Alla har vi väl upplevt den där droppen som får bägaren att rinna över. Det kan kännas väldigt bra i stunden att stega in på chefens kontor och drämma en skriftlig uppsägning i skrivbordet, eller slänga iväg ett mejl med samma budskap. Ibland består den euforiska känslan av frihet, men inte sällan drabbas man av eftertankens kranka blekhet – hur ska man nu betala amorteringarna? Hade det inte varit bättre att vänta med att säga upp sig tills man hittat ett nytt jobb?
Det kan vara bra att veta att det går att backa i sådana lägen. Men då krävs det att du snabbt, helst samma dag eller senast dagen efter, gör en liten pudel och drar tillbaka din uppsägning. Om arbetsgivaren vägrar ta dig tillbaka räknas det som en provocerad uppsägning som kan ogiltigförklaras.
Mobbning och tjyvnyp
En annan variant av provocerad uppsägning handlar om att arbetsgivaren pressar dig att säga upp dig själv genom att bete sig taskigt helt enkelt. Det kan handla om allt ifrån att du hittar inringade platsannonser i ditt postfack och spydiga kommentarer till regelrätt mobbing och trakasserier. Eller hota med avsked om du inte säger upp dig frivilligt. Även i dessa fall kan uppsägningen ogiltigförklaras om du kan visa att arbetsgivarens gått över gränsen.
Om du hamnar i en pressad situation där flera chefer sitter i ett möte med dig och framför kritik och försöker få dig att skriva under en egen uppsägning ska du begära en paus eller säga att ”Det här får ni förhandla med mitt fack om.”, uppmanar Gunilla Krieg, central ombudsman på Unionen.
– Skriv inte under en uppsägning eller en överenskommelse i en pressad situation. Det är bättre att sova på saken eller be om betänketid och ringa till facket innan du fattar ett beslut som är avgörande i ditt arbetsliv, säger hon.
Begär skriftligt besked på att du är avskedad
Om du blir utslängd från din arbetsplats ska du begära skriftligt besked på om du är avskedad eller att du är avstängd med lön.
– Det händer ibland att arbetsgivare skriker åt anställda att de ska försvinna från jobbet och när vi begär förhandling påstår samma arbetsgivare att den anställde är olovligt frånvarande från jobbet. Då är det svårt att bevisa vad arbetsgivaren skrek om ingen hörde eller vågar vittna om det, säger Gunilla Krieg
Och även om arbetsgivaren personligen är oskyldig till elakheter riktade mot dig, anses det faktum att man sett mellan fingrarna på hur kollegor behandlat dig, strida mot så kallad god sed på arbetsmarknaden. Arbetsgivaren har ett ansvar för arbetsmiljön enligt arbetsmiljölagen och måste förebygga och stoppa trakasserier och mobbning.