Hoppa till huvudinnehåll
Ekonomi

14 fakta om Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski

Reste jorden runt på fraktbåt, uppväxt i en utsatt förort och god för 3,2 miljarder dollar. Här är 14 fakta som du inte visste om techentreprenören och Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski.
Linnea Andersson Publicerad 31 oktober 2023, kl 13:13
Klarnas app och Sebastian Siemiatkowski.
Sebastian Siemiatkowski är vd på Klarna och en bolagets medgrundare. Foto: Claudio Bresciani/TT, Axel Hilleskog/Svd/TT

913

… rikast i världen rankades han som i fjol i den amerikanska ekonomitidskriften Forbes, med en dåvarande förmögenhet på 3,2 miljarder amerikanska dollar.

 

0

… kronor av förmögenheten vill Sebastian att hans barn ska få ärva, eftersom han vill att de ska hitta sitt eget driv.

 

1

… av Sveriges ”särskilt utsatta områden” bodde Sebastian i under en del av sin uppväxt, nämligen Gottsunda i Uppsala.

 

11,5

… miljoner kronor var hans grundlön under 2022. Hans totala ersättning för samma period var 13,2 miljoner kronor.

 

23

… år var han 2005 när han grundade Klarna tillsammans med Niklas Adalberth och Victor Jacobsson.

 

509 000 000

… kronor i obetalda skulder hade Klarnas kunder hos Kronofogden 2021. Många användare skjuter upp sina fakturor med hjälp av betaltjänsten.

 

2

… språk talade Sebastian Siemiatkowski under sin uppväxt – svenska och polska. Föräldrarna kom till Sverige från Polen 1980.

 

19 458

… följare har Sebastian Siematkowski på plattformen X, tidigare Twitter, där han skriver att han gör sitt bästa för att vara bankväsendets mardröm världen över.

 

3

… oktober 1981 föddes Sebastian i Sundsvall. Samma dag och år som Zlatan Ibrahimović.

 

1 094 471

… kronor blev sanktionsavgiften för Klarna efter beslut från Arbetsmiljöverket. Anledning var att det förekommit nattarbete, vilket inte är tillåtet i Sverige utan dispens från Arbetsmiljöverket eller ett kollektivavtal som medger undantag.

 

150

… dagar tog det för honom och Niklas Adalberth att resa jorden runt utan att flyga. De tog sig bland annat via fraktbåt mellan kontinenterna.

 

1 av 50

… bäst klädda män i Sverige utsåg tidningen Café honom till 2019. Motiveringen löd bland annat att han bär kostym, t-shirt och sneakers ”på ett mycket tilltalande sätt”.

 

11

… år har Sebastian varit nykter efter att tidigare ha missbrukat alkohol. Hans pappa var också alkoholist, likaså farfadern som dog av sitt missbruk.

 

1 300 000

… kronor stämde Unionen Klarna på i Arbetsdomstolen för brott mot MBL, medbestämmandelagen, efter att banken gjort omfattande personalneddragningar utan att förhandla med facket.

Ekonomi

Unionen: Så påverkas du av räntebeskedet

Riksbanken lämnar styrräntan oförändrad på 4 procent. Unionens chefsekonom reder ut vad beskedet innebär för dig som löntagare.
Ola Rennstam Publicerad 23 november 2023, kl 13:24
Peter Brännemo, Unionen.
Att räntan lämnas oförändrad är ett välkommet besked som gör att löntagarna kan börja se ett ljus i tunneln kring sin privatekonomi, menar Unionens chefsekonom Tobias Brännemo. Foto: Peter Knutson/Fredrik Sandberg/TT.

Efter att ha höjt den så kallade styrräntan åtta gånger sedan förra våren väljer Riksbanken nu en annan inriktning. Styrräntan förblir oförändrad på 4,0 procent.

Det är ett besked som välkomnas av många ekonomiska experter. Unionens chefsekonom Tobias Brännemo är en av dem:

– Det är jättebra att Riksbanken inte går vidare med fler räntehöjningar, vilket är precis det som vi efterfrågat. Vi har signalerat att de höjningar som man redan har genomfört har börjat få negativa effekter på arbetsmarknaden. Nu när inflationen så tydligt är på väg ner är det helt rätt beslut, säger han.

Vad innebär dagens besked konkret för mig som löntagare? 

– Vi löntagare är pressade av den höga inflationen och de räntehöjningar som redan genomförts. Risken vid ytterligare en höjning hade varit att effekten på jobben skulle bli större. Om man redan har en pressad ekonomi ska man inte dessutom behöva vara orolig för att bli av med jobbet. Så detta är ett välkommet besked som gör att löntagarna kan börja se ett ljus i tunneln kring sin privatekonomi.

Tobias Brännemo anser att dagens ränta är på en för hög nivå men poängterar att en räntesänkning hade varit en för drastisk omsvängning i nuläget.

– Unionens bild är de senaste räntehöjningarna som genomförts har gjorts i onödan. Riksbanken säger själva i sin prognos att räntan kommer sänkas om två år men vi anser den kommer att behöva ske betydligt tidigare än så, säger han.

Ser du några farhågor med dagens beslut från Riksbanken?

– Nej inga alls. Det skulle bara varit om inflationen inte var på väg ner - och där är vår bedömning att det är den. Det viktigaste nu, efter en period av reallönesänkningar, är att komma tillbaka till reallöneökningar.

Så sammanfattningsvis - kan löntagarna förvänta sig reallöneökningar nästa år? 

– Ja, det är vår bedömning. Men det kommer att bero på hur mycket inflationen sjunker och i vilken takt det sker.

Risk med för snabba svängningar

Enligt Riksbankens prognos finns det en risk att man höjer räntan framöver om inflationen inte sjunker tillräckligt. Men från Unionens håll anser man det scenariot som osannolikt. 

– Riksbanken har behov av att skicka en sådan signal. Den ekonomiska utvecklingen gynnas av en långsiktighet och förutsägbarhet och därför finns risker med att göra för snabba omsvängningar, säger Tobias Brännemo.

För att ge löntagarperspektivet större utrymme i den ekonomiska debatten har Unionen, tillsammans med fyra andra fack*, bildat en skuggdirektion som analyserar läget i svensk ekonomi. Den fackliga skuggdirektionens analyser sänds som en podd samma vecka som Riksbanken lämnar nya räntebesked.

*Akavia, LO, Saco samt tankesmedjan Arena idé.