Hoppa till huvudinnehåll
Arbetstid

Belgien ska införa fyra dagars arbetsvecka

Belgien är på väg att ta ett steg mot ett mer flexibelt arbetsliv. Arbetstagare i Belgien ska få rätten att välja att jobba fyra dagar i veckan, men då med längre arbetsdagar.
Oscar Broström Publicerad
Kvinna ligger på brygga och vilar
I Belgien ska arbetare få möjligheten att välja att jobba fyra dagar i veckan, men då med förlängda arbetsdagar. Foto: Shutterstock.

För den i Belgien som önskar en tredagarshelg kan det snart bli verklighet. Belgiens regeringen föreslår att alla arbetstagare ska kunna välja att jobba fyra dagar i veckan, i stället för fem, utan reducerad lön. För den som hellre jobbar fyra dagar i veckan blir då arbetsdagarna i stället lite längre.

Arbetsgivare kommer att ha möjligheten att säga nej till medarbetarnas önskan, men måste då motivera det skriftligt, enligt the Guardian.

Förslaget om fyradagarsvecka var en del i en stor arbetsmarknadsreform som regeringen och koalitionspartierna i Belgien presenterade i mitten av februari. Syftet med reformen är, enligt premiärminister Alexander De Croo, att göra Belgiens ekonomi mer dynamisk och produktiv.

– Om du jämför vårt land med andra, ser du i många fall att vi är betydligt mindre dynamiska. Efter två svåra år har arbetsmarknaden förändrats, sa De Croo.

Det förväntas dröja några månader innan reformpaketet i Belgien kan bli lag.

Framgångsrikt test på Island

Belgien är inte det enda europeiska land som tar steg mot, eller funderar på, fyradagarsveckor. Spanien håller på att genomföra ett test av fyra dagars arbetsvecka och i Skottland kommer en liknande prövoperiod påbörjas 2023.

Island testade kortare arbetsvecka under 2015–2019 och resultatet har beskrivits som en stor framgång, och lett till att en stor del av befolkning nu arbetar fyra dagar i veckan.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetstid

Många chefer positiva till kortare arbetstid

Kortare arbetstid skulle inte påverka chefernas arbetsbelastning. Det tror 6 av 10 chefer. Samtidigt befarar många att det blir svårare att nå uppsatta mål. Det visar en undersökning som Chef & Karriär har gjort.
David Österberg Publicerad 16 december 2024, kl 13:04
Kortare arbetstid. Till vänster en man som kollar klockan framför sin dator. Till höger en kvinna med fötterna på skrivbordet.
En Novusundersökning som Kollegas systertidning Chef & Karriär låtit göra visar att 59 % av cheferna tror att kortare arbetstid inte skulle påverka deras arbetsbelastning, men många oroar sig för att det blir svårare att nå uppsatta mål. Foto: Colourbox.

Kortare arbetstid har seglat upp som en het fråga i avtalsrörelsen. Därför har tidningen Chef & Karriär gjort en Novusundersökning om chefernas syn på kortare arbetstid. Här är några av resultaten ur undersökningen.

 

Hur tror du att kortare arbetstid skulle påverka din arbetsbelastning som chef?

Oförändrad: 59 procent.

Ökad: 33 procent.

Minskad: 8 procent.

Vilka konsekvenser skulle kortare arbetstid få för dig i din roll som chef?

Svårare att nå uppsatta mål: 42 procent.

Ökad otydlighet om medarbetare är i tjänst eller ej: 20 procent.

Svårare att kommunicera med medarbetare: 18 procent.

Vilka konsekvenser tror du att kortare arbetstid skulle få för verksamheten?

Oförändrad produktivitet: 38 procent.

Svårare att nå de uppsatta målen: 27 procent.

Ökad produktivitet: 26 procent.

Minskad produktivitet: 21 procent.

Lättare att nå de uppsatta målen: 13 procent.

Hur skulle du upprätthålla produktiviteten vid kortare arbetstid?

Införa nya arbetssätt i organisationen: 60 procent.

Medarbetarna skulle få uträtta lika mycket som tidigare: 31 procent.

Ökad bemanning: 26 procent.

Se över affärsmodellen: 24 procent.