Hoppa till huvudinnehåll
Ekonomi

Fusk och avslag i deklarationen – det här är vanligast

Det är dags att deklarera. Men festkläder för representation och psykologikurser för att stå ut med chefen kommer inte att godkännas av Skatteverket. Det har andra redan försökt.
Lina Björk Publicerad 10 mars 2022, kl 11:03
Man vid dator i studiesal och garderob med festkläder, med rött kryss över.
Skatteverket har fått in avdrag för kurser i psykologi för att stå ut med chefen, men även festkläder för att kunna se presentabel ut på jobbet. Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB/TT och Shutterstock

Senast måndagen den 2 maj ska du ha lämnat in deklaration för inkomståret 2021. Totalt, inklusive pappersvarianten, är det över åtta miljoner deklarationer som skickas ut och kompletteras med saker som anställda vill dra av på skatten.

Bland de lite ovanligare sakerna hör kurser och finkläder.

–  Vi har fått in avdrag för kurser i psykologi för att stå ut med chefen, men även festkläder för att kunna se presentabel ut på jobbet. Det godkänns tyvärr inte utan hamnar under kategorin privat levnadskostnad, säger Alem Resulovic som är deklarationsexpert på Skatteverket.

Avdrag för hemmakontor

Under pandemiåren fick Skatteverket många frågor om vad som kunde deklareras för hemmakontoret. Många ville ha ersättning för möbler, bredbandskostnader eller ökade kaffe och- fruktinköp.

Alem Resulovic
Alem Resulovic, Skatteverket Foto: Anders Ågren

Men reglerna var tydliga, få utgifter som kopplades till hemarbetet gick att göra avdrag för. Det blev inte heller någon anstormning av felaktiga avdrag eftersom Skatteverket gick ut tidigt och informerade.

– Eftersom arbetsgivare uppmanade anställda att jobba hemma så var vi förberedda på den typen av frågor och samlade tidigt information om reglerna, säger Alem Resulovic.

Resor till jobbet vanligt fusk

Alla deklarationer som skickas tillbaka till Skatteverket granskas maskinellt. Myndigheten gjorde ingen särskild granskning av avdrag kopplade till pandemin, utan fokuserade på de områden där personer gör mest fel: När de säljer sin bostad, när de säljer värdepapper och när de reser till och från arbetet.

För att få göra avdrag för resor krävs till exempel att du tjänar två timmar på att åka bil jämfört med att åka kollektivtrafik. Uppfylls inte det kravet har du inte rätt till avdrag. Detsamma gäller trängselskatt och andra avgifter.

– Det är klart att folk gör fel både medvetet och av misstag. Men resor till och från jobbet är ett snårigt regelverk så man får förstå att det begås misstag. 

Enligt Skatteverkets beräkningar uppgick skattefelet för reseavdraget till 1,8 miljarder kronor per år mellan 2014 och 2016. Det motsvarade en tredjedel av reseavdragets skattemässiga värde. Nu ligger en remiss för att förenkla regelverket hos Finansdepartementet.

Vilka andra misstag är vanliga?

– Det vanligaste misstaget är väl att man glömmer att godkänna deklarationen. Inga pengar brinner såklart inne men det tillkommer en förseningsavgift som är onödig.

Ekonomi

Spara pengar: Så gör du billiga matlådor

Vill du dra ner på matkostnaderna? Genom att göra matlådor kan du spara upp till 15 000 kronor på ett år. Läs tipsen för billiga inköp och smarta storkok att ta med till jobbet.
Elisabeth Brising Publicerad 13 oktober 2022, kl 10:34
Matlådor.
Det är snåla tider. Men du kan spara 15 000 kronor per år på att ta med matlådor till jobbet i stället för att äta ute. Foto: Claudio Bresciani/TT

Det finns många tusenlappar att spara genom att ta med matlåda till jobbet. Om du jobbar 45 veckor per år och äter lunch ute för 100 kronor per arbetsdag blir det hela 22 500 kronor på ett år beräknar ICA-banken. 

Enligt Konsumentverket kostar en hemlagad lunch i snitt 33 kronor, vilket skulle bli 7 425 kronor på ett år. Mellanskillnaden du sparar blir drygt 15 000 lax – inte i fisk utan i svenska stålar.

Medtagen mat är dessutom bättre både för miljön och hälsan – svinnet blir mindre och du vet exakt vad du stoppar i dig. Gör storkok på helgen och frys in så spar du tid och energi – du behöver inte tänka så mycket på vad du ska äta eller laga för mat under veckorna.

Ta hjälp av kollegorna

Om du tycker det är svårt att hålla ut med matlådorna kan du slå dig ihop med några kollegor som också vill äta mer hemlagat. Dela recept och klappa varandra på axeln. Just nu är inflationen rekordhög och matpriserna har dragit i väg rejält. Men det finns knep för att hålla igen på livsmedelskontot.

Gör storkok från grunden

Du tjänar alltid på att laga så mycket som möjligt själv från grunden. Hemlagade storkok blir både godare och billigare än halvfabrikat. Ett annat tips är att dra ner på mängden protein i måltiderna eftersom kött och fisk är det som kostar mest. Om proteinet skärs i tunna skivor går det också åt mindre.

Kolla priser med förstoringsglas

När du handlar i butik finns det mycket du kan göra för att inte komma hem med onödiga plånbokshål. Planera dina inköp och ta god tid på dig i affären. Titta på jämförpris, kilopris och styckepris för olika märken, särskilt vid rea. En luring är att butikerna säljer vissa varor till kilopris och andra till styckepris. Det kan till exempel bli billigare per kilo att köpa två ekologiska zucchini än två ”vanliga” för reapriset 20 kronor.

Spring runt i affärer

Bli en butiksråtta. Handla i mer än en matbutik. Alla kedjor har lockpriser så plocka russinen ur kakan. Och köp mycket när det är billigt. Om de krossade tomaterna är prisvärda - köp inte två förpackningar utan tio.

Du kan också jämföra priser i appen Matpriskollen som visar veckans matpriser och extrapriser i olika affärer. På sidor som Matsmart.se och Överskottsbolaget kan du också leta fynd. 

Titta efter kort bäst-före-datum

Leta efter livsmedel med kort datum som reas till halva priset. Förr kunde det ge lite snåljåpsstämpel att köpa till halvpris, men i dag är du en klimathjälte.

När du lagar mat - återanvänd alla rester i rätter som pajer, pizza, soppor, grytor och omelett till exempel. I Sverige slänger vi i snitt 35 kilo mat per år och person och häller ut 18 kilo mat och dryck i vasken. Majoriteten av all mat som slängs kastas i hushållen.

Frys till exempel in bröd, mjölk och riven ost med kort datum om du inte hinner glufsa i dig allt i tid. Du kan också skaffa en vakuumförpackare för några hundralappar. Den förlänger matens hållbarhet upp till fem gånger och gör att fryst mat inte blir frostskadad.