Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsmiljö

Pytonorm tog båten till Lindesberg

En australisk pytonorm damp tidigare i veckan ner hos företaget Meritor i Lindesberg. Den hade plankat på en båt från Australien och blev snabbt föremål för diskussioner.
Johanna Rovira Publicerad
Pytonorm med tungan ute.
En australisk pytonorm dök upp i en låda hos ett företag i Lindesberg. Det är inte ormen på bilden som fanns i paketet. Foto: TT/AP Foto.

Tidigare i veckan gjorde en anställd på företaget Meritor i Lindesberg en udda upptäckt - en cirka en meter lång orm trillade bryskt ner ur en låda som levererats från Australien.  Ormen levde fortfarande även om den knappt rörde sig.

 Den var utmattad när den kom efter att ha befunnit sig på en båt från Australien, utan mat och vatten i fyra, fem veckor, meddelar Magnus Karlsson, ordförande i Unionenklubben på Lindesbergsfabriken.

 Vi har mycket leveranser från världens alla hörn och vi är vana vid få med lite spindlar och skalbaggar i leveranserna. Men det här var det största djuret hittills. 

Magnus Karlsson såg själv aldrig ormen - när han fick reda på dess existens hade den redan lämnat Lindesberg och fabriken som tillverkar axlar till tunga lastbilar.

 Vi tyckte ormen skulle få det bättre på Skansenakvariet, så en anställd körde den till Stockholm i sin bil.

Kramar ihjäl byten

Ormen som kom till Lindesberg.

Lindesbergsormen undersöktes vid ankomsten till Skansenakvariet och identifierades som en rutpyton, en  orm som kan bli upp till tre meter som vuxen men som inte är giftig utan  kramar ihjäl sina byten. Kort därefter fick Magnus Karlsson och hans kollegor beskedet att ormens öde var beseglat.  

 Tyvärr är den död nu, den klarade sig inte fick vi veta.

 Visst blev det lite diskussioner om ormen, men det vi diskuterar i klubben är framförallt att vi blivit uppköpta och numer tillhör en större koncern och förhoppningsvis får lite större muskler, säger Magnus Karlsson.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsmiljö

Dålig arbetsmiljö: 1 av 3 har övervägt att byta jobb

Många har så dålig arbetsmiljö att de har funderat på att byta jobb. När anställda påpekar brister i arbetsmiljön händer ibland ingenting. Det visar en ny rapport från Myndigheten för arbetsmiljökunskap.
Carolina Högling Publicerad 28 januari 2025, kl 11:28
Arbetsmiljöproblem. Till vänster en kvinna vid ett skrivbord med en bordsfläkt på, till höger märkpennor och hörselkåpor.
Arbetsmiljöproblem får anställda att överväga nya möjligheter: Tre av tio vill byta jobb. Det visar en rapport från Myndigheten för arbetsmiljökunskap. Fot: Leif R Jansson/TT/Claudio Bresciani/TT.

Drygt tre av tio har övervägt att byta arbetsplats på grund av sin arbetsmiljö. Av samma anledning har 29 procent övervägt att byta yrke. Den nyligen publicerade rapporten ”Sverige om arbetsmiljö” undersöker hur arbetstagare förhåller sig till arbetsmiljöfrågor.

–  Arbetsmiljö är avgörande för både individers hälsa och företags framgång. Vår rapport visar att det finns ett starkt engagemang, men också tydliga områden där vi kan förbättra kunskapen och hanteringen av arbetsmiljöfrågor, säger Sverre Lundqvist, processledare och kommunikatör på Myndigheten för arbetsmiljökunskap i ett pressmeddelande.

Viktigare för arbetstagaren än chefen

Undersökningen visar att 30 procent upplever att deras arbetsmiljö har en negativ effekt på hälsan. Majoriteten av de svarande tycker att arbetsmiljöfrågor ska uppmärksammas mer på arbetsplatsen. Det är dock betydligt fler arbetstagare än chefer som vill ha mer uppmärksamhet på arbetsmiljön.

Intresset för arbetsmiljöfrågor är stort och majoriteten anser sig ha goda kunskaper om dem. Samtidigt vill de flesta lära sig mer om arbetsmiljölagen och Systematiskt arbetsmiljöarbete (SAM). 

Det blir ingen skillnad

Trots goda kunskaper hos arbetstagare hur arbetsmiljön bör se ut, är det inte alltid att de upplevda bristerna kommer fram till arbetsgivaren, enligt rapporten. De flesta uppger att de alltid, eller oftast säger till när de ser brister i arbetsmiljön. Den vanligaste anledningen till att inte rapportera om problem på arbetsplatsen är att anställda upplever att det ändå inte blir någon skillnad.

Vad är Systematiskt arbetsmiljöarbete (SAM)?

SAM innebär att undersöka arbetsmiljön, vidta åtgärder för att minska eller ta bort risker, och utreda olyckor och ohälsa.