Hoppa till huvudinnehåll
Avtal

Ett steg närmare flexpension

Frågan om flexpensionen har kommit närmare en lösning. Nu är principöverenskommelsen där flexen ingår förankrad både hos Almega och facken.
Niklas Hallstedt Publicerad
Man går upp för trappa som är ritad på svart tavla.
Foto: Colourbox

Striden om flexpensionen var på väg att leda till konflikt i förra avtalsrörelsen när arbetsgivarorganisationen Almega sa blankt nej till fackens krav. I de övriga av Unionens branscher finns redan en överenskommelse om en extra pensionsavsättning kombinerad med möjligheten för anställda att gå ned i arbetstid mot slutet av arbetslivet.

Men nu finns stora chanser att problemet är ur världen redan innan den kommande avtalsrörelsen.

I november presenterade Unionen en principöverenskommelse i åtta punkter tillsammans med Sveriges Ingenjörer och Almega. Fyra av dessa åtta punkter var redan klara, däribland frågan om flexpensionen, övriga fyra återstod att komma överens om. För flexpensionen på Almegas område innebär förslaget dels en femårig infasningsperiod för Almegas nya medlemsföretag, dels att anställda har möjlighet att avstå flexpension om arbetsgivaren går med på det.

Före jul enades Unionen, Sveriges Ingenjörer och Almega centralt om förslagen i principöverenskommelsen.

Nu är förankringsarbetet i de respektive organisationerna genomfört. Det som kommer att ske framöver är branschvisa förhandlingar. Avsikten är att förhandlingarna ska vara avklarade i tid innan den ordinarie avtalsrörelsen startar i mars.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Avtal

Unionen stämmer Folkuniversitetet i AD

Unionen stämmer Folkuniversitet efter att 18 medlemmar som jobbar som coacher och yrkesvägledare omfattats av Sveriges Lärares kollektivavtal för cirkelledare. Ett brott mot avtalet, menar Unionen, som vill att Arbetsdomstolen reder ut vad som gäller.
Linnea Andersson Publicerad 31 augusti 2023, kl 11:33
Skylt med texten Folkuniversitetet.
Unionen stämmer Folkuniversitet för vad man menar är ett avtalsbrott. Foto: Linnea Andersson.

Folkuniversitetet har kollektivavtal med både fackförbunden Unionen och Sveriges Lärare. Sedan en längre tid tillbaka har 18 Unionenmedlemmar – i stället för att omfattas av sitt fackförbunds kollektivavtal – gått på lärarnas cirkelledaravtal.

– Vi menar att det är fel att arbetsgivaren har tillämpat Sveriges Lärares avtal och att det i stället är vårt kollektivavtal inom civilsamhället som ska tillämpas, säger Carl Siljehamre, en av två förbundsjurister på Unionen som driver målet i AD.

Vill inte kommentera

Enligt Siljehamre menar Folkuniversitet å sin sida att Cirkelledaravtalet visst kan tillämpas även på coacher och yrkesvägledare och att man inte gjort sig skyldig till kollektivavtalsbrott.

Unionen kräver att Folkuniversitetet både ska betala skadestånd på 100 000 kronor till förbundet för brott mot kollektivavtalet och skadestånd till de 18 medlemmarna på 40 000 kronor vardera. Medlemmarna har, enligt Unionen, inte förlorat någon lön, däremot har de bland annat gått miste om pensionsinbetalningar till deltidspension på 1,2 procent.

Kollega har sökt Folkuniversitetet för en kommentar som hänvisat vidare till sin arbetsgivarorganisation Fremia. Fremia vill i sin tur inte lämna någon kommentar med hänvisning till att de ännu inte kommit med svaromål i ärendet.

Gränsdragning

På arbetsplatser där det jobbar flera yrkesgrupper finns i vissa fall gränsdragningar mellan facken för att det ska bli tydligt vilket fackförbund en anställd kan vara medlem i och vilket kollektivavtal som ska gälla. En sådan gränsdragning finns till exempel mellan Unionen och IF Metall för tjänstemän respektive arbetare.

Mellan Unionen och Sveriges Lärare finns inget sådant på förhand bindande gränsdragningsavtal.

Folkuniversitetet

Folkuniversitetet är ett studieförbund som bedriver folkbildning och vuxenutbildning på ett 100-tal orter i Sverige och utomlands.