Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsmarknad

Många nya jobb i solcellsbranschen

I år byggs flera nya solcellsparker i Sverige. Den kraftiga utbyggnaden gör att företagen har svårt att hitta kompetens. Solenergiföretaget Turn Energy har hittat nya strategier för att locka sökande.
David Österberg Publicerad 5 februari 2024, kl 06:01
Mattias Norling framför solceller.
Ställde om. Mattias Norling gick från polis till solcellsbranschen och har aldrig ångrat sig.

Sverige är inte känt för sitt soliga klimat. Men det går att bygga solcellsparker här och få el från dem året runt.

Mattias Norling framför solceller.
Foto: Staffan Claesson.

– En stor park producerar hyggligt även i det här vädret, säger Mattias Norling och blickar ut över grådasket. Men sommarhalvåret är förstås bättre. Under sommaren har vi ofta fler soltimmar än i varmare länder. Dessutom ger vårt svalare klimat högre verkningsgrad. Våren är bättre än sommaren, med maj och juni som de bästa produktionsmånaderna.

Mattias Norling är key account manager på solenergiföretaget Turn Energy. En av arbetsuppgifterna är att ha kontakt med stora skogsägare – som skogsbolag, staten och kyrkan – för att undersöka möjligheterna att arrendera mark där solcellsparker kan byggas.

Men att hitta riktigt bra byggplatser är inte alldeles enkelt.

– Det får inte vara för långt till en högspänningsledning, marken får inte vara för kuperad, bergig, blöt eller ojämn.

Måste ta hänsyn till naturvärden och grannar

Företaget måste också komma överens med skogsägaren. Turn Energy arrenderar marken genom ett avtal som löper på runt 40 till 45 år.

– För en skogsägare kan det vara en fördel att få ett arrende varje år, jämfört med att behöva vänta mellan 60 och 80 år på pengar från slutavverkningen, säger Mattias Norling.

Det kan också finnas naturvärden och grannar att ta hänsyn till.

– En solpark har lägre påverkan än vindkraftverk, tycker jag. De saknar rörliga delar som kan påverka djurlivet. Dessutom är parken inte synlig på långt avstånd, och marken där den byggs är lätt att återställa efter avslutad driftsperiod. Men om vi bygger en park i en skog är det ju inte skog där längre. Det påverkar såklart jägare, svampplockare, orienterare och andra som är i skogen. Å andra sidan är en solcellspark oftast liten i förhållande till hur mycket skog som finns.

Säljer el till stora företag

Hittills har bolaget främst riktat in sig på åkermark som de arrenderar av lantbrukare. I år byggs fyra parker: tre på skogsmark och en på dålig jordbruksmark. Nästa år blir det ännu fler. När solcellsparkerna står klara ska elen de producerar säljas till stora företag, som industrier.

– Industrin skriker efter grön energi. Om vi kan teckna försäljningsavtal med företag vet vi också att det finns förutsättningar för att bygga parken, säger Mattias Norling.

Den absoluta majoriteten av Sveriges energi kommer från vattenkraft och kärnkraft. På tredje plats finns vindkraften, följd av kraftvärme. Solkraften står bara för en procent av den totala elproduktionen.

– Det här är en helt ny bransch. Hittills har solceller främst byggts på bostäder. Vattenkraft och kärnkraft kommer fortsatt vara basen i Sverige, men jag ser ingen anledning till att solkraft inte kan bli lika stor som vindkraft. Solkraft och vindkraft kompletterar varandra, eftersom det ofta blåser mer på vintern, säger Mattias Norling.

Svårt att rekrytera i liten bransch

Elin Forsberg.
Elin Forsberg. Foto: Staffan Claesson.

Turn Energy är ett ungt företag som växer så att det knakar. Det hette tidigare HP Solartech och sålde då solceller till privatpersoner. Vid årsskiftet ändrades affärsmodellen, nu ska bolaget alltså bygga och driva solcellsparker och sälja elen från dem. Vid årets början arbetade 18 personer för Turn Energy. Snart är de 40, enligt HR-chefen Elin Forsberg.

– Vi har lyckats göra de rekryteringar vi behöver, men det är svårt. Branschen är liten och ny så det finns inte jättemånga andra företag att rekrytera från. Vi är dessutom ett nytt och okänt företag, vilket kan göra att det blir ett större steg att gå till oss.

Turn Energy har därför valt en rekryteringsstrategi som går ut på att se bortom branscherfarenhet.

– Vi ser mer till vilka övriga erfarenheter en person har och lägger stor vikt vid personlighet. Vi har fokus på attityd och vilja: vill man så lyckas man. Vi är också noga med kompetensutveckling, säger Elin Forsberg.

