Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Hon fixade nytt jobb till sin personal

Marianne Holmberg är inte vilken arbetsgivare som helst. När hon tvingades säga upp en anställd, passade hon samtidigt på att fråga sina konkurrenter om de var i behov av ny personal.
Lina Björk, Lina Jonsson Publicerad

Varför ska man konkurrera när man kan hjälpa varandra? Marianne Holmberg är trött på bilden av den girige, känslokalla och snikna arbetsgivaren. Hon föredrar att skapa nätverk och samarbeta.
- Jag tror att det finns bättre sätt att göra affärer än att hålla inne med affärshemligheter och tävla om nya kunder.

I början av 2003 startade Marianne en talarförmedling, där hon hjälper till att förmedla kontakt till föreläsare, moderatorer och underhållare. Till en början var talarförmedlingen mycket blygsam, hon förmedlade runt 20 personer per år. I dag har hon närmare 650 kända och okända föreläsare i sin firma.

- Det gick bra för oss. 2009 bestämde jag mig för att vi skulle utöka vår personal och bli en till. Det var ett stort steg att bli arbetsgivare, jag har ju själv varit anställd och vet hur jag vill att det ska vara och inte vara på en arbetsplats.

Frihet under ansvar och möjligheten att styra de egna arbetstiderna var en självklarhet.

Marianne bestämde sig också för att teckna kollektivavtal med Unionen, för att inte göra  några misstag i avtal och regelverk med semester, lön och utvecklingssamtal.
De kommande två åren gick som en dans. Verksamheten expanderade och förfrågningar om talare rullade in på daglig basis. Men sedan hände något. Lågkonjunkturen slog till.

- Gamla kunder ställde in, företag varslade, kommunerna hade köpstopp. Vi tappade en tredjedel av verksamheten och stod inför valet att säga upp vår anställda, eller riskera företagets överlevnad.

Marianne valde det första. Ett av de tuffaste beslut hon tagit. Både som människa och arbetsgivare.

- Hur säger man upp någon? Hur går en förhandling till? Hur informerar jag henne om mitt beslut? Alla dessa frågor malde, plus att jag bar på en massa skuldkänslor. Men även denna gång fick jag stor hjälp av facket. Jag ringde och de redde ut varenda frågetecken.

I augusti sade Marianne Holmberg upp sin anställda. Samma månad skulle hon på en träff, tillsammans med andra talarförmedlare. När det var dags för lunch tog hon tillfället i akt och lade ut en muntlig annons för sin numera uppsagda kollega.
- Jag ställde mig upp och berättade att Sveriges bästa talarförmedlare
snart skulle stå utan jobb och var möjlig att anställa. Sedan berättade jag vad hon har i lön, vilka lokaler hon satt i och att hon har mycket bra kontakter med kunder runt om i Sverige.

Det blev tyst i lokalen. Sedan försvann alla pratandes i sina mobiler.  Veckan därpå hade Mariannes anställda flera inbokade anställningsintervjuer.
- Det var så kul. Två veckor efter att vi sagt upp henne hade hon fått nytt jobb, högre lön och en ny organisation bakom sig. Jag lade inte fokus på de kontakter hon tog med sig utan jag tänkte att vi kommer att fortsätta att nätverka och hjälpa varandra.

Lösningen visade sig fungera bra både för Marianne och hennes anställda. Det är på nytt många kunder som efterfrågar föreläsare och Marianne och hennes man Hasse hjälps åt att möta alla de kunder som kommer in. Erfarenheterna från tiden som arbetsgivare har gett nya insikter och kollektivavtalet finns kvar eftersom det i framtiden kan bli aktuellt med nya anställningar.


 

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.