Hoppa till huvudinnehåll
Ekonomi

Fusk och avslag i deklarationen – det här är vanligast

Det är dags att deklarera. Men festkläder för representation och psykologikurser för att stå ut med chefen kommer inte att godkännas av Skatteverket. Det har andra redan försökt.
Lina Björk Publicerad 10 mars 2022, kl 11:03
Man vid dator i studiesal och garderob med festkläder, med rött kryss över.
Skatteverket har fått in avdrag för kurser i psykologi för att stå ut med chefen, men även festkläder för att kunna se presentabel ut på jobbet. Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB/TT och Shutterstock

Senast måndagen den 2 maj ska du ha lämnat in deklaration för inkomståret 2021. Totalt, inklusive pappersvarianten, är det över åtta miljoner deklarationer som skickas ut och kompletteras med saker som anställda vill dra av på skatten.

Bland de lite ovanligare sakerna hör kurser och finkläder.

–  Vi har fått in avdrag för kurser i psykologi för att stå ut med chefen, men även festkläder för att kunna se presentabel ut på jobbet. Det godkänns tyvärr inte utan hamnar under kategorin privat levnadskostnad, säger Alem Resulovic som är deklarationsexpert på Skatteverket.

Avdrag för hemmakontor

Under pandemiåren fick Skatteverket många frågor om vad som kunde deklareras för hemmakontoret. Många ville ha ersättning för möbler, bredbandskostnader eller ökade kaffe och- fruktinköp.

Alem Resulovic
Alem Resulovic, Skatteverket Foto: Anders Ågren

Men reglerna var tydliga, få utgifter som kopplades till hemarbetet gick att göra avdrag för. Det blev inte heller någon anstormning av felaktiga avdrag eftersom Skatteverket gick ut tidigt och informerade.

– Eftersom arbetsgivare uppmanade anställda att jobba hemma så var vi förberedda på den typen av frågor och samlade tidigt information om reglerna, säger Alem Resulovic.

Resor till jobbet vanligt fusk

Alla deklarationer som skickas tillbaka till Skatteverket granskas maskinellt. Myndigheten gjorde ingen särskild granskning av avdrag kopplade till pandemin, utan fokuserade på de områden där personer gör mest fel: När de säljer sin bostad, när de säljer värdepapper och när de reser till och från arbetet.

För att få göra avdrag för resor krävs till exempel att du tjänar två timmar på att åka bil jämfört med att åka kollektivtrafik. Uppfylls inte det kravet har du inte rätt till avdrag. Detsamma gäller trängselskatt och andra avgifter.

– Det är klart att folk gör fel både medvetet och av misstag. Men resor till och från jobbet är ett snårigt regelverk så man får förstå att det begås misstag. 

Enligt Skatteverkets beräkningar uppgick skattefelet för reseavdraget till 1,8 miljarder kronor per år mellan 2014 och 2016. Det motsvarade en tredjedel av reseavdragets skattemässiga värde. Nu ligger en remiss för att förenkla regelverket hos Finansdepartementet.

Vilka andra misstag är vanliga?

– Det vanligaste misstaget är väl att man glömmer att godkänna deklarationen. Inga pengar brinner såklart inne men det tillkommer en förseningsavgift som är onödig.