Det är inte lätt att upptäcka att Mattias och Benjamin har diagnostiserad Aspergers, som är en form av autism. Till sättet påminner de inte om varandra. Om Benjamin är något lågmäld, använder Mattias stora gester, pratar mer än han är tyst, mest om Djurgården och matematik. Mattias är nämligen ett geni på siffror.
- Jag kan räkna ut matematiktal på en sekund. Dessutom har jag lätt att komma ihåg saker. En gång skrev jag ned alla Djurgårdens resultat under ett år. Jag tog det direkt ur minnet, säger Mattias.
Sifferminnet har Mattias nytta av på Ikeas tag själv-lager, där hans uppgift är balkskyltcheck. Det innebär att kontrollera att det finns informationsskyltar som talar om för kunden vad saker kostar och på vilken hylla det ligger. Tidigare, då Ikea även hade ett storlager hjälpte Mattias till med inventeringen. Det tog en timme med huvudräkning i stället för två med miniräknare.
- Jag tycker om att hålla reda på saker. Det är ett stort ansvar, säger Mattias.
Benjamin fördelar sin arbetstid mellan två avdelningar på varuhuset. På Montera och Dinera plockar han upp varor, ser till att det är snyggt i hyllorna och svarar på frågor från kunder. Han trivs bra. Det mesta är lätt, förutom återköp då man måste hålla reda på en massa nummerserier.
- Jag började direkt efter gymnasiet. Man måste ju ha någonstans att ta vägen. Här får jag vänner och lär mig något nytt varje dag.
Både Mattias och Benjamin har anställts på Ikea vid Kungens kurva via Conexi, en organisation som stödjer människor med autism/ Aspergers. Tanken är att erbjuda arbetslivsträning i en reell miljö så att steget ut i arbetslivet inte blir så stort. Mattias har stannat i nio år, nästan lika länge som samarbetet med Ikea pågått.
- Nästa år blir det jubileum och då har Conexi lovat att bjuda på tårta, säger Mattias.
Sammanlagt arbetar fem personer via Conexi i varuhuset. Med sig har de två handledare som kan rycka in och hjälpa till vid behov. Det kan handla om att berätta om arbetskläder, sociala koder och rutiner. Eller att vara en trygghet att vända sig till om något går snett.
- Personer med Aspergers förstår rutiner, men sociala koder är svårt, säger Åsa von Dahn, vd på Conexi.
Att passa tiden går dock utmärkt för de flesta. Arbetstiden är förlagd mellan nio och tre. Däremellan är det lunch och några raster. Mattias brukar stämpla in lite innan nio och stämplar ut innan halv tre. Minuter och sekunder är viktigt att hålla reda på. För säkerhets skull har han ett larm på klockan som talar om när det är rast.
- Den är digital. Jag stämplar ut exakt 29 minuter över två varje dag. Då är arbetsdagen slut, säger Mattias.
Bland kollegorna har reaktionerna på samarbetet med Conexi varit blandade, men oftast positiva. Att informera personalen vad som gäller och hur man bemöter personer med Aspergers ser Conexigruppen som a och o.
- Säg vad du menar och mena vad du säger! Var tydlig men framförallt, inkludera personen i arbetsgruppen. Egentligen är det självklarheter men folk kanske är lite osäkra och vet inte hur de ska bete sig och då kliver de hellre åt sidan, säger Ewa Hansson som är handledare på Conexi.
När klockan börjar närma sig lunch är Benjamin nästan klar med att packa upp parmesanost i kyldisken. Vid balkskyddschecken piper Mattias klocka och genast styr han stegen mot matsalen. Medan hans ryggtavla försvinner bort mot den färgglada textilavdelningen deklarerar han än en gång:
- Jag är ett geni på siffror. Det finns ingen som kan slå mig.