Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

Provocerad uppsägning går att backa

Det går att ångra sig om du säger upp dig i affekt. I synnerhet om arbetsgivaren provocerat fram din uppsägning.
Johanna Rovira Publicerad
Provocerad uppsägning kan ogiltigförklaras.
Provocerad uppsägning kan ogiltigförklaras om den sker under press eller mobbning. Anställda bör inte skriva under uppsägningar i stressade situationer utan att konsultera facket. Foto: Colourbox.

Alla har vi väl upplevt den där droppen som får bägaren att rinna över. Det kan kännas väldigt bra i stunden att stega in på chefens kontor och drämma en skriftlig uppsägning i skrivbordet, eller slänga iväg ett mejl med samma budskap. Ibland består den euforiska känslan av frihet, men inte sällan drabbas man av eftertankens kranka blekhet – hur ska man nu betala amorteringarna? Hade det inte varit bättre att vänta med att säga upp sig tills man hittat ett nytt jobb? 

Det kan vara bra att veta att det går att backa i sådana lägen. Men då krävs det att du snabbt, helst samma dag eller senast dagen efter, gör en liten pudel och drar tillbaka din uppsägning. Om arbetsgivaren vägrar ta dig tillbaka räknas det som en provocerad uppsägning som kan ogiltigförklaras.

Mobbning och tjyvnyp

Gunilla Krieg.
Gunilla Krieg. Foto: Camilla Svensk.

En annan variant av provocerad uppsägning handlar om att arbetsgivaren pressar dig att säga upp dig själv genom att bete sig taskigt helt enkelt. Det kan handla om allt ifrån att du hittar inringade platsannonser i ditt postfack och spydiga kommentarer till regelrätt mobbing och trakasserier. Eller hota med avsked om du inte säger upp dig frivilligt. Även i dessa fall kan uppsägningen ogiltigförklaras om du kan visa att arbetsgivarens gått över gränsen. 

Om du hamnar i en pressad situation där flera chefer sitter i ett möte med dig och framför kritik och försöker få dig att skriva under en egen uppsägning ska du begära en paus eller säga att ”Det här får ni förhandla med mitt fack om.”, uppmanar Gunilla Krieg, central ombudsman på Unionen.

Skriv inte under en uppsägning eller en överenskommelse i en pressad situation. Det är bättre att sova på saken eller be om betänketid och ringa till facket innan du fattar ett beslut som är avgörande i ditt arbetsliv, säger hon. 

Begär skriftligt besked på att du är avskedad

Om du blir utslängd från din arbetsplats ska du begära skriftligt besked på om du är avskedad eller att du är avstängd med lön. 

Det händer ibland att arbetsgivare skriker åt anställda att de ska försvinna från jobbet och när vi begär förhandling påstår samma arbetsgivare att den anställde är olovligt frånvarande från jobbet. Då är det svårt att bevisa vad arbetsgivaren skrek om ingen hörde eller vågar vittna om det, säger Gunilla Krieg

Och även om arbetsgivaren personligen är oskyldig till elakheter riktade mot dig, anses det faktum att man sett mellan fingrarna på hur kollegor behandlat dig, strida mot så kallad god sed på arbetsmarknaden. Arbetsgivaren har ett ansvar för arbetsmiljön enligt arbetsmiljölagen och måste förebygga och stoppa trakasserier och mobbning.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsrätt

Trafiklärare startade egen skola – avskedades

Trafikläraren gjorde som sina två kollegor och startade upp en trafikskola parallellt med sitt jobb. Men medan kollegorna fick vara kvar blev mannen avskedad.
Lina Björk Publicerad 12 november 2024, kl 13:14
hand pekar mot en maskin som mäter eco-driving
Trafikläraren startade upp en egen skola, men hade inga kunder. Han borde därför inte avskedats på grund av illojalitet, menar Unionen. Foto: TT/Henrik Montgomery

Under medarbetarsamtal med sin chef berättade mannen att han var intresserad av att starta egen verksamhet. Kollegor till honom hade gjort samma sak, gått ned i tid och arbetade nu som konsulter på trafikskolan. Strax efter mötet blev han avskedad med motiveringen att han agerat illojalt.

Trafikskolan han registrerat var vilande, han bedrev ingen verksamhet och hans arbetsgivare förlorade varken några kunder eller affärer på grund av honom. Han hade dessutom informerat sin chef om planerna. 

– Att enbart starta upp ett eget bolag utan att aktivt bedriva verksamheten är inte tillräckligt för att anse det vara illojalt mot arbetsgivaren. I begreppet ligger att det måste finnas en viss skada för arbetsgivaren och så är det inte i det här fallet, säger Filip Vujcic, förbundsjurist på Unionen och företräder medlemmen i Arbetsdomstolen. 

Förutom att arbetsgivaren inte lidit skada av trafiklärarens sidobolag, var uppsåtet inte att vilseleda sin arbetsgivare. Tvärtom var han transparent, enligt stämningsansökan.  

– Vår medlem har varit helt ärlig med sin arbetsgivare. De har fört en dialog om saken, vilket inte var konstigt med tanke på att flera kollegor har haft exakt samma upplägg. Att han blev avskedad kom som en överraskning.

Unionen stämmer nu arbetsgivaren på sammanlagt 150 000 kronor plus utebliven lön. 

* Kollega har bett trafikskolan i södra Sverige om en kommentar om tvisten. De svarar via mejl att de inte kommenterar pågående ärenden.