Belgien är på väg att ta ett steg mot ett mer flexibelt arbetsliv. Arbetstagare i Belgien ska få rätten att välja att jobba fyra dagar i veckan, men då med längre arbetsdagar.
I Belgien ska arbetare få möjligheten att välja att jobba fyra dagar i veckan, men då med förlängda arbetsdagar. Foto: Shutterstock.
För den i Belgien som önskar en tredagarshelg kan det snart bli verklighet. Belgiens regeringen föreslår att alla arbetstagare ska kunna välja att jobba fyra dagar i veckan, i stället för fem, utan reducerad lön. För den som hellre jobbar fyra dagar i veckan blir då arbetsdagarna i stället lite längre.
Arbetsgivare kommer att ha möjligheten att säga nej till medarbetarnas önskan, men måste då motivera det skriftligt, enligt the Guardian.
Förslaget om fyradagarsvecka var en del i en stor arbetsmarknadsreform som regeringen och koalitionspartierna i Belgien presenterade i mitten av februari. Syftet med reformen är, enligt premiärminister Alexander De Croo, att göra Belgiens ekonomi mer dynamisk och produktiv.
– Om du jämför vårt land med andra, ser du i många fall att vi är betydligt mindre dynamiska. Efter två svåra år har arbetsmarknaden förändrats, sa De Croo.
Belgien är inte det enda europeiska land som tar steg mot, eller funderar på, fyradagarsveckor. Spanien håller på att genomföra ett test av fyra dagars arbetsvecka och i Skottland kommer en liknande prövoperiod påbörjas 2023.
Island testade kortare arbetsvecka under 2015–2019 och resultatet har beskrivits som en stor framgång, och lett till att en stor del av befolkning nu arbetar fyra dagar i veckan.
För Jonatan Lund Palmén, produktionsledare i marknadsteamet på Sandqvist, var beskedet om arbetstidsförkortningen välkommet. "Modigt av företaget att införa detta", säger han. Foto: Åke Ericson.
Belgien har gjort det, Island likaså, och i flera engelskspråkiga länder – bland annat Storbritannien, USA och Australien – har anställda testat att jobba fyra dagar med bibehållen lön.
I Spanien kompenserar regeringen företag inom industrisektorn som anammar kortare arbetsvecka, trots att pilotprojekt har visat att fyradagarsvecka är lönsamt. Det största försöket som inkluderade runt 3 000 britter visar till exempel att intäkterna ökade med 35 procent under försöksperioden i snitt jämfört med samma period förra året.
Redan gjort arbetstidsförkortning
På väskföretaget Sandqvist väntar man inte på att svenska arbetsmarknaden ska få tummen ur. Där infördes arbetstidsförkortning redan sista februari och de 30 anställda får välja mellan att jobba fyra dagar i veckan eller sextimmarsdagar fem dagar i veckan, med bibehållen lön.
–Det är ju väl känt att medarbetare som mår bra, presterar bra.
Caroline Lind.
Det säger Caroline Lind, vd på Sandqvist som är den som tog initiativ till arbetstidsförkortningen på företaget och presenterade konceptet för bolagsstyrelsen. Både styrelsen och personalen tog emot förslaget med öppna armar och hela företaget har gått en utbildning i hur man frigör tid och jobbar mer effektivt.
–Jag har läst en del om fyradagarsvecka och tyckte det skulle vara spännande att testa hos oss. Vi vill vara ett hållbart och ansvarstagande företag och att kunna erbjuda medarbetarna mer tid att leva livet stämmer väl överens med våra värderingar, tillägger hon..
För Jonatan Lund Palmén, produktionsledare i marknadsteamet på Sandqvist, var beskedet om arbetstidsförkortningen välkommet. Han har tre barn under två och ett halvt och kommer att tillbringa sin första lediga dag nu på fredag med familjen.
–Det är modigt av företaget att införa detta och eftersom ledningen tror starkt på det så är alla inställda på att det ska gå att genomföra. Till en början kommer vi säkert att behöva jobba på att få det att fungera, men efter en övergångsperiod kommer det förhoppningsvis bli det nya normala, säger han.
Fyradagarsvecka utvärderas löpande
30-timmarsveckan ska testas i ett halvår och utvärderas under resans gång. Caroline Lind är dock övertygad om att försöket kommer permanentas.
–Jag tror vi kommer att se att engagemanget ökat ytterligare om sex månader och att produktiviteten och servicen till våra kunder kommer att samma som tidigare, om inte bättre, säger hon.
Jonatan Lund Palmén. Foto: Åke Ericson.
Även Jonatan Lund Palmén är säker på att försöket kommer att falla väl ut och att han bara behöver jobba fyra dagar i veckan framöver.
–Just nu hoppas jag fyradagarsveckan kan ge mig bättre balans i livet, Men målet med den lediga dagen är att det ska vara min egen dag, då jag får en paus på egen hand, kan återhämta mig och göra saker jag mår bra av.
–Jag hoppas fler företag vågar testa detta. Det tyder ju på att det fungerar så det är bara att tuta och köra, säger Jonatan Lund.
Den ideella organisationen 4 Day Week Global, som samarbetar med forskare på olika universitet runt om i världen, ligger bakom flera försökstudier runt om i världen som bland annat visar att:
78 procent av alla anställda på företag med fyradagarsvecka är lyckligare och mindre stressade
63 procent av alla företag upplevde att det var lättare att rekrytera talanger
91 procent av företagen i den största studien (den brittiska) tänker fortsätta med fyradagarsvecka. Bara fyra procent tänker definitivt återgå till femdagarsvecka.
Organisationen planerar genomföra försöksprojekt i olika länder varje kvartal. Företag som är intresserade av att delta är välkomna att höra av sig om kommande studier.