Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Hur får du folk att lyssna?

Kom inte med andan i halsen, lyssna på dina motståndare och se till att ta plats. Det är Gudrun Schymans sätt att se till att en debatt går hennes väg.
Lina Björk, Lina Jonsson Publicerad 5 juni 2013, kl 11:23
Gudrun Schyman

En av Gudrun Schymans grundregler är att alltid kommunicera på mottagarens villkor. Det betyder inte att hon alltid säger vad folk vill höra, tvärtom, ofta har de helt motsatta åsikter. Det handlar om att vara på samma våglängd. En förutsättning för att förstå varandra.

- Att mötas på rätt sätt handlar om förberedelse. Vad jag än har för åtagande försöker jag att komma i god tid, känna in rummet och samla mig, så att jag vet vad det är jag vill få ut av att vara där.

Att vara påläst och trygg i sin kunskap ger också ett försprång. Oavsett om du förhandlar din lön eller håller ett anförande om retorik är det bra med lite statistik i ryggen.

- Jag läser in mig på allt jag kan ha nytta av. Men sedan är det viktigt att hålla sig till sakfrågan och inte flumma ut i annat. Jag får aldrig glömma bort vad jag vill få ut av samtalet.

Skulle diskussionen ändå gå käpprätt åt skogen: Personen du pratar med lyssnar inte, låter dig inte prata till punkt eller struntar i dina argument, sätt ned foten och säg som det är.

- Det kan vara obekvämt. Men oftast tjänar man på att vara ärlig och säga, du, det här samtalet är på väg åt fel håll. Ska vi försöka att lyssna på varandra och göra ett nytt försök? Det krävs ju viss intellektuell hederlighet för att det ska vara givande att prata med varandra. Jag brukar säga att en god talare är en god lyssnare.

En gång i tiden blev Gudrun Schyman vansinnigt nervös innan hon skulle vara med i en debatt. Nu känner hon sällan mer än en liten anspänning. Att vara en god talare är inget man föds till. Det är ett resultat av långt och träget arbete.

Men vad är det som gör att människor verkligen lyssnar?

- När ditt engagemang lyser igenom kommer också ditt budskap fram. Jag tänker att jag gärna vill inspirera men inte missionera. Gärna provocera men inte moralisera. I dag är folk, med all rätt väldigt skeptiska till pratmaskiner som har en försäljningston. Låter man som att man kan sälja vad som helst kommer man inte att kunna sälja någonting.

Fakta

  • Koncentrera - Repetera - Dominera
    Börja med att koncentrera budskapet: Vad är det egentligen du vill och hur ska du komma dit? Repetera det sedan i flera sammanhang så att det sjunker in ordentligt. Och slutligen: dominera rummet, ta plats och våga stå i centrum.
  • Låt dig inte avbrytas
    Håll låda och låt ditt engagemang lysa igenom. Blir du avbruten, ha ett lugnt förhållningssätt och påpeka att det är bättre att lyssna på varandra om man ska komma någonvart i diskussionen.
  • Låt ditt engagemang styra
    Människor är allergiska mot pratmaskiner. Märker du att en person inte tror på sin sak utan bara försöker att sälja in sig, kommer du inte att lyssna på något som han eller hon säger.  
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.