
Det är två brittiska forskare* som har undersökt hur det gick till när 1 100 kommunanställda flyttade från egna rum till en stor öppen yta. Arbetsplatsen var ett typiskt öppet kontorslandskap med glasväggar, identiska bord och stolar och gemensamma ytor för möten och gemenskap.
Till en början tyckte de flesta anställda om den nya arbetsplatsen som kändes fräsch och modern. Men efter en tid kände många, speciellt kvinnor att de blev väldigt medvetna om sitt utseende. Att de var ständigt iakttagna av manliga medarbetare och att det inte fanns någonstans att gå undan för att få vara ifred.
Läs också: 1 av 3 kvinnor utsatt för sexuella trakasserier på jobbet
När forskarna berättade om de anställdas erfarenheter för husets arkitekt kommenterade han det med att det var förväntat att folk känner sig lite obekväma med den öppna ytan till en början, men att det är som på en nudiststrand ”Först är man lite rädd för att alla tittar på en, men sen tänker man att alla är ju nakna, så ingen tittar på varandra. Och då känns det ok”.
De brittiska forskarna påpekar dock att forskning visar att människor på nudiststränder visst tittar på varandra. Speciellt män i grupp som tittar på kvinnor. Och de jämför det med det öppna kontorslandskapet, där kvinnor blir bedömda efter utseende och måste agera på ett visst sätt utifrån det. Några av de kvinnliga anställda började klä sig annorlunda, andra undvek delar av kontoret som var speciellt exponerande.
Läs också: Arbetsgivaren skyldig att agera vid sexuella trakasserier
Läs också: Vänliga trivs sämst i öppna landskap
* Studien gjordes av Alison Hirst på Angelina Ruskin University och Christin Schwabenland från University of Bedfordshire. Sammanlagt spenderade forskarna tre år tillsammans med de kommunanställda britterna.