Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsmarknad

Wästfelt om nya las: Välkomnar fler förbund

Enklare och billigare för företagen att säga upp folk. Större möjligheter till fast anställning och att plugga utan att ta lån. Regeringen och samarbetspartierna gjorde som fack och arbetsgivare ville.
David Österberg Publicerad 7 juni 2021, kl 17:43
Martin Wästfelt, PTK:s förhandlare, talar på en presskonferens.
Martin Wästfelt, PTK:s förhandlare, till höger. Foto: Fredrik Persson/TT

I dag, måndag, presenterades de utredningar som ska göra verklighet av förra årets huvudavtal, den så kallade las-överenskommelsen. Den innebär bland annat att turordningsreglerna ändras, men också att vikarier lättare ska få fast jobb och att anställda ska kunna plugga med ersättning.

Martin Wästfelt är förhandlingsledare i PTK (paraplyorganisation för fackförbund för privatanställda tjänstemän) och nöjd med utredningarnas innehåll.

– Överenskommelsen är en helhet och därför är det viktigt att utredningarna har följt den i både stort och smått. Det var ett krav för att vi idag skulle säga att utredningarna är bra, säger han.

När den nya lagstiftningen är på plats nästa år kommer huvudavtalet att träda i kraft. Då kommer delvis olika regler gälla beroende på om man arbetar på ett företag som omfattas av kollektivavtal eller inte. Studiestödet blir till exempel betydligt högre för personer med kollektivavtal. Men att olika regler gäller för olika personer är inget konstigt, enligt Martin Wästfelt.

– Så är det redan i dag. I dag finns till exempel omställningsstöd från TRR och det kommer bara personer med kollektivavtal till del. Vi hoppas ju att det här ska bli en drivkraft för företagen att teckna kollektivavtal och för facken att driva på för kollektivavtal. Men med den här överenskommelsen kommer skillnaderna att minska. I dag har visstidsanställda till exempel inget omställningsstöd alls, men det får de nu.

En del LO-förbund anser fortfarande att överenskommelsen ökar otryggheten på arbetsmarknaden. Hur kan ni ha så olika bild?

– En orsak är att det finns skillnad i hur olika sektorer påverkas av strukturomvandlingen, där sektorer som främst verkar på en inhemsk marknad påverkas mindre. Men jag tror att omvandlingen i form av exempelvis digitalisering så småningom kommer till alla sektorer. Vi välkomnar fler LO-förbund och har säkerställt att fler ska kunna ansluta. Hela LO kan fortfarande ansluta. Men man måste acceptera hela överenskommelsen. Det går inte att plocka russinen ur kakan.

Arbetsmarknad

Hennes jobb – skapa ditt fredagsmys

Hon är hemkunskapsläraren som blev mamma till sourcream & onion och många andra chipssmaker. Möt Inger Gustafsson, som trots 30 år som produktutvecklare inte tröttnat på snacks.
Ola Rennstam Publicerad 12 april 2024, kl 06:01
produktutvecklaren Inger Gustafsson på Estrella arbetar med att ta fram nya smaker.
I labbet tar produktutvecklaren Inger Gustafsson fram de chipssmaker som ska lanseras första kvartalet 2025. Under arbetet väger hon upp en exakt mängd kryddor och blandar i en påse med osaltade chips – och smakar sig fram.  Foto: Nicke Messo

Hur hamnade du på Estrella?

 – Jag är utbildad hemkunskapslärare och har alltid haft ett stort intresse för matlagning och smak. Det kan vara svårt att tänka sig nu, men 1987 var det ont om lärarjobb och jag sökte säkert 50 tjänster innan jag såg en annons där Estrella sökte en produktutvecklare. Jag har kvar samma tjänst, men uppgifterna har ändrat sig mycket sedan dess.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Att jag får vara kreativ och innovativ. Jag känner verkligen att man litar på min kunskap. Vi är tre produktutvecklare i Göteborg och tre på vårt bolag i Norge, det är verkligen ett samarbete.

Hur får ni fram en ny smak?

– Vi börjar med att ta fram ett antal olika smakinriktningar för den produkt som ska lanseras ett år senare. Vi inspireras av allt från trender i krogvärlden till önskemål från våra kunder. I samarbete med våra leverantörer tar vi sedan fram kryddblandningar som vi testar, justerar och diskuterar oss fram till några smaker som vi är nöjda med. Det blir mycket smakande! Till slut får en panel med konsumenter tycka till.

Vilken är den största utmaningen?

– Att skapa balans. Du vill få till en bra start som gör smaken spännande, den ska vara saftig och ha en fyllighet och på slutet ge en ”lagom” eftersmak som inte dör av för snabbt. Man ska inte bli mätt på smaken efter tre chips.

Vilken smak är du mest stolt över?

– Jag var med och tog fram sourcream & onion på 80-talet som spred sig över hela Europa. Våra säljare hade hittat en variant i USA, men den var ganska smörig. Vi sökte något som kunde passa här och när jag lade till mer gräddfil gifte sig syran och löken. Det blev en omedelbar succé, vi nådde personer som aldrig brukade äta chips.

Har du gjort några mindre lyckade produkter?

– Smak är subjektivt och det är inte alltid mina favoriter som lanseras. Ibland har vi satsat på ”snackisar” som smak av varma mackor och äpplepaj. Ärligt talat tyckte jag chipsen med hamburgarsmak var ”så där”.

Äter du mycket chips på fritiden?

– Det kan bli lite mycket av det på jobbet så jag äter mer jordnötsringar och nötter hemma. Men det är en viktig del i jobbet att exempelvis testa konkurrenternas sortiment.

Hur ser du på hälsoaspekten med snacks?

– Man ska äta allt med måtta, men jag tycker att chips har oförtjänt dåligt rykte. De innehåller vitaminer, vegetabiliska fetter, fibrer och proteiner.

5 saker du inte visste om chipstilverkning

  1. Under 2023 konsumerade svenska folket 266 911 120 påsar snacks. Den genomsnittliga svensken äter cirka 5,8 kilo per år, nionde högst i Europa.
     
  2. Vid Estrellas fabrik i Angered utanför Göteborg tillverkas årligen strax under 24 000 ton snacks. Här finns också huvudkontor och produktutveckling.
     
  3. Det går åt nära fyra kilo potatis till ett kilo chips. Rå potatis innehåller en stor del vatten som ångas bort under tillverkningsprocessen.
     
  4. Estrellas grundare Folke Andersson har en arena uppkallad efter sig i Ecuador: Estadio Folke Anderson, som rymmer 14 000 människor.
     
  5. 22 minuter. Så lång tid tar det för potatisen att förvandlas till ett färdigt chips i fabriken. Knölen sorteras, tvättas och skivas innan den friteras i 175 gradig olja. Därefter åker chipsen genom en stor trumma som fördelar kryddblandningen jämnt.
Estrellas fabrik i Angered.
Efter att chipsen friterats i 175 gradig olja åker de genom en stor trumma som fördelar kryddblandningen jämnt. Foto: Nicke Messo

ESTRELLA

  • 267 anställda, från 20 olika länder. De flesta arbetar vid anläggningen i Angered utanför Göteborg.
  • Bolaget grundades 1946 av Folke Andersson. De första åren importerades bananer från Sydamerika. Produktion av chips och popcorn inleddes 1957.
  • Unionenklubben på Estrella har 77 medlemmar.