Mattias Norling är en av dem som helt bytt bransch. Han inledde yrkeslivet som professionell friidrottare och blev sedan polis. Efter 13 år var jobbet inte lika roligt som det en gång var och dessutom var det svårt att kombinera skiftarbete med familjeliv.

– Jag träffar ofta på gamla kollegor som frågar om jag ska komma tillbaka. Men jag har aldrig ångrat att jag bytte bransch. Karriärbytet gjorde att jag växte som person.

Från bilförsäljare till projektledare

Claes Israelsson har också bytt bransch. Han drev bilfirma med en kompanjon men sålde och bestämde sig för att göra något annat. Genom tillfälligheter fick han jobb som säljare på HP Solartech och är nu projektledare.

– Jag halkade in här på ett bananskal och det var ett jättebra bananskal. Vi är på obruten mark och vår kultur är A och O för att driva oss framåt. Ingen är fast i gamla hjulspår, ingen säger ”så här har vi gjort i 30 år”. Vi har en hög tolerans för misstag och för att man måste testa sig fram. Det gör att man vågar fatta beslut och sedan omvärdera och utvärdera, säger han.

För personalen är det samtidigt en utmaning att saker hela tiden förändras.

– För ett år sedan var det nya besked på varje måndagsmöte. Det kräver personal som gillar när det händer saker. Men vi har ett ungt tänk: vill man vara med på tåget gäller det att gilla läget, se potentialen och vara nyfiken på var vi hamnar. Vi är lite som dåtidens rallare och det finns en stolthet i att man är med och bygger upp något nytt.

Gemensam träning på onsdagar

Kontoret är helt nybyggt och finns i Uppsalas nya industriområde några kilometer utanför staden. Här spelas loungemusik och på toaletterna är det fågelsång.

– Tyvärr måste vi snart leta nya lokaler, vi kommer inte att få plats här. Det är synd, för vi har lagt mycket energi på att göra det mysigt, säger Elin Forsberg.

När ett företag växer snabbt blir onboarding, introduktionsprocessen, extra viktig.

– Vi är måna om att alla nyanställda besöker företagets olika delar, så att de känner att de är med och är en del av rörelsen. Vi lägger också mycket kraft på att bygga en gemensam kultur. På onsdagar tränar alla tillsammans, på måndagar har vi gemensamma frukostar och vi uppmanar alla att äta lunch, gärna matlåda, tillsammans. Som HR-chef får jag gå runt och se till att alla mår bra, säger Elin Forsberg.

Att företaget är nytt och okänt kan vara både en nackdel och en fördel, tror hon.

– Många lockas av att det är ett nytt, häftigt och roligt företag. Branschen ligger rätt i tiden och vi som jobbar här bidrar till att göra något gott. De personer som har sökt sig hit har gjort det för att de vill vara med på den här resan och just nu bygger vi flygplanet medan vi flyger.

Solklar framtidsbransch

Jobb finns. Solenergibranschen har stor brist på kompetent personal. Enligt branschföreningen Svensk Solenergi saknar sektorn 800 personer med utbildning inom solenergiteknik. 

Utbildningar. Flera yrkeshögskolor har utbildningar till solenergitekniker och solenergiprojektör. De är mellan ett och två år långa.

Många yrken. Branschen behöver också annan personal, som säljare, jurister och projektledare.

Lägre produktion under snöiga vintrar

  • 365 dagar om året kan solceller producera energi.
  • Produktionen är lägst mellan december och februari och minskar kraftigt om solcellerna täcks av snö. Moderna solceller kan dock ta upp solljus även från undersidan.
  • En solcellspark har en livslängd på omkring 40 år.
  • Förra året kom 69 procent av Sveriges elproduktion från förnybara källor.
  • Enligt en prognos från Energimyndigheten kan mellan 5 och 10 procent av Sveriges elproduktion komma från solkraft år 2040.

Världens största solcellspark finns i Indien

  • Världens största solcellspark ligger i Indien. Den täcker 4 500 hektar och har en effekt på drygt 2,2 gigawatt.
  • I Sverige fanns år 2022 64 solcellsparker som var och en producerade mer än 1 megawatt el.
  • Sveriges största solcellspark finns i Strängnäs. Effekten är 14 megawatt, men ska byggas ut till 20 megawatt. Stora parker finns också i Linköping, Sjöbo, Göteborg och Borås.
  • Av de europeiska länderna är Tyskland störst på solenergi. På andra plats kommer Spanien, följt av Polen, Nederländerna och Frankrike. Sverige placerar sig på tionde plats.
Arbetsmarknad

20 hetaste jobben 2024 – och var de finns

Cybersäkerhet, spel, försäljning och hållbarhet. Om du funderar på en ny karriär är det de här branscherna du ska titta närmare på. Här är listan över 20 populära jobb just nu.
David Österberg Publicerad 22 januari 2024, kl 06:00
Man som ritar en uppåtgående pil på ett diagram med grön penna.
IT-säkerhet, hållbarhet och spel. Det är några av de hetaste områdena på arbetsmarknaden 2024. Vi har hela listan på årets mest eftertraktade jobb - och i vilka städer de finns. Foto: Colourbox.

Nytt år och nya möjligheter. I år kommer hundratusentals svenskar att byta jobb. Jobbplattformen Linkedin har granskat flera miljoner jobb som deras medlemmar har börjat på mellan 2019 och 2023. Med hjälp av den har företaget listat de 20 jobb som ökat mest i popularitet under perioden. Listan visar åt vilket håll arbetsmarknaden rör sig.

Här är listan över de hetaste jobben i Sverige – och städerna de finns i:

 

1. Cyber security engineer

Gör: Skyddar företagets datornätverk och system.

Bästa arbetsmarknaden: Göteborg, Stockholm, Malmö

2. Hållbarhetsanalytiker

Gör: Utvecklar strategier för hållbar drift.

Bästa arbetsmarknaden: Stockholm, Göteborg, Malmö.

3. Growthspecialist

Gör: Ökar företagets kundbas och tillväxt.

Bästa arbetsmarknaden: Stockholm, Göteborg.

4. Analyschef

Gör: Leder medarbetare som med dataanalys tar fram underlag för affärsbeslut.

Bästa arbetsmarknaden:Stockholm, Malmö, Linköping.

5. Plattformsingenjör

Gör: Designar plattformar för mjukvara.

Bästa arbetsmarknaden:Stockholm, Göteborg, Uppsala.

6. Chief revenue officer

Gör: Utvecklar strategier för att skapa tillväxt.

Bästa arbetsmarknaden:Stockholm, Malmö, Helsingborg.

7. Spelprogrammerare

Gör: Skriver kod för datorspel.

Bästa arbetsmarknaden: Stockholm, Göteborg, Norrköping.

8. Sales development representative

Gör: Hittar och kontaktar potentiella kunder. Arrangerar försäljningsmöten.

Bästa arbetsmarknaden: Stockholm, Malmö, Helsingborg.

9. Dataingenjör

Gör: Designar och bygger system som samlar och bearbetar data.

Bästa arbetsmarknaden: Stockholm, Göteborg, Malmö.

10. Kommersiell specialist

Gör: Analyserar marknadstrender och identifierar kommersiella möjligheter.

Bästa arbetsmarknaden: Stockholm, Göteborg, Malmö.

11. Planeringsingenjör

Gör: Ser till att projekt följer inriktning, slutförs i tid och inom budget.

12. Kundchef

Gör: Vårdar relationer med nyckelkunder.

Bästa arbetsmarknaden: Stockholm, Göteborg, Malmö.

13. Skattejurist

Gör: Hjälper klienter med skatterelaterade frågor.

Bästa arbetsmarknaden: Stockholm, Malmö, Göteborg.

14. Förmögenhetsförvaltare

Gör: Finansiell rådgivning och tjänster.

Bästa arbetsmarknaden: Stockholm, Göteborg, Umeå.

15. Anti-money laundering specialist

Gör: Förhindrar penningtvätt genom att bland annat övervaka transaktioner.

Bästa arbetsmarknaden: Stockholm, Malmö, Göteborg.

16. Konsumentchef

Gör: Vårdar relationer med kunder efter försäljning.

Bästa arbetsmarknaden: Stockholm, Göteborg, Malmö.

17. Miljökonstnär

Gör: Skapar bakgrunder och inställningar i filmer och spel.

Bästa arbetsmarknaden: Stockholm, Uppsala, Malmö.

18. Chief commercial officer

Gör: Ansvarar för försäljning, marknadsföring och produktutveckling.

Bästa arbetsmarknaden: Stockholm, Malmö, Göteborg.

19. Offentlig tjänsteman

Gör: Tillhandahåller offentliga tjänster och genomför lagar och regler.

Bästa arbetsmarknaden: Stockholm, Göteborg, Uppsala.

20. Informationssäkerhetsansvarig

Gör: Skyddar en organisations datorsystem och nätverk.

Bästa arbetsmarknaden: Stockholm, Göteborg, Malmö.