Hoppa till huvudinnehåll
Arbetstid

Nationaldag på en söndag – extra ledig dag?

Nationaldagen den 6 juni infaller i år på en söndag. Men blir vi av med en ledig dag när en röd dag infaller under helgen?
Oscar Broström Publicerad 3 juni 2021, kl 12:52
Nationaldagsfirande på Skansen i Stockholm.
Nationaldagen på en söndag. Hur blir det då med vår lediga dag? Foto: Henrik Montgomery/TT

Sedan 2005 är nationaldagen en röd dag (i stället för annandag pingst). För den som har koll på när de röda, lediga dagarna infaller är dock årets utfall en missräkning. På söndag är det den 6 juni, vilket innebär att en ledig helgdag faller bort. Men misströsta ej (vissa av er, i alla fall), du kanske ändå får en dag ledigt tack vara nationaldagen.

Nationaldag på en helg – vad gäller?

När nationaldagen infaller under helgen får många en dags ledighet i kompbanken, fri att utnyttja vid ett senare tillfälle under året. Det här regleras genom kollektivavtal. Det är alltså inte givet att just ditt kollektivavtal ger dig en extra ledig dag, men i många fall fungerar det så.

Som medlem i Unionen kan du logga in och se just ditt kollektivavtal här. Du kan också söka på kollektivavtal inom din bransch.

I vissa kollektivavtal utgår annan sorts ersättning när nationaldagen infaller på en lördag eller söndag. Du kan till exempel få ett antal timmar ledigt, i stället för en hel dag.

När måste jag ta ut min lediga dag?

Det här är olika från arbetsgivare till arbetsgivare. Vissa kräver att du tar ut din lediga dag under det här året. Andra tillåter dig att spara den. Enklast är att höra med din chef, eller HR-avdelning, så du vet vad som gäller.

Juldagen på en söndag

En kanske frågar sig om samma regler och bestämmelser som vid nationaldagen, även gäller om exempelvis juldagen infaller på en söndag. Svaret är nej. Det är endast nationaldagen som ger en ledig dag när den är på en heldag.

Arbetstid

Obekväm arbetstid – då har du rätt till ersättning

Jobbar du kvällar, nätter, helger och högtider har du i de flesta fall rätt till ersättning för obekväm arbetstid. Det kan också kallas OB-tillägg eller extra ersättning för förskjuten arbetstid.
Linnea Andersson Publicerad 19 oktober 2023, kl 06:30
En man i kostym håller upp en äldre klocka med tim- och minutvisare.
OB-tillägg kan variera i olika kollektivavtal. Omfattas du inte av kollektivavtal har du ingen rätt till extra ersättning för förskjuten arbetstid, förutsatt att du inte själv avtalat dig till det. Foto: Colourbox.

Unionen stämde nyligen en arbetsgivare efter att en medlem gått miste om OB-ersättning för 1 650 timmar – närmare bestämt 124 907 kronor. Mannen, som var anställd som driftledare kvällstid, hade gått med på att förhandla bort ersättning för obekväm arbetstid. Men eftersom Unionen menar att det inte är möjligt att förhandla bort enligt det avtal som gällde har förbundet lämnat in en stämningsansökan till Arbetsdomstolen om brott mot kollektivavtalet.

Du riskerar alltså att gå miste om stora summor om din arbetsgivare inte har koll på reglerna. Exakt hur stor ersättning du har rätt till beror på när du jobbar och hur hög din lön är.

Här är det som gäller för dig som är medlem i Unionen.

Vad är OB (obekväm arbetstid, förskjuten arbetstid)?

Obekväm arbetstid benämns ofta som ”förskjuten arbetstid” i Unionens kollektivavtal och innebär att din ordinarie arbetstid helt eller delvis är schemalagd under kvälls- och nattetid eller på helgen. Jobbar du då finns regler om extra ersättning i Unionens avtal.

Vilka regler finns för obekväm arbetstid?

Din arbetsgivare bör informera dig om att du ska arbeta obekväm arbetstid senast 14 dagar i förväg. Du bör också få veta under hur lång period arbetstiden kommer att vara förskjuten. Vissa kollektivavtal begränsar helt och hållet möjligheten att jobba under obekväm arbetstid.

Hur mycket ersättning har jag rätt till?

OB-tillägg kan variera i olika kollektivavtal. Omfattas du inte av kollektivavtal har du ingen rätt till extra ersättning för förskjuten arbetstid, förutsatt att du inte själv avtalat dig till det. I de flesta av Unionens avtal gäller följande:

Vardagkvällar mellan klockan 18.00 – 24.00

Din månadslön delat med 600 per timme.

Exempel: 30 000 kronor / 600 = 50 kr/h

 

Nätter klockan 00.00 – 07.00

Din månadslön dividerad med 400 under nätter måndag till lördag.

Exempel: 30 000 kronor / 400 = 75 kr/h

 

Helger, från lördag klockan 07.00 till söndag klockan 24.00

Din månadslön delar med 300.

Exempel: 30 000 kronor / 300 = 100 kr/h

 

Storhelger

Under storhelger som exempelvis jul, nyår, påsk, pingst och midsommar gäller i de flesta fall månadslönen dividerad med 150. Exakt vilka tider som gäller för att få ersättning kan variera i olika kollektivavtal.

Exempel: 30 000 kronor / 150 = 200 kr/h

 

Rätt till nattvila?

Mellan klockan 00.00 och 05.00 gäller nattvila som gör att det normalt sett inte är tillåtet att jobba. Fack och arbetsgivare kan dock förhandla fram kollektivavtal som gör det tillåtet att arbeta även under de timmarna.

Obekväm arbetstid är inte detsamma som övertid

Förskjuten arbetstid eller obekväm arbetstid ska inte förväxlas med övertid. Den obekväma arbetstiden är planerad i förväg till skillnad från när arbetsgivaren beordrar övertid vid exempelvis en oplanerad arbetstopp eller någon akut kris. Även om den beordrade övertiden är förlagd under obekväm arbetstid får du i regel enbart övertidsersättning.