Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsmiljö

Så undviker du musarm alla årets dagar

Arbetar du ofta och länge framför datorn? Då tillhör du kanske den fjärdedel som lider av musarm och som därför uppmärksammas extra idag på den internationella musarmsdagen.
Kim Engstrand Lund Publicerad

En stor del av alla anställda i Sverige jobbar med någon form av kontorsarbete. Begreppet musarm eller Repetitive Strain Injury (RSI) omfattar olika former av belastningsskador som orsakas av långvarig och enformig arbetsbelastning.

- Musarm är ingen diagnos i sig utan ett begrepp som kommit av att folk tillbringar allt längre tid med ensidigt arbete vid datorn. Det kan drabba de som sitter mycket framför skärmen och som jobbar långt tid utan pauser med alltför mycket belastning på en arm, säger Tone Petrelius, ergonom på TCO Development.

Enligt en undersökning gjord av ergonomiföretaget Contour Design är fyra av tio svenskar drabbade av det som kallas för musarm. Utsatta områden brukar vara händer, armar, axlar, nacken och ryggen. Tone Petrelius menar att mycket handlar om att undvika ensidigt arbete och lära sig ta pauser.

- Det är viktigt med variation både psykiskt och fysiskt. Kroppen är duktig på att säga ifrån, du måste lyssna på din kropp. Fundera på om du kan variera bildskärmsarbetet och växla mellan olika typer av arbetsuppgifter.

Belastningsskador kan drabba människor i alla åldrar. För att slippa enformigt arbete är det möjligt att inreda så att det skapas förutsättningar för variation. Bland annat finns ergonomiska möss och tangentbord samt höj- och sänkbara skrivbord så man kan stå upp under en stund. Samtidigt betonar Tone Petrelius att en bra arbetsplats inte enbart kan kompensera för ensidiga arbetsuppgifter.

- Kanske är det möjligt att planera din dag så du undviker långa pass med ensidigt bildskärmsarbete eller bara resa dig upp ibland och diskutera något med en kollega.

Den internationella musarmsdagen syftar till att uppmärksamma problemen med arbetsbelastningar och fokusera på en bättre kontorsergonomi. Det är chefen som är den ytterst arbetsmiljöansvariga på arbetsplatsen. Företagen kan rådfråga ergonomer vid företagshälsovården och få konkreta tips om hur arbetsplatsen kan förbättras.

Fakta

Tips för att undvika musarm:

- Ta pauser och rör lite på kroppen.

- Se över ditt val av styrdon, till exempel musen och tangentbordet. Välj ett alternativ som känns bäst för dig.

- Använd kortkommandon när det är möjligt.

- Variera din arbetsställning, stå upp ibland.

- Sträck på ryggen även när du sitter.

- Ställ in stolen så att fötterna kan ha stöd mot golvet. Ställ in bordshöjden så att du kan arbeta avspänt med stöd för armarna när du känner att det behövs.

- Använd headset så händerna är fria och du slipper hålla telefonen.

- Placera datorn på ett bekvämt avstånd så det känns bra för både ögon och nacke.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsmiljö

Facklig på callcenter: ”Tror AI kommer coacha medarbetare”

På callcenter mäts anställdas prestationer dagligen och AI kan lyssna på samtal. Men en mänsklig chef finns kvar - vilket facket välkomnar. 
– En personlig kontakt är bättre, säger Murat Türk, lokal klubbordförande på Concentrix.
Elisabeth Brising Publicerad 20 maj 2025, kl 06:01
Callcenter arbetsplats
AI och algoritmiska system används mer som chefsstöd för att kontrollera och mäta arbetet visar forskning. På callcenter har personalen länge arbetat datastyrt med ständig prestationsmätning. Men den mänskliga chefen finns kvar, än så länge. Foto: Colourbox/Colourbox

Murat Türk är Unionens klubbordförande på globala kundtjänstkonsulten Concentrix. Han tror att AI-drivna system och det som kallas algoritmisk arbetsledning kan ersätta mer av chefers uppgifter framöver. 

Murat Türk.
Murat Türk. Foto: Privat.

– Det finns säkert planer att implementera AI som bestämmer hur grupperna ska schemaläggas. Jag tror även att AI kommer coacha medarbetare i sina prestationer och räkna prognoser och slutresultatet för en klient, säger han. 

Men där är branschen inte än. Chefer följer upp resultaten öga mot öga. 

Vad skulle du tycka om en AI-chef? 

– Jag skulle inte föredra det, en personlig kontakt är bättre för att behålla en genuin relation mellan arbetsgivare och arbetstagare.

Hur tror du AI kommer påverka er arbetsmiljö?

– Det finns en viss risk att den kan räkna fel och risk att arbetsmiljön påverkas. 

Det här är algoritmisk arbetsledning

Algoritmic management, AM, är automatisering av chefsfunktioner. Digital teknik som kan förstärka eller automatisera ledningens beslutsfattande. Ibland kallas det att jobba datadrivet, eller med datainformerat ledarskap. 

Det är system som kan
• Styra, övervaka eller utvärdera arbetet.
• Planera personalstyrkan, schemalägga.
• Anställa, belöna, befordra, disciplinera och avskeda. 

Läs mer
Forskare: Vad händer med arbetsmiljön när AI blir chef?
Unionens rapport: Total datakontroll på jobbet?

AI lyssnar på telefonsamtal

Om AI börjar kommentera hur anställda når nyckeltalen blir det en stressigare arbetsmiljö, tror Murat Türk. Redan i dag testar företag egna ChatGPT-modeller som gör ärendeloggningar och skriver journal på kundservicesamtal. AI:n lyssnar på samtalet och loggar det. Den sammanfattar kundens ärende och vad lösningen blev. 

Orolig mage får tas upp med chefen

I callcenterbranschen har det länge varit vanligt med digitala verktyg som ständigt mäter hur de anställda jobbar och om de når sina mål (KPI:er).

Ylva Harnesk.
Ylva Harnesk. Foto: Privat

– Du kan följa prestationstabeller dagligen. Det finns nyckeltal man ska klara av, säger Ylva Harnesk, facklig klubbordförande för Unionen på kundtjänstföretaget Teleperformance i Stockholm. 

Digitala system fördelar samtal och följer upp medarbetarnas resultat i olika kanaler som samtal, chatt och mejl. Arbetsmiljön präglas av ett strikt schema med korta förutbestämda pauser för att exempelvis gå på toaletten. Anställda förväntas följa kundköer och se hur många som är tillgängliga för samtal. 

– Allting är schemalagt, som short breaks. Det är en betald paus då du står till arbetsgivarens förfogande. Men har man en orolig mage får man ha en dialog med arbetsgivaren om det, säger Ylva Harnesk.

”Annars har vi inte jobb”

Ylva Harnesk är själv nöjd med arbetsmiljön och tycker det är normalt med digital kontroll inom kundservice. De flesta telefonsamtal spelas in och det görs stickprovskontroller av cheferna. 

Övervakningen av hur anställda jobbar, eller ”handling time”, som det heter internt, krävs också enligt klubbordföranden. 

– Det finns alltid parametrar för hur man ska sköta samtal och följa GDPR. Vi måste bibehålla kvaliteten, annars har vi inte jobb, säger hon. 

Men hon drar gränsen vid en AI som ersätter chefen. 

– Vi har högst mänsklig feedback. Varje månad har du ett enskilt samtal med din chef.

Chefer måste följa mbl och informationsplikt

AI kommer stort och spås påverka de flesta Unionen-yrken framöver.

– Vi ett stort globalt företag, jag vet att AI används på vissa områden. Men skulle de få för sig att införa det här utan att förvarna bryter de mot informationsplikten när det gäller arbetsmiljö, säger Ylva Harnesk. 

Hon hänvisar till att större förändringar inte får införas över huvudet på personalen utan att riskbedömas enligt arbetsmiljölagen och förhandlas enligt medbestämmandelagen (mbl).

Key Performance Indicators i callcenter

  • KPI eller nyckeltal är system där arbetsgivare utvärderar anställdas prestationer. 

Systemet kan till exempel mäta:

  • Hur mycket du säljer och måste sälja varje månad 
  • Hur många minuter du förväntas sitta (högst) med kunder,
  • Hur länge du får göra efterarbete på ett kundärende, att du ska ta nästa samtal efter två minuter t.ex.  
  • Betyg från kundens upplevelse av interaktionen.