Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsmarknad

Här är de flesta över 65

På Molanders, ett familjeföretag på 96:e året, som bland annat servar proffsfotografer, har mer än halva personalstyrkan passerat pensionsåldern med råge. Ägaren ser den samlade kompetensen de äldre besitter som en tillgång.
Johanna Rovira, Ola Rennstam Publicerad 20 januari 2017, kl 14:05

Den äldste medarbetaren på fotoföretaget Molanders fyller 78 år i år. Sedan finns det en anställd som fyller 69. Han har jobbat på företaget sedan 2009 och var alltså över 60 år när han anställdes när en av företagets konkurrenter tog ner skylten.

Ägaren själv, Jan Olle Molander, firar sin 70:e födelsedag i år och jobbar fortfarande heltid, medan hans jämnåriga kollegor gått ner till deltid.

– Vi har roligt och trevligt på jobbet. Det är nog därför vi alla har fortsatt. Får jag vara frisk kan jag nog hålla på tills företaget blir hundra, säger Jan Olle Molander.

Att säga upp de två seniora medarbetarna för att de fyllt 67 har inte funnits på kartan för Jan Olle Molander. Han har snarare sett det som en fördel. Bland annat för att arbetsgivaravgiften för de två som passerat pensionsstrecket varit lägre. Nu har avgiften höjts något, men det finns annat som väger tungt i vågskålen:

– Visst går det lite långsammare när man blir äldre. Mentalt tar man inte till sig information i samma takt som tidigare, vet jag av egen erfarenhet. Men det vägs upp både socialt och servicemässigt. Den ackumulerade kompetensen på företaget är en stor tillgång, tillsammans har vi fem medarbetare över 130 anställningsår i företaget och är väl kända i kundleden, säger Jan Olle Molander.

Läs mer: Fler fortsätter jobba efter 65

Detta gäller efter 65

Grundprincipen är att du har rätt att fortsätta arbeta fram till den månad du fyller 67 år. Därefter måste du komma överens med arbetsgivaren om fortsatt arbete.

Rätten till ersättning från a-kassan upphör vid månadsskiftet den månad du fyller 65 år. Det går inte att få sjukersättning, tidigare förtidspension, efter 65. Rätten till ersättning från arbetsskadeförsäkringen gäller så länge du har en anställning.

Anställningsskyddet försvagas efter 67 års ålder. Du har endast rätt till en månads uppsägningstid och har inte längre företräde till återanställning om du tidigare blivit uppsagd på grund av arbetsbrist. Om du jobbar deltid har du inte längre rätt till anställning med högre sysselsättningsgrad. Vid uppsägning på grund av arbetsbrist har du inte förtur till tjänster på grund av längre anställningstid.

Arbetsgivaravgiften för personer över 65 år var tidigare reducerad och låg på 10,21 % jämfört med 31,42 % för personer under 65 år. Sedan 2016 är arbetsgivaravgiften 16,36 % för personer över 65 år.

Arbetsmarknad

Hennes jobb – skapa ditt fredagsmys

Hon är hemkunskapsläraren som blev mamma till sourcream & onion och många andra chipssmaker. Möt Inger Gustafsson, som trots 30 år som produktutvecklare inte tröttnat på snacks.
Ola Rennstam Publicerad 12 april 2024, kl 06:01
produktutvecklaren Inger Gustafsson på Estrella arbetar med att ta fram nya smaker.
I labbet tar produktutvecklaren Inger Gustafsson fram de chipssmaker som ska lanseras första kvartalet 2025. Under arbetet väger hon upp en exakt mängd kryddor och blandar i en påse med osaltade chips – och smakar sig fram.  Foto: Nicke Messo

Hur hamnade du på Estrella?

 – Jag är utbildad hemkunskapslärare och har alltid haft ett stort intresse för matlagning och smak. Det kan vara svårt att tänka sig nu, men 1987 var det ont om lärarjobb och jag sökte säkert 50 tjänster innan jag såg en annons där Estrella sökte en produktutvecklare. Jag har kvar samma tjänst, men uppgifterna har ändrat sig mycket sedan dess.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Att jag får vara kreativ och innovativ. Jag känner verkligen att man litar på min kunskap. Vi är tre produktutvecklare i Göteborg och tre på vårt bolag i Norge, det är verkligen ett samarbete.

Hur får ni fram en ny smak?

– Vi börjar med att ta fram ett antal olika smakinriktningar för den produkt som ska lanseras ett år senare. Vi inspireras av allt från trender i krogvärlden till önskemål från våra kunder. I samarbete med våra leverantörer tar vi sedan fram kryddblandningar som vi testar, justerar och diskuterar oss fram till några smaker som vi är nöjda med. Det blir mycket smakande! Till slut får en panel med konsumenter tycka till