Den finns stora brister i sjukförsäkringen. Beslut fattas med otydliga och ofullständiga motiveringar och underlag, och det råder en oenighet mellan olika handläggare på försäkringskassan om vad som krävs för att kunna få arbete, något som har kritiserats hårt av de sjukskrivna och deras företrädare.
För att komma till rätta med problemet har Försäkringskassan testat ett nytt verktyg, som delas in i tre steg. I den första delen ska den sjuke själv ge en bild av sin arbetsförmåga. Den andra delen ska fokusera på fördjupade medicinska undersökningar, som så småningom ska mynna ut i en värdering av aktivitetsförmåga, exempelvis fysisk uthållighet, balans och koordination och koncentrationsförmåga. Detta ställs sedan i relation till 40 olika yrkesområden. Har man förmåga att klara av arbete inom ett yrkesområde har man också arbetsförmåga för andra arbeten.
TCO och LO-TCO Rättsskydd har kritiserat förslaget hårt och menar att rätten till sjukpenning riskerar att försämras. Unionen drar inte lika stora växlar men har ändå en del betänkligheter.
- Att man fokuserar på det friska och låter den sjuke själv skatta sin arbetsförmåga tycker vi är bra. Men det är lite oklart hur detta kommer att användas. Det är viktigt att man respekterar den självrapporterade arbetsförmågan, och att det sedan inte vänds mot den försäkrade, exempelvis som bristande motivation, säger Mikael Dubois.
Även en mer systematisk medicinsk undersökning anser Unionen är en bra idé.
- Med de 40 yrkesområdena finns det en ansats från Försäkringskassan att beskriva vad som krävs för att klara av ett jobb. Men hur man än gör kommer det att bli generaliseringar.
Kraven på arbetsmarknaden förändras, yrken delas upp och det tillkommer nya områden. Den här listan kommer inte alltid att vara aktuell, utan man måste vara beredd på en ständig utveckling, säger Mikael Dubois.
Försäkringskassans nya verktyg lanserades förra hösten och har funnits på prov i Skåne och Västra Götaland. Nu förhandlar man om att testa arbetsmetoden även i andra delar av landet.