I vintras kulminerade den mångåriga konflikten mellan Hamnarbetarförbundet och arbetsgivarorganisationen Sveriges Hamnar. Hamnarbetarförbundet krävde ett eget kollektivavtal medan arbetsgivarna tyckte att det räckte med kollektivavtalet med Transportarbetareförbundet.
Hamnarbetarna lade flera konfliktvarsel. Arbetsgivarna svarade med flera lockouter. Inför hotet om total strejk löstes konflikten till slut och parterna enades om ett ettårigt kollektivavtal som är likadant som det som arbetsgivaren har med Transport.
Läs mer: "Strejkerna ökade trycket"
Konflikten – och andra liknande konflikter – fick regeringen att ta fram en lag om ändrad strejkrätt. Den innebär i korthet att det blir otillåtet att ta till strejk mot en arbetsgivare som redan har kollektivavtal med ett annat fackförbund.
Lagen bygger på en överenskommelse som arbetats fram av LO, TCO, Saco och Svenskt Näringsliv. Men när hamnkonflikten löstes tyckte flera LO-förbund att ändringen inte längre behövdes.
– Konflikten är ju löst och man har ju ett avtal, så det finns väl ingen anledning att lagstifta om något som inte kan hända, sa Pappers ordförande Matts Jutterström till Sveriges Radio i mars.
Även Byggnads ordförande, Johan Lindholm, var kritisk.
– Jag själv har funderat och jag har landat i att jag tycker inte att den här lagstiftningen behövs. Och som gammal snickare vet jag att man inte ska försöka reparera sådant som inte är trasigt, sa han till SR.
LO:s styrelse höll dock fast vid överenskommelsen.
Niklas Hjert, förhandlingschef på Unionen, tycker att lagändringen är bra.
– Sverige har en relativt oreglerad konflikträtt jämfört med många andra länder. Men den bygger ju på att parterna tar ansvar och använder konflikter för det de är tänkta för: att förhandla fram kollektivavtal. En del andra förbund har använt konflikter i andra syften, exempelvis för att försöka tränga undan ett befintligt kollektivavtal eller för att lösa rättstvister som borde lösas i domstol. Det visar att det har funnits en lucka i lagstiftningen. Nu får de förbunden leva under samma regler som alla andra redan lever under, säger han.
Riksdagen godkände den nya lagen i början av maj och den träder i kraft den 1 augusti i år.
Läs också: Därför strejkar vi så lite