Älskar du frågesport?
Då har du tur. Idag publicerar vi vårt påskquiz - och varje fredag kommer ett nytt. Lycka till!
Då har du tur. Idag publicerar vi vårt påskquiz - och varje fredag kommer ett nytt. Lycka till!
… rikast i världen rankades han som i fjol i den amerikanska ekonomitidskriften Forbes, med en dåvarande förmögenhet på 3,2 miljarder amerikanska dollar.
… kronor av förmögenheten vill Sebastian att hans barn ska få ärva, eftersom han vill att de ska hitta sitt eget driv.
… av Sveriges ”särskilt utsatta områden” bodde Sebastian i under en del av sin uppväxt, nämligen Gottsunda i Uppsala.
… miljoner kronor var hans grundlön under 2022. Hans totala ersättning för samma period var 13,2 miljoner kronor.
… år var han 2005 när han grundade Klarna tillsammans med Niklas Adalberth och Victor Jacobsson.
… kronor i obetalda skulder hade Klarnas kunder hos Kronofogden 2021. Många användare skjuter upp sina fakturor med hjälp av betaltjänsten.
… språk talade Sebastian Siemiatkowski under sin uppväxt – svenska och polska. Föräldrarna kom till Sverige från Polen 1980.
… följare har Sebastian Siematkowski på plattformen X, tidigare Twitter, där han skriver att han gör sitt bästa för att vara bankväsendets mardröm världen över.
… oktober 1981 föddes Sebastian i Sundsvall. Samma dag och år som Zlatan Ibrahimović.
… kronor blev sanktionsavgiften för Klarna efter beslut från Arbetsmiljöverket. Anledning var att det förekommit nattarbete, vilket inte är tillåtet i Sverige utan dispens från Arbetsmiljöverket eller ett kollektivavtal som medger undantag.
… dagar tog det för honom och Niklas Adalberth att resa jorden runt utan att flyga. De tog sig bland annat via fraktbåt mellan kontinenterna.
… bäst klädda män i Sverige utsåg tidningen Café honom till 2019. Motiveringen löd bland annat att han bär kostym, t-shirt och sneakers ”på ett mycket tilltalande sätt”.
… år har Sebastian varit nykter efter att tidigare ha missbrukat alkohol. Hans pappa var också alkoholist, likaså farfadern som dog av sitt missbruk.
… kronor stämde Unionen Klarna på i Arbetsdomstolen för brott mot MBL, medbestämmandelagen, efter att banken gjort omfattande personalneddragningar utan att förhandla med facket.
I mars 1932 hittas finansmannen Ivar Kreuger död på ett hotellrum i Paris. Hans företagsimperium var då högt belånat och befann sig i en allvarlig likviditetskris sedan finansiärerna börjat säga upp lånen. Konkursen fick stora politiska och ekonomiska konsekvenser för det svenska näringslivet och småsparare drogs med i fallet.
När Kreuger stod på toppen av sin karriär stod 60 procent av Stockholmsbörsens bolag under hans kontroll. Imperiet med holdingbolaget Kreuger & Toll i spetsen hade ägande i bolag som Ericsson, SKF, SCA, Boliden och framför allt Tändsticksbolaget med 60 000 anställda i 20 länder.
Det skulle bli en nystart för gruvnäringen i Norrland men slutade istället i december 2014 i en av Sveriges största konkurser genom tiderna med skulder på 14 miljarder kronor. Northland Resources AB var ett gruvföretag med inriktning på järnmalm och bedrev ett projekt i Tapuli-gruvan utanför Pajala och hade som mest 300 anställda i Sverige.
Bolaget hamnade i ekonomisk kris under 2013 men räddades av ett konsortium bestående av Folksam, Metso, Norrskenet och Peab som tillsammans investerade 100 miljoner dollar.
Den anrika biltillverkaren SAAB begärdes i konkurs 2011. Bolaget hade då drygt 3 800 anställda. Många - långt utanför Sveriges gränser – sörjde förlusten av en biltillverkare som alltid gick sin egen väg. Orsaken till de ekonomiska problemen skylldes till stor del på dåvarande ägaren – amerikanska General Motors – sätt att sköta bolaget.
Under en tidigare rekonstruktion 2009 hade SAAB sålts till sportbilstillverkaren Spyker Cars, som inte lyckades få ordning på ekonomin. Bolagets fabriker köptes senare av kinesiska biltillverkaren NEVS som planerade tillverkning av elbilar men inte heller det blev verklighet.
Värdetransportföretag Panaxia grundades 1993 och gick i konkurs 2012 med ett antal rättsliga efterspel. Som mest hade Panaxia över 1 000 personer anställda.
Bolaget gick som en raket på börsen men fick ekonomiska problem när bankerna 2009 började ifrågasätta vidare utlåning till företagets expansion.
I slutet av 1990-talet hade bolag som Icon Medialab, Framfab och Boo.com vuxit fram av unga entreprenörer. De nya internetföretagen värderades skyhögt och stora förmögenheter skapades, åtminstone på pappret.
Efter att Stockholmsbörsens generalindex stigit med 80 procent på bara fem månader rasade allt. Den 6 mars 2000 brukar anges som startskottet på IT-kraschen. I maj samma år gick internethandelsföretaget Boo.com i konkurs och oron spred sig på börsen . Raset fortsatte i över 900 dagar och raderade ut två tredjedelar av Stockholmsbörsens totala värde. I IT-bubblans kölvatten gick många företag i konkurs men det var småspararna som fick ta den största smällen.