kört minst 300 mil och minst 60 dagar under året.

Du kan också göra avdrag för parkeringskostnader vid arbetsplatsen om du har använt bilen i tjänst och uppfyller kraven på antal mil och dagar.

Du kan inte få avdrag om du har fått ersättning för resorna av din arbetsgivare.

Cykel

Du kan också göra avdrag för kostnader för att du tagit cykeln till jobbet. Det handlar dock inte om några större belopp: 350 kronor per år.

Avdrag för hemarbete?

En vanlig fråga Skatteverket har fått under pandemin är vad som gäller för utlägg av exempelvis kontorsutrustning som skrivbord eller kontorsstol till hemmet. Det enkla svaret är att du inte kan göra avdrag för sådana kostnader, även om det finns undantag.

Detsamma gäller dator eller surfplatta. I regel anser Skatteverket att det är privata inköp, men om det skulle vara så att din arbetsgivare inte tillhandahåller dator och du behöver det för att kunna utföra ditt arbete.

Mobiltelefon

Du har i regel inte möjlighet att göra avdrag för inköp av mobiltelefon. Däremot kan du göra avdrag för samtalskostnader, om du kan bevisa att samtalen är gjorda i tjänsten.

Ekonomi

Spara pengar: Så gör du billiga matlådor

Vill du dra ner på matkostnaderna? Genom att göra matlådor kan du spara upp till 15 000 kronor på ett år. Läs tipsen för billiga inköp och smarta storkok att ta med till jobbet.
Elisabeth Brising Publicerad 13 oktober 2022, kl 10:34
Matlådor.
Det är snåla tider. Men du kan spara 15 000 kronor per år på att ta med matlådor till jobbet i stället för att äta ute. Foto: Claudio Bresciani/TT

Det finns många tusenlappar att spara genom att ta med matlåda till jobbet. Om du jobbar 45 veckor per år och äter lunch ute för 100 kronor per arbetsdag blir det hela 22 500 kronor på ett år beräknar ICA-banken. 

Enligt Konsumentverket kostar en hemlagad lunch i snitt 33 kronor, vilket skulle bli 7 425 kronor på ett år. Mellanskillnaden du sparar blir drygt 15 000 lax – inte i fisk utan i svenska stålar.

Medtagen mat är dessutom bättre både för miljön och hälsan – svinnet blir mindre och du vet exakt vad du stoppar i dig. Gör storkok på helgen och frys in så spar du tid och energi – du behöver inte tänka så mycket på vad du ska äta eller laga för mat under veckorna.

Ta hjälp av kollegorna

Om du tycker det är svårt att hålla ut med matlådorna kan du slå dig ihop med några kollegor som också vill äta mer hemlagat. Dela recept och klappa varandra på axeln. Just nu är inflationen rekordhög och matpriserna har dragit i väg rejält. Men det finns knep för att hålla igen på livsmedelskontot.

Gör storkok från grunden

Du tjänar alltid på att laga så mycket som möjligt själv från grunden. Hemlagade storkok blir både godare och billigare än halvfabrikat. Ett annat tips är att dra ner på mängden protein i måltiderna eftersom kött och fisk är det som kostar mest. Om proteinet skärs i tunna skivor går det också åt mindre.

Kolla priser med förstoringsglas

När du handlar i butik finns det mycket du kan göra för att inte komma hem med onödiga plånbokshål. Planera dina inköp och ta god tid på dig i affären. Titta på jämförpris, kilopris och styckepris för olika märken, särskilt vid rea. En luring är att butikerna säljer vissa varor till kilopris och andra till styckepris. Det kan till exempel bli billigare per kilo att köpa två ekologiska zucchini än två ”vanliga” för reapriset 20 kronor.

Spring runt i affärer

Bli en butiksråtta. Handla i mer än en matbutik. Alla kedjor har lockpriser så plocka russinen ur kakan. Och köp mycket när det är billigt. Om de krossade tomaterna är prisvärda - köp inte två förpackningar utan tio.

Du kan också jämföra priser i appen Matpriskollen som visar veckans matpriser och extrapriser i olika affärer. På sidor som Matsmart.se och Överskottsbolaget kan du också leta fynd. 

Titta efter kort bäst-före-datum

Leta efter livsmedel med kort datum som reas till halva priset. Förr kunde det ge lite snåljåpsstämpel att köpa till halvpris, men i dag är du en klimathjälte.

När du lagar mat - återanvänd alla rester i rätter som pajer, pizza, soppor, grytor och omelett till exempel. I Sverige slänger vi i snitt 35 kilo mat per år och person och häller ut 18 kilo mat och dryck i vasken. Majoriteten av all mat som slängs kastas i hushållen.

Frys till exempel in bröd, mjölk och riven ost med kort datum om du inte hinner glufsa i dig allt i tid. Du kan också skaffa en vakuumförpackare för några hundralappar. Den förlänger matens hållbarhet upp till fem gånger och gör att fryst mat inte blir frostskadad.