Hoppa till huvudinnehåll
Arbetstid

Nationaldag på en söndag – extra ledig dag?

Nationaldagen den 6 juni infaller i år på en söndag. Men blir vi av med en ledig dag när en röd dag infaller under helgen?
Oscar Broström Publicerad
Nationaldagsfirande på Skansen i Stockholm.
Nationaldagen på en söndag. Hur blir det då med vår lediga dag? Foto: Henrik Montgomery/TT

Sedan 2005 är nationaldagen en röd dag (i stället för annandag pingst). För den som har koll på när de röda, lediga dagarna infaller är dock årets utfall en missräkning. På söndag är det den 6 juni, vilket innebär att en ledig helgdag faller bort. Men misströsta ej (vissa av er, i alla fall), du kanske ändå får en dag ledigt tack vara nationaldagen.

Nationaldag på en helg – vad gäller?

När nationaldagen infaller under helgen får många en dags ledighet i kompbanken, fri att utnyttja vid ett senare tillfälle under året. Det här regleras genom kollektivavtal. Det är alltså inte givet att just ditt kollektivavtal ger dig en extra ledig dag, men i många fall fungerar det så.

Som medlem i Unionen kan du logga in och se just ditt kollektivavtal här. Du kan också söka på kollektivavtal inom din bransch.

I vissa kollektivavtal utgår annan sorts ersättning när nationaldagen infaller på en lördag eller söndag. Du kan till exempel få ett antal timmar ledigt, i stället för en hel dag.

När måste jag ta ut min lediga dag?

Det här är olika från arbetsgivare till arbetsgivare. Vissa kräver att du tar ut din lediga dag under det här året. Andra tillåter dig att spara den. Enklast är att höra med din chef, eller HR-avdelning, så du vet vad som gäller.

Juldagen på en söndag

En kanske frågar sig om samma regler och bestämmelser som vid nationaldagen, även gäller om exempelvis juldagen infaller på en söndag. Svaret är nej. Det är endast nationaldagen som ger en ledig dag när den är på en heldag.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetstid

Spanien inför lag om kortare arbetsvecka

Spanien slopar 40-timmarsvecka. Senast från och med årsskiftet ska samtliga anställda i Spanien jobba max 37,5 timmar i veckan enligt ett lagförslag som lämnas till parlamentet.
Johanna Rovira Publicerad 9 maj 2025, kl 11:11
Spanien som kommer att bli bättre tack vare förkortningen av arbetstiden enligt spanska arbetsmarknadsminister Yolanda Diaz. Foto: Paul White/TT

Många spanska löntagare har redan i dag kortare arbetstid tack vare sina kollektivavtal, men allra senast från årsskiftet kommer resterande 12, 5 miljoner, (vilket motsvarar cirka 70 procent av arbetskraften), att få en halvtimmes kortare arbetsdag med bibehållen lön , enligt bland annat tidningen ElDiario.  

– I dag moderniserar vi spanska företag och hjälper folk att bli lite lyckligare, säger Yolanda Díaz, andre vicepresident och arbetsmarknadsminister i Spanien, enligt tidningen As.

Spanien blir därmed det tredje EU-landet som har en lagstadgad arbetsvecka på färre än 40 timmar. De andra två länderna är Frankrike, där veckoarbetstiden är 35 timmar och Belgien där löntagare får jobba max 38 timmar i veckan.  

Lagförslaget, som godkändes av regeringen i tisdags, kom till genom en överenskommelse mellan arbetsmarknadsministeriet och facken i Spanien. Facken har  lovat att mobilisera sig om förslaget stöter på patrull i det spanska parlamentet.