Hoppa till huvudinnehåll
Arbetstid

Succé för fyradagarsvecka

Två nya stora försök med fyradagarsvecka väcker hopp hos alla trötta löneslavar. Både anställda och arbetsgivare som deltagit i studierna gör tummen upp för en kortare arbetsvecka.
Johanna Rovira Publicerad
Almanacka med fyra gröna pluppar och en röd.
Enligt två stora försök är det många som vill fortsätta jobba fyra dagar i veckan i stället för fem. Foto: Shutterstock

I ett halvårs tid har två stora pilotprojekt med arbetstidsförkortning pågått simultant. I det största har 3 300 anställda britter på ett sjuttiotal olika företag fått testa att jobba fyra dagar i veckan med bibehållen lön, men förväntats jobba mer effektivt när de väl är på jobbet.

Samma premisser gällde för 903 anställda i 33 företag i flera engelskspråkiga länder, bland annat USA och Australien. Resultaten från den mindre omfattande studien kom nyligen och betraktas av flera källor som en succé.

Inte helt överraskande ville en överväldigande majoritet – 96,9 procent av de deltagande anställda gärna fortsätta med fyradagarsvecka hellre än att gå tillbaka till fem. Men även arbetsgivarna var nöjda. De såg ett större engagemang bland de anställda och har haft lättare att både rekrytera och behålla personal samtidigt som sjukfrånvaron minskade.

Intäkterna ökade

Fyradagarsvecka visade sig vara lönsamt. Intäkterna ökade med närmare 40 procent i snitt jämfört med samma period förra året, enligt CNN business. Inget av de företag som deltog i experimenten har meddelat att de planerar att återinföra femdagarsvecka.

Hittills har tongångarna från den större brittiska studien, vars resultat publiceras först i februari nästa år, varit lika positiva och flera av de deltagande företagen har redan infört eller planerar att införa fyradagarsvecka permanent, enligt BBC.

Den ideella organisationen 4 Day Week Global, som ligger bakom studierna och som samarbetar med forskare på olika universitet runt om i världen, tänker lansera liknande program i olika länder varje kvartal. Företag som är intresserade av att delta är välkomna att höra av sig om kommande pilotstudier.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetstid

Många chefer positiva till kortare arbetstid

Kortare arbetstid skulle inte påverka chefernas arbetsbelastning. Det tror 6 av 10 chefer. Samtidigt befarar många att det blir svårare att nå uppsatta mål. Det visar en undersökning som Chef & Karriär har gjort.
David Österberg Publicerad 16 december 2024, kl 13:04
Kortare arbetstid. Till vänster en man som kollar klockan framför sin dator. Till höger en kvinna med fötterna på skrivbordet.
En Novusundersökning som Kollegas systertidning Chef & Karriär låtit göra visar att 59 % av cheferna tror att kortare arbetstid inte skulle påverka deras arbetsbelastning, men många oroar sig för att det blir svårare att nå uppsatta mål. Foto: Colourbox.

Kortare arbetstid har seglat upp som en het fråga i avtalsrörelsen. Därför har tidningen Chef & Karriär gjort en Novusundersökning om chefernas syn på kortare arbetstid. Här är några av resultaten ur undersökningen.

 

Hur tror du att kortare arbetstid skulle påverka din arbetsbelastning som chef?

Oförändrad: 59 procent.

Ökad: 33 procent.

Minskad: 8 procent.

Vilka konsekvenser skulle kortare arbetstid få för dig i din roll som chef?

Svårare att nå uppsatta mål: 42 procent.

Ökad otydlighet om medarbetare är i tjänst eller ej: 20 procent.

Svårare att kommunicera med medarbetare: 18 procent.

Vilka konsekvenser tror du att kortare arbetstid skulle få för verksamheten?

Oförändrad produktivitet: 38 procent.

Svårare att nå de uppsatta målen: 27 procent.

Ökad produktivitet: 26 procent.

Minskad produktivitet: 21 procent.

Lättare att nå de uppsatta målen: 13 procent.

Hur skulle du upprätthålla produktiviteten vid kortare arbetstid?

Införa nya arbetssätt i organisationen: 60 procent.

Medarbetarna skulle få uträtta lika mycket som tidigare: 31 procent.

Ökad bemanning: 26 procent.

Se över affärsmodellen: 24 procent.