Hoppa till huvudinnehåll
Arbetstid

Succé för fyradagarsvecka

Två nya stora försök med fyradagarsvecka väcker hopp hos alla trötta löneslavar. Både anställda och arbetsgivare som deltagit i studierna gör tummen upp för en kortare arbetsvecka.
Johanna Rovira Publicerad 19 december 2022, kl 06:00
Almanacka med fyra gröna pluppar och en röd.
Enligt två stora försök är det många som vill fortsätta jobba fyra dagar i veckan i stället för fem. Foto: Shutterstock

I ett halvårs tid har två stora pilotprojekt med arbetstidsförkortning pågått simultant. I det största har 3 300 anställda britter på ett sjuttiotal olika företag fått testa att jobba fyra dagar i veckan med bibehållen lön, men förväntats jobba mer effektivt när de väl är på jobbet.

Samma premisser gällde för 903 anställda i 33 företag i flera engelskspråkiga länder, bland annat USA och Australien. Resultaten från den mindre omfattande studien kom nyligen och betraktas av flera källor som en succé.

Inte helt överraskande ville en överväldigande majoritet – 96,9 procent av de deltagande anställda gärna fortsätta med fyradagarsvecka hellre än att gå tillbaka till fem. Men även arbetsgivarna var nöjda. De såg ett större engagemang bland de anställda och har haft lättare att både rekrytera och behålla personal samtidigt som sjukfrånvaron minskade.

Intäkterna ökade

Fyradagarsvecka visade sig vara lönsamt. Intäkterna ökade med närmare 40 procent i snitt jämfört med samma period förra året, enligt CNN business. Inget av de företag som deltog i experimenten har meddelat att de planerar att återinföra femdagarsvecka.

Hittills har tongångarna från den större brittiska studien, vars resultat publiceras först i februari nästa år, varit lika positiva och flera av de deltagande företagen har redan infört eller planerar att införa fyradagarsvecka permanent, enligt BBC.

Den ideella organisationen 4 Day Week Global, som ligger bakom studierna och som samarbetar med forskare på olika universitet runt om i världen, tänker lansera liknande program i olika länder varje kvartal. Företag som är intresserade av att delta är välkomna att höra av sig om kommande pilotstudier.

Arbetstid

Fyradagarsvecka för anställda på väskföretag

Väskföretaget Sandqvist har hakat på reformen som rönt stor framgång i flera länder i världen – fyradagarsvecka.
Johanna Rovira Publicerad 23 mars 2023, kl 06:00
Jonatan Lund Palmén på väskföretaget Sandqvist arbetar fyradagarsvecka. Sitter bland upphängda väskor.
För Jonatan Lund Palmén, produktionsledare i marknadsteamet på Sandqvist, var beskedet om arbetstidsförkortningen välkommet. "Modigt av företaget att införa detta", säger han. Foto: Åke Ericson.

Belgien har gjort det, Island likaså, och i flera engelskspråkiga länder – bland annat Storbritannien, USA och Australien – har anställda testat att jobba fyra dagar med bibehållen lön.  

I Spanien kompenserar regeringen företag inom industrisektorn som anammar kortare arbetsvecka, trots att pilotprojekt har visat att fyradagarsvecka är lönsamt. Det största försöket som inkluderade runt 3 000 britter visar till exempel att intäkterna ökade med 35 procent under försöksperioden i snitt jämfört med samma period förra året.

Redan gjort arbetstidsförkortning

På väskföretaget Sandqvist väntar man inte på att svenska arbetsmarknaden ska få tummen ur. Där infördes arbetstidsförkortning redan sista  februari och de 30 anställda får välja mellan att jobba fyra dagar i veckan eller sextimmarsdagar fem dagar i veckan, med bibehållen lön.

  Det är ju väl känt att medarbetare som mår bra, presterar bra.

Caroline Lind.

Det säger Caroline Lind, vd på Sandqvist som är den som tog initiativ till arbetstidsförkortningen på företaget och presenterade konceptet för bolagsstyrelsen. Både styrelsen och personalen tog emot förslaget med öppna armar och hela företaget har gått en utbildning i hur man frigör tid och jobbar mer effektivt.

  Jag har läst en del om fyradagarsvecka och tyckte det skulle vara spännande att testa hos oss. Vi vill vara ett hållbart och ansvarstagande företag och att kunna erbjuda medarbetarna mer tid att leva livet stämmer väl överens med våra värderingar, tillägger hon..

För Jonatan Lund Palmén, produktionsledare i marknadsteamet på Sandqvist, var beskedet om arbetstidsförkortningen välkommet. Han har tre barn under två och ett halvt och kommer att tillbringa sin första lediga dag nu på fredag med familjen.

 Det är modigt av företaget att införa detta och eftersom ledningen tror starkt på det så är alla inställda på att det ska gå att genomföra. Till en början kommer vi säkert att behöva jobba på att få det att fungera, men efter en övergångsperiod kommer det förhoppningsvis bli det nya normala, säger han.

Fyradagarsvecka utvärderas löpande

30-timmarsveckan ska testas i ett halvår och utvärderas under resans gång. Caroline Lind är dock övertygad om att försöket kommer permanentas.

  Jag tror vi kommer att se att engagemanget ökat ytterligare om sex månader och att produktiviteten och servicen till våra kunder kommer att samma som tidigare, om inte bättre, säger hon.  

Jonatan Lund Palmén. Foto: Åke Ericson.

Även Jonatan Lund Palmén är säker på att försöket kommer att falla väl ut och att han bara behöver jobba fyra dagar i veckan framöver.

 Just nu hoppas jag fyradagarsveckan kan ge mig bättre balans i livet, Men målet med den lediga dagen är att det ska vara min egen dag, då jag får en paus på egen hand, kan återhämta mig och göra saker jag mår bra av.  

 Jag hoppas fler företag vågar testa detta. Det tyder ju på att det fungerar så det är bara att tuta och köra, säger Jonatan Lund.

4 Day week Global

  • Den ideella organisationen 4 Day Week Global, som samarbetar med forskare på olika universitet runt om i världen, ligger bakom flera försökstudier runt om i världen som bland annat visar att:  
  • 78 procent av alla anställda på företag med fyradagarsvecka är lyckligare och mindre stressade
  • 63 procent av alla företag upplevde att det var lättare att rekrytera talanger
  • 91 procent av företagen i den största studien (den brittiska) tänker fortsätta med fyradagarsvecka. Bara fyra procent tänker definitivt återgå till femdagarsvecka.
  • Organisationen planerar genomföra försöksprojekt i olika länder varje kvartal. Företag som är intresserade av att delta är välkomna att höra av sig om kommande studier.