Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsmiljö

Så får du det godaste kaffet

I Sverige dricker vi näst mest kaffe i världen och den brunsvarta drycken är ett måste för många på jobbet. Men även om du köper kvalitetskaffe måste du behandla det rätt för att få ut det bästa. Här är några råd för ett riktigt gott kaffe:
Anita Täpp Publicerad
amfroey/Colourbox.com
Följ de här tipsen för att brygga en riktigt god kopp kaffe. amfroey/Colourbox.com

Gör ren bryggaren med jämna mellanrum
Om du brygger ditt kaffe kan kalk, fett från kaffet och eventuella mjölkrester bli kvar i maskinen. Det försämrar smaken och i värsta fall kan bakterier bildas. Det kan också påverka maskinens prestanda.

Läs mer: Kaffesug försämrar minnet
 

Förvara kaffet så syrefritt som möjligt
Syre är kaffes värsta fiende. Så snart man har öppnat ett kaffepaket börjar de eteriska oljorna att oxideras vilket sakta försämrar smaken. Behåll därför kaffet i förpackningen, tillslut den väl och lägg sedan paketet i en lufttät burk med lock. Burken ska sedan förvaras så svalt, torrt och mörkt som möjligt eftersom ljus också påverkar kvalitén på kaffet. En bra lösning kan vara att ha burken i kylskåpet, om det inte luktar starkt av något annat där.

Läs mer: Så håller du dig glad och vaken på mötet
 

Använd alltid rent och färskt vatten
När man brygger kaffe ligger oftast lite vatten kvar i bryggaren, vilket du bör hälla av innan du gör nytt kaffe. Skölj också regelbundet ur bryggaren. Eftersom en kopp kaffe består av drygt 98 procent vatten, och därmed också påverkar kaffets smak, bör du alltid använda färskt, rent och kallt vatten.
 

Använd vitt miljövänligt filter
Det bästa är att använda vita filter som är blekta med syre, inte klor, som är miljövänliga. Om du använder oblekta, bruna filter ger de ifrån sig partiklar som gör att kaffet får en bismak av kartong.
 

Överdosera inte kaffet
Om du överdoserar kaffet i din bryggare, i hopp om att det ska få en starkare och mer kraftfull smak, blir det bara beskare. I stället ska du då byta till en mer mörkrostad kaffesort. För att få det godaste kaffet bör man använda cirka 7 gram malet kaffe per kopp, beräknat på att varje kopp består av 1,25 dl vatten.
 

I Kollega nr 6 2017 kan du besöka Phillippe Barreca på kafferosteriet Arvid Nordquist, där han jobbar som master blender.

KAFFEKURIOSA

  • Finländarna är världens största kaffepimplare, med i snitt 3,5 koppar om dagen. Sverige är dock god tvåa, vi dricker 3,2 koppar.
  • Att dricka kaffe på fat är det bästa sättet att få uppleva kaffets alla smak- och doftnyanser. När man andas in luft samtidigt som man dricker samarbetar smak- och luktsinne så att upplevelsen av kaffet förstärks.

 

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsmiljö

Dålig arbetsmiljö: 1 av 3 har övervägt att byta jobb

Många har så dålig arbetsmiljö att de har funderat på att byta jobb. När anställda påpekar brister i arbetsmiljön händer ibland ingenting. Det visar en ny rapport från Myndigheten för arbetsmiljökunskap.
Carolina Högling Publicerad 28 januari 2025, kl 11:28
Arbetsmiljöproblem. Till vänster en kvinna vid ett skrivbord med en bordsfläkt på, till höger märkpennor och hörselkåpor.
Arbetsmiljöproblem får anställda att överväga nya möjligheter: Tre av tio vill byta jobb. Det visar en rapport från Myndigheten för arbetsmiljökunskap. Fot: Leif R Jansson/TT/Claudio Bresciani/TT.

Drygt tre av tio har övervägt att byta arbetsplats på grund av sin arbetsmiljö. Av samma anledning har 29 procent övervägt att byta yrke. Den nyligen publicerade rapporten ”Sverige om arbetsmiljö” undersöker hur arbetstagare förhåller sig till arbetsmiljöfrågor.

–  Arbetsmiljö är avgörande för både individers hälsa och företags framgång. Vår rapport visar att det finns ett starkt engagemang, men också tydliga områden där vi kan förbättra kunskapen och hanteringen av arbetsmiljöfrågor, säger Sverre Lundqvist, processledare och kommunikatör på Myndigheten för arbetsmiljökunskap i ett pressmeddelande.

Viktigare för arbetstagaren än chefen

Undersökningen visar att 30 procent upplever att deras arbetsmiljö har en negativ effekt på hälsan. Majoriteten av de svarande tycker att arbetsmiljöfrågor ska uppmärksammas mer på arbetsplatsen. Det är dock betydligt fler arbetstagare än chefer som vill ha mer uppmärksamhet på arbetsmiljön.

Intresset för arbetsmiljöfrågor är stort och majoriteten anser sig ha goda kunskaper om dem. Samtidigt vill de flesta lära sig mer om arbetsmiljölagen och Systematiskt arbetsmiljöarbete (SAM). 

Det blir ingen skillnad

Trots goda kunskaper hos arbetstagare hur arbetsmiljön bör se ut, är det inte alltid att de upplevda bristerna kommer fram till arbetsgivaren, enligt rapporten. De flesta uppger att de alltid, eller oftast säger till när de ser brister i arbetsmiljön. Den vanligaste anledningen till att inte rapportera om problem på arbetsplatsen är att anställda upplever att det ändå inte blir någon skillnad.

Vad är Systematiskt arbetsmiljöarbete (SAM)?

SAM innebär att undersöka arbetsmiljön, vidta åtgärder för att minska eller ta bort risker, och utreda olyckor och ohälsa.