Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

Vings flygbolag stäms på miljonbelopp av facket

Vings flygbolag Sunclass airlines stäms av Unionen på drygt 3,5 miljoner för brott mot kollektivavtalet. Summan skulle ha varit betydligt högre om inte flera medlemmar avstått sina rättigheter.
Johanna Rovira Publicerad
Ving-flygplan parkerade på marken.
Vings eget flygbolag, Sunclass airlines, stäms på miljonbelopp av Unionen förkollektivavtalsbrott. Foto: Johan Nilsson / TT

I juni i fjol skickade 21 Unionenmedlemmar på Sunclass airlines, som i huvudsak flyger för resebolaget Ving, in ansökningar om att sluta sin anställning och få ut ett avgångsvederlag på två årslöner. Enligt det då gällande lokala kollektivavtalet hade kabinpersonal på flygbolaget rätt till 24 månadslöner om de jobbat i 20 år varav de senaste två åren i aktiv tjänst i Sverige.

Men i stället för att få ut sina avgångspengar i oktober, blev samtliga kabinanställda i Sverige uppsagda i augusti, som Kollega skrivit om tidigare.

Orsaken till massuppsägningen var, enligt flygbolaget, att Unionen vägrat gå med på en permanent lönesänkning på 20 procent.

Brott mot kollektivavtal

Unionen stämmer nu företaget i Arbetsdomstolen för brott mot kollektivavtalet eftersom anställda nekats rätten att sluta och kvittera ut avgångsvederlag. Förutom skadestånd motsvarande 24 månadslöner för fem medlemmar, kräver Unionen också att flygbolaget betalar ut allmänna skadestånd för brott mot kollektivavtalet – den sammanlagda summan hamnar på över 3,5 miljoner kronor.

– Det är bara en bråkdel av utgångsbeloppet eftersom det rörde sig om 21 medlemmar från början. Alla utom fem har tackat ja till återanställning, säger David Hellman, jurist på Unionen.

"Rörigt och obehagligt"

Enligt före detta anställda på Sunclass airlines har det förekommit påtryckningar för att man ska avstå från avgångsvederlaget.

– Det har varit rörigt och ett obehagligt högt tonläge där kollegor känt sig pressade att avstå från pengarna och komma tillbaka till företaget, säger en före detta anställd som vill vara anonym.

Enligt facket erbjöds inte alla uppsagda återanställning. Dessutom så innebar erbjudandet att anställda fick gå ner i arbetstid. 

Facket: ”Finns inga skäl”

Sunclass airlines vill inte svara på Kollegas frågor om varför de nekat anställda avgångsvederlag – de som ansökte om avgångspaketet ett halvår tidigare blev, enligt uppgift, beviljade sina 24 månadslöner utan knussel. Inte heller arbetsgivarorganisationen Svenska Flygbranschen vill kommentera beslutet.

Enligt Unionens jurister uppfyller samtliga sökanden de kriterier som finns i kollektivavtalet och de lämnade in sina ansökningar flera månader innan kabinpersonal sades upp.

– Vi anser att avtalstexten är tydlig och ser inte att det skulle finnas några skäl till undantag från avtalet, säger David Hellman.  

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsrätt

Övervakades via webbkamera under hela arbetsdagen

Kvinnan tvingades ha sin webbkamera på under hela arbetsdagen, då chefen ville se att hon jobbade. Övervakningen var så närgången att hon blev sjukskriven. Unionen stämmer företaget för brott mot EU:s dataskyddsförordning.
Lina Björk Publicerad 24 april 2025, kl 09:44
Kameraövervakning med webcam. Till vänster en stor och lite hotfull webbkamera, till höger en kvinna vid en dator. Ser rädd och obekväm ut.
Övervakades av chefen med webbkamera - varje dag. Kvinnan tvingades ha sin webbkamera på hela arbetsdagarna då chefen ville se att hon "verkligen jobbade". En övervakning som kan vara olaglig. Foto: Colourbox.

Får arbetsgivare övervaka sina anställda under arbetstid? Nej, inte i det här fallet menar Unionen som har lämnat in en stämning till Stockhoms tingsrätt om brott mot EU:s dataskyddsförordning. 

Tvisten handlar om en kvinna som skötte bokningar via kundtjänst och sades upp i maj förra året. Under uppsägningstiden krävde hennes arbetsgivare att hon skulle ha ett digitalt möte, med kamera och ljud påslaget under hela arbetsdagen, medan hon ringde upp kunder. 

Hon var ständigt i bild, medan hennes chef hade sitt ljud avslaget. 

–  Övervakningen har varit väldigt närgången och gjort att hon mått så dåligt att hon fått sjukskriva sig, säger Cecilia Arklid, Förbundsjurist på Unionen och företräder medlemmen i tingsrätten. 

Övervakning av anställda okej – ibland

Ibland kan det vara befogat att bevaka sina anställda, men då kräver lagen specifika grunder. Exempelvis kan det vara okej om det krävs för att fullgöra en rättslig förpliktelse eller att det finns ett samtycke. Som huvudregel gäller dock inte samtycke när det rör sig om en situation mellan arbetsgivare och anställd, då den ena är i beroendeställning till den andra. 

Arbetsgivaren informerade inte vad webbinspelningen skulle leda till, eller undersökte om det fanns mindre ingripande åtgärder för att uppnå sitt mål- exempelvis mer aktiv arbetsledning. Nu stämmer Unionen företaget för brott mot EU:s dataskyddsförordning och kräver 50 000 kronor i skadestånd till medlemmen. 

Dom kan bli prejudicerande

Tvisten är den första i sitt slag som går till domstol och en dom kommer att vara prejudicerande, alltså bli vägledande för hur liknande tvister ska avgöras. 

–  Om det blir en dom kommer den att förtydliga hur en arbetsgivare får, eller inte får övervaka sina anställda i realtid, säger Cecilia Arklid.