Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

78 miljoner till Unionens medlemmar

78 miljoner kronor betalades ut till Unionens medlemmar under 2022 efter rättsprocesser. Antalet försäkringsärenden har mer än halverats.
Ola Rennstam Publicerad
Svenska sedlar i bakgrunden, i förgrunden en domstolsklubba.
Jämfört med 2021 minskade antalet tvister som rör avsked, från 37 stycken till 26 i fjol. Det kan vara en effekt av goda tider på arbetsmarknaden. Foto: Colourbox.

En Unionenmedlem som hamnar i tvist med sin arbetsgivare kan få rättslig hjälp att driva sitt ärende av förbundets jurister. Under 2022 kom det in 349 nya ärenden till förbundet där de vanligaste tvisterna gällde ersättning för utebliven lön och semester.

Under fjolåret avslutades 650 arbetsrättsliga ärenden som sammanlagt ledde till att det betalades ut drygt 51 miljoner kronor i ersättning till förbundets medlemmar. Det är drygt fem miljoner mer än året dessförinnan som påverkades mycket av pandemin.

Jämfört med 2021 minskade antalet tvister som rör avsked, från 37 stycken till 26 i fjol. Enligt Unionens chefsjurist, Malin Wulkan, kan det vara en effekt av de goda tiderna på arbetsmarknaden.

Malin Wulkan
Malin Wulkan.

– När det råder högkonjunktur får vi färre ärenden kring anställningsskydd. Det är helt enkelt lättare att komma överens om det är goda tider och vi får mer att göra om det är besvärliga tider, säger hon.

Under 2022 avslutades dessutom 178 försäkringsärenden, det vill säga tvister där Unionenmedlemmar fått hjälp att driva rättsprocesser om arbetsskador och arbetslöshetsersättning.

Antalet arbetsskador minskar

Genom Unionens jurister fick medlemmarna ut sammanlagt 23,5 miljoner i ersättning. Antalet försäkringsärenden har dock mer än halverats jämfört med 2021, från 237 till 114.

– Det uppstod många tvister när regelverket i a-kassan ändrades under pandemin. En del av ändringarna finns kvar men situationen har blivit mer stabil, säger Malin Wulkan och fortsätter:

– Att antalet arbetsskador minskar är en trend som pågått i flera år. Även där är det möjligt att det finns en pandemieffekt, i och med att tjänstemännen inte i samma utsträckning utsattes för olycksfall vid färd till och från arbetsplatsen då många jobbade hemifrån, säger Malin Wulkan.  

"Positivt år sett till utfallet"

Dessutom betalades ytterligare över 3 miljoner kronor ut till medlemmar via LO-TCO:s Rättsskydd, som driver en del av Unionens ärenden. Totalt fick alltså Unionens medlemmar närmare 78 miljoner i ersättning under 2022.

– Det har varit ett positivt år sett till utfallet kring ersättningen vi kunnat utverka till medlemmarna, sammanfattar Malin Wulkan.

Ersättning juridiska tvister 2022

Unionen:
Lön: 30,8 miljoner kr (2021: 27,5 mkr., 2020: 7 mkr, 2019: 12 mkr)
Lönegaranti:13,7 miljoner kr i (2021: 14,1 mkr, 2020: 11 mkr, 2019: 12,5 mkr)
Skadestånd: 6,7 miljoner kr (2021: 4,1 mkr, 2020: 2,7 mkr, 2019: 1 mkr)
Försäkringsrätt 23,5 miljoner kr (2021: 29,2 mkr, 2020: 16,7 mkr, 2019: 4 mkr)

Totalt: 74,7 miljoner kronor till medlemmarna

LO-TCO Rättsskydd:
3,1 miljoner kr i ersättning, främst försäkringsrätt (2021: 17 mkr.)

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsrätt

Påpekade brister – fick sparken

Långa arbetspass och många patienter. Det var vardagen för personalen på en tandläkarklinik i Stockholm. När en av tandsköterskorna skrev ett brev till ledningen och begärde åtta timmars arbetsdag blev hon avskedad.
Ola Rennstam Publicerad 19 februari 2025, kl 06:01
tandsköterska med dentalutrustning
En tandsköterska avskedades sedan hon och några kollegor påpekat att de jobbade för långa arbetspass. Nu har Unionen stämt arbetsgivaren, en klinik i Stockholm. Foto: Colourbox

Ledningen för tandläkarkliniken krävde att personalen skulle arbeta långa pass och ta emot fler patienter än vad som är vanligt i branschen. I november förra året skrev en grupp anställda ett brev till arbetsgivaren där de begärde att de inte skulle behöva jobba mer än åtta timmar per dag och få tillgång till uppdaterad utrustning. Brevet föll inte i god jord. Kort därpå blev en av brevskrivarna – en tandsköterska och Unionenmedlem – avskedad.

Unionen: "Har inte agerat för att skada bolaget"

Unionen anser att det saknas grund för att avsluta anställningen och har nu stämt kliniken i Stockholm för brott mot las, lagen om anställningsskydd. I stämningsansökan påpekar förbundet att kvinnan alltid skött sitt arbete på ett korrekt sätt och inte på något vis agerat i syfte att skada bolaget. 
Unionen bekräftar att tandsköterskan har varit med i en sms-grupp tillsammans med andra kollegor men förnekar att hon därigenom skulle ha spridit bilder eller information som inneburit brott mot tystnadsplikten eller patientsekretessen, vilket arbetsgivaren hävdat under tidigare förhandlingar med facket.

Unionen kräver 190 000 kronor i allmänt skadestånd till medlemmen och att avskedandet ogiltigförklaras.

Fotnot: Kollega söker arbetsgivarens juridiska ombud för en kommentar.