Den äldste medarbetaren på fotoföretaget Molanders fyller 78 år i år. Sedan finns det en anställd som fyller 69. Han har jobbat på företaget sedan 2009 och var alltså över 60 år när han anställdes när en av företagets konkurrenter tog ner skylten.
Ägaren själv, Jan Olle Molander, firar sin 70:e födelsedag i år och jobbar fortfarande heltid, medan hans jämnåriga kollegor gått ner till deltid.
– Vi har roligt och trevligt på jobbet. Det är nog därför vi alla har fortsatt. Får jag vara frisk kan jag nog hålla på tills företaget blir hundra, säger Jan Olle Molander.
Att säga upp de två seniora medarbetarna för att de fyllt 67 har inte funnits på kartan för Jan Olle Molander. Han har snarare sett det som en fördel. Bland annat för att arbetsgivaravgiften för de två som passerat pensionsstrecket varit lägre. Nu har avgiften höjts något, men det finns annat som väger tungt i vågskålen:
– Visst går det lite långsammare när man blir äldre. Mentalt tar man inte till sig information i samma takt som tidigare, vet jag av egen erfarenhet. Men det vägs upp både socialt och servicemässigt. Den ackumulerade kompetensen på företaget är en stor tillgång, tillsammans har vi fem medarbetare över 130 anställningsår i företaget och är väl kända i kundleden, säger Jan Olle Molander.
Läs mer: Fler fortsätter jobba efter 65
Detta gäller efter 65
Grundprincipen är att du har rätt att fortsätta arbeta fram till den månad du fyller 67 år. Därefter måste du komma överens med arbetsgivaren om fortsatt arbete.
Rätten till ersättning från a-kassan upphör vid månadsskiftet den månad du fyller 65 år. Det går inte att få sjukersättning, tidigare förtidspension, efter 65. Rätten till ersättning från arbetsskadeförsäkringen gäller så länge du har en anställning.
Anställningsskyddet försvagas efter 67 års ålder. Du har endast rätt till en månads uppsägningstid och har inte längre företräde till återanställning om du tidigare blivit uppsagd på grund av arbetsbrist. Om du jobbar deltid har du inte längre rätt till anställning med högre sysselsättningsgrad. Vid uppsägning på grund av arbetsbrist har du inte förtur till tjänster på grund av längre anställningstid.
Arbetsgivaravgiften för personer över 65 år var tidigare reducerad och låg på 10,21 % jämfört med 31,42 % för personer under 65 år. Sedan 2016 är arbetsgivaravgiften 16,36 % för personer över 65 år.