Hoppa till huvudinnehåll
Sjukförsäkring

Då har du har rätt till smittbärarpenning

Anställda som misstänks vara smittade av coronavirus har möjlighet att ansöka om smittbärarpenning från Försäkringskassan. Så här gör du.
Lina Björk, Ola Rennstam Publicerad
Mikael Fritzon/TT
På infektionskliniken i Kalmar är man förberedd på att ta emot personer som smittats av coronavirus. Mikael Fritzon/TT

Om du måste avstå från att arbeta och går miste om inkomst, så har du möjlighet att ansöka om smittbärarpenning. Ungefär 400 personer får årligen den ersättningen från Försäkringskassan, majoriteten för Salmonella.

För en månad sedan beslutade regeringen att även coronaviruset ska klassas som så kallad samhällsfarlig sjukdom och därmed har man möjlighet att ansöka om ersättning om man tvingas sitta i karantän.

– Hittills är det sju personer som har ansökt om smittbärarpenning kopplat till coronaviruset, så det är ingen jätteökning, men däremot får vi mycket frågor om vad som gäller, säger Cecilia Udin, nationell försäkringssamordnare hos Försäkringskassan.

Enligt Försäkringskassan krävs dock läkarintyg om avstängning för att få smittbärarpenning.

– Om arbetsgivaren beordrar de anställda att inte komma till jobbet så bör de rimligen betala lön under tiden de är hemma, men det är en arbetsrättslig fråga och ingenting som Försäkringskassan är involverad i. Men får man ett beslut om avstängning från en läkare om att du måste avstå från arbete, så kan smittbärarpenningen bli aktuell, säger Cecilia Udin.

Läs mer: Corona - det här gäller på jobbet

Arbetsgivarorganisationen Almega rekommenderar sina medlemsföretag att låta medarbetarna som nyligen varit i coronarelaterade riskområden eller exponerats för smitta att stanna hemma 14 dagar innan de kommer tillbaka till arbetsplatsen. Almega uppmanar alla berörda medarbetare att ha en dialog med sin närmaste chef. Men vilken typ av ersättning utgår när arbetsgivaren uppmanar en medarbetare att stanna hemma?

– Om det är på arbetsgivarens initiativ att du inte kan komma till arbetet utgår lön. Är person konstaterat sjuk utgår sjuklön. Är man smittad men ändå arbetsförmögen kan man få smittbärarpenning från Försäkringskassan. Det finns stora möjligheter att utföra många tjänstemannaarbeten i kontorsmiljö hemifrån men det går förstås inte alltid, säger Sophie Thörne, arbetsrättsjurist på Almega.

Vilka frågor får ni från era medlemsföretag?
– Vi har fått en hel del frågor om vilken information som de i sin tur ska ge sina medarbetare. Det kan till exempel vara hur de ska resonera när en medarbetare kommer tillbaka från en resa i ett riskområde. Man vill att medarbetarna ska vara hemma och vill få råd kring hur man ska formulera sig.

– Det finns två delar i arbetsgivarens arbetsmiljöansvar i den här frågan, den ena gäller smittspridning och den andra är oro och stress hos medarbetarna.

Vilka rekommendationer ger ni om en arbetstagare har en inplanerad semester till exempelvis Iran, som är ett av länderna som UD avråder från att resa till?
– Vi tycker att man ska påtala för medarbetaren att man efter resan måste vara hemma från jobbet under 14 dagar eftersom man varit i ett riskområde. Personen tar en medveten risk och då tycker vi inte att det är självklart att arbetsgivaren ska stå för lön under inkubationstiden efteråt. Vi tror på dialog, det kanske går att flytta på semestern. Man har också ett ansvar själv som individ och bör tänka sig för två gånger. Arbetsgivarens beslut är inte riktat mot individen utan för att man tar sitt arbetsmiljöansvar.

Då har du rätt till ersättning

  • En läkare har beslutat att du inte får jobba på grund av att du är smittad eller misstänks vara smittad av en allmänfarlig sjukdom.
  • Du ska till en läkare för att utreda om du har en smittsam sjukdom
  • Du har en smitta, sjukdom eller sår som gör att du inte ska hantera livsmedel.

Smittbärarpenning betalas ut till den som kan arbeta, men inte får göra det på grund av risken för att smitta ner andra. Om du inte kan arbeta på grund av sjukdom kan du ha rätt till sjuklön från din arbetsgivare eller sjukpenning från Försäkringskassan. Smittbärarpenningen är 80 procent av din lön, men taket är 804 kronor per dag.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Sjukförsäkring

Hårdare sjukregler stoppas – av Sverigedemokraterna

Sverigedemokraterna säger nej till att återinföra hårdare regler i sjukförsäkringen, rapporterar tidningen Arbetet. Skrotningen ingår som en del i budgetförhandlingarna, enligt SD.
Mats Thorén Publicerad 13 september 2024, kl 13:57
Regeringen avstår från hårdare sjukförsäkring: En utredning föreslog en bortre gräns efter 180 dagar för sjukpenning, men regeringen har beslutat att behålla nuvarande regler. Sverigedemokraterna bekräftar att förslaget inte kommer att lyftas igen.
Ingen förändring i sjukförsäkringen. Trots förslag om hårdare regler med en bortre gräns efter 180 dagar, har regeringen beslutat att behålla nuvarande sjukförsäkringsregler. Sverigedemokraterna säger att frågan inte kommer att tas upp igen. Foto: Johan Nilsson/TT.

En utredare föreslog före sommaren att regeringen bör återinföra en hårdare sjukförsäkring. Stridspunkten har varit idén om en bortre gräns efter 180 dagar. Då skulle, enligt förslaget, det den sjukes arbetsförmåga prövas mot hela arbetsmarknaden (mot ”normalt förekommande arbete”). Tar den sjuke inte ett sådant jobb skulle hen utförsäkras.

De nuvarande reglerna, som nu blir kvar, innebär kortfattat att du får behålla sjukpenningen även efter 180 dagar om det mesta talar för att du kan komma tillbaka till ditt gamla jobb inom rimlig tid. Efter de dagarna ska Försäkringskassan matcha dig mot den yrkesgrupp du tillhör och inte mot hela arbetsmarknaden.

Ingen förändring i sjukförsäkringen

Men enligt SD blir det ingen förändring:

– Det kommer inte lyftas på agendan fler gånger utan vi är överens om att det är ingenting som vi ska gå fram med, säger Linda Lindberg, Sverigedemokraternas gruppledare till tidningen Arbetet

Många har opponerat sig mot regeringens utredning av sjukförsäkringen som kom i våras. Inte minst facken. Förslaget kommer att ”kasta ut sjuka i arbete”, sa Unionens ordförande Peter Hellberg till Kollega i juni.