Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsmiljö

Goda relationer viktigare än kompetens

Bra relationer i arbetslaget är viktigare än enskildas kompetens, i alla fall när det kommer till hur man bäst lyckas nå framgång. Det visar en ny dansk undersökning.
Petra Rendik Publicerad 16 september 2014, kl 15:23
Colourbox
Viktigare än vilken kompetens medarbetarna har är att relationerna är goda dem emellan. Colourbox

Att vissa team lyckas bättre med sina prestationer på jobbet än andra kan alltså bero på att det finns starka relationer inom gruppen. För relationer mellan arbetskamrater är en viktig framgångsfaktor, rent av viktigare en de enskildas kompetens och personlighet. Det visar en studie från det danska tekniska universitetet DTU Computer, skriver tidningen Arbetsliv.

Grupper där personer har goda relationer med varandra är bättre på att utföra komplexa arbetsuppgifter än grupper där man kanske har kunskap och kompetens men inte samma relation till varandra.

Docent Sune Lehmann som är en av de som ligger bakom studien menar att man bör vårda relationer på arbetsplatsen. För det är då vi känner till varandras svagheter och styrkor och därefter kan fördela arbetsuppgifterna mellan varandra på bästa sätt, en trolig förklaring till varför starka relationer är så viktiga.