Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

Vings flygbolag stäms på miljonbelopp av facket

Vings flygbolag Sunclass airlines stäms av Unionen på drygt 3,5 miljoner för brott mot kollektivavtalet. Summan skulle ha varit betydligt högre om inte flera medlemmar avstått sina rättigheter.
Johanna Rovira Publicerad 16 juni 2021, kl 14:21
Johan Nilsson / TT
Vings eget flygbolag, Sunclass airlines, stäms på miljonbelopp av Unionen förkollektivavtalsbrott. Johan Nilsson / TT

I juni i fjol skickade 21 Unionenmedlemmar på Sunclass airlines, som i huvudsak flyger för resebolaget Ving, in ansökningar om att sluta sin anställning och få ut ett avgångsvederlag på två årslöner. Enligt det då gällande lokala kollektivavtalet hade kabinpersonal på flygbolaget rätt till 24 månadslöner om de jobbat i 20 år varav de senaste två åren i aktiv tjänst i Sverige.

Men i stället för att få ut sina avgångspengar i oktober, blev samtliga kabinanställda i Sverige uppsagda i augusti, som Kollega skrivit om tidigare.

Läs mer: "Vings uppsägning en käftsmäll"

Orsaken till massuppsägningen var, enligt flygbolaget, att Unionen vägrat gå med på en permanent lönesänkning på 20 procent.

Brott mot kollektivavtal

Unionen stämmer nu företaget i Arbetsdomstolen för brott mot kollektivavtalet eftersom anställda nekats rätten att sluta och kvittera ut avgångsvederlag. Förutom skadestånd motsvarande 24 månadslöner för fem medlemmar, kräver Unionen också att flygbolaget betalar ut allmänna skadestånd för brott mot kollektivavtalet – den sammanlagda summan hamnar på över 3,5 miljoner kronor.

– Det är bara en bråkdel av utgångsbeloppet eftersom det rörde sig om 21 medlemmar från början. Alla utom fem har tackat ja till återanställning, säger David Hellman, jurist på Unionen.

"Rörigt och obehagligt"

Enligt före detta anställda på Sunclass airlines har det förekommit påtryckningar för att man ska avstå från avgångsvederlaget.

– Det har varit rörigt och ett obehagligt högt tonläge där kollegor känt sig pressade att avstå från pengarna och komma tillbaka till företaget, säger en före detta anställd som vill vara anonym.

Enligt facket erbjöds inte alla uppsagda återanställning. Dessutom så innebar erbjudandet att anställda fick gå ner i arbetstid. 

Läs mer: 5 risker med avgångsvederlag

Facket: ”Finns inga skäl”

Sunclass airlines vill inte svara på Kollegas frågor om varför de nekat anställda avgångsvederlag – de som ansökte om avgångspaketet ett halvår tidigare blev, enligt uppgift, beviljade sina 24 månadslöner utan knussel. Inte heller arbetsgivarorganisationen Svenska Flygbranschen vill kommentera beslutet.

Enligt Unionens jurister uppfyller samtliga sökanden de kriterier som finns i kollektivavtalet och de lämnade in sina ansökningar flera månader innan kabinpersonal sades upp.

– Vi anser att avtalstexten är tydlig och ser inte att det skulle finnas några skäl till undantag från avtalet, säger David Hellman.  

Läs mer om Ving och Sunclass airlines:

Vings krav: Sänk lönen eller bli av med jobbet

Efter krav om sänkt lön – anställda på Ving sägs upp

Johanna Rovira
[email protected]