Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Krångliga regler skrämmer folk från a-kassan

Av de personer som är arbetssökande i dag får endast 50 procent ersättning från någon a-kassa. Det visar en undersökning från Arbetslöshetskassornas Samorganisation.
Lina Björk, Lina Jonsson Publicerad

- Ett obegripligt regelverk är den största bidragande orsaken, säger Anders Wickander, utredare på SO.

Enligt SO:s årliga arbetsmarknadsrapport fick 384 000 personer ersättning från en arbetslöshetsförsäkring förra året. Det är långt färre än tidigare.

- De flesta förklarar bortfallet med att så många gått ur a-kassorna de senaste åren men då blandar man ihop äpplen och päron. Det finns två arbetsförsäkringar, en grundförsäkring och en inkomstbortfallförsäkring och endast den senare är kopplad till a-kassan, säger Anders Wickander.

Han förklarar istället det stora bortfallet som en följd av a-kassornas förändrade och komplicerade regler. I början av 2007 tog man bland annat bort studerandevillkoret vilket innebar att man inte längre hade rätt att söka pengar från a-kassan direkt efter avslutad utbildning. Man hade inte heller rätt till ersättning under studieuppehåll eller om man arbetade deltid.

- Därtill blev det nya regelverket oerhört snårigt. Man bryter ut grupper och applicerar speciella regler på dem, exempelvis bemanningsanställda eller deltidare. Man hade kvar en massa övergångsregler vilket gjorde att två personer som blev arbetslösa på samma dag blev behandlade helt olika beroende på om någon varit arbetslös tidigare och därför omfattades av de gamla reglerna. Dessutom måste den arbetssökande räkna sina jobbade timmar ner på minutbasis. Bara att få in uppgifterna tar ju månader.

Många av förändringarna slog hårt mot vissa grupper. Deltidsbegränsningen slog mot kvinnorna och studerandevillkoret slog mot de unga.  

Anders Wickander ställer sig även frågande till att kostnaden för att tillhöra en a-kassa skiljer sig mellan de olika organisationerna.

- Det är orimligt att betala 90 kronor för att vara med i en kassa och 450 att vara med i en annan som tillhandahåller precis samma produkt.

För att få bukt på a-kassornas dåliga resultat ser han bara en lösning. Se över regelverket i arbetslöshetsförsäkringen.

- Om man vill att fler ska gå med i a-kassan så måste personer se nyttan av att vara med. I dagsläget blir man bortskrämd av byråkratin och många tror inte att de får ut några pengar i alla fall.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.