Hoppa till huvudinnehåll
Arbetstid

Belgien ska införa fyra dagars arbetsvecka

Belgien är på väg att ta ett steg mot ett mer flexibelt arbetsliv. Arbetstagare i Belgien ska få rätten att välja att jobba fyra dagar i veckan, men då med längre arbetsdagar.
Oscar Broström Publicerad 23 februari 2022, kl 06:00
Kvinna ligger på brygga och vilar
I Belgien ska arbetare få möjligheten att välja att jobba fyra dagar i veckan, men då med förlängda arbetsdagar. Foto: Shutterstock.

För den i Belgien som önskar en tredagarshelg kan det snart bli verklighet. Belgiens regeringen föreslår att alla arbetstagare ska kunna välja att jobba fyra dagar i veckan, i stället för fem, utan reducerad lön. För den som hellre jobbar fyra dagar i veckan blir då arbetsdagarna i stället lite längre.

Arbetsgivare kommer att ha möjligheten att säga nej till medarbetarnas önskan, men måste då motivera det skriftligt, enligt the Guardian.

Förslaget om fyradagarsvecka var en del i en stor arbetsmarknadsreform som regeringen och koalitionspartierna i Belgien presenterade i mitten av februari. Syftet med reformen är, enligt premiärminister Alexander De Croo, att göra Belgiens ekonomi mer dynamisk och produktiv.

– Om du jämför vårt land med andra, ser du i många fall att vi är betydligt mindre dynamiska. Efter två svåra år har arbetsmarknaden förändrats, sa De Croo.

Det förväntas dröja några månader innan reformpaketet i Belgien kan bli lag.

Framgångsrikt test på Island

Belgien är inte det enda europeiska land som tar steg mot, eller funderar på, fyradagarsveckor. Spanien håller på att genomföra ett test av fyra dagars arbetsvecka och i Skottland kommer en liknande prövoperiod påbörjas 2023.

Island testade kortare arbetsvecka under 2015–2019 och resultatet har beskrivits som en stor framgång, och lett till att en stor del av befolkning nu arbetar fyra dagar i veckan.

Arbetstid

7 tips för bättre möten

Vi lägger två miljarder timmar om året på möten och många av dem är ärligt talat slöseri med tid. Så här får du till bra och effektiva möten på jobbet.
Linnea Andersson Publicerad 31 januari 2024, kl 08:29
Möte op kontor. Två deltagare har somnat, en tredje gäspar och chefen märker inget.
Möten behöver inte kännas meningslösa. Så här får du till bra och effektiva möten på jobbet. Foto: COlourbox.

1. Utvärdera

Kartlägg hur mycket tid som går åt till möten och vilket syfte de tjänar. Ex: Har vi en stående agenda? Behöver den uppdateras eller kanske skippas helt?

2. Planera

Genom att lägga en timme på förberedelser kan du korta mötestiden på gruppnivå och spara både tid och pengar.

3. Sålla

Måste alla vara med på alla möten? Lägg in för vilka det är obligatoriskt redan i kallelsen.

4. Involvera gruppen

Stanna upp, fråga vad de andra tycker. Bra möten ska vara som musik där mötesledaren är dirigenten och alla deltagare spelar varsitt instrument.

5. Avbryt

Blir det rundgång kan det vara bra att parkera frågan eller att låta gruppen rösta mellan A och B och fatta ett beslut.

6. Bli skicklig

Överskatta inte din egen förmåga. Det är som med bilkörning, frågar man människor hur bra de är på att köra bil är alla lite bättre än snittet. Gå en kurs, ta del av tips, kolla på tutorials.

7. Var delaktig

Till dig som i första hand är deltagare på möten – lyssna men var också aktiv. Nicka och bekräfta den som håller i mötet. Ställ följdfrågor och anteckna med penna och papper, då minns du bättre.

 

Källa: Jörgen Dyssvold på företaget Herr Omar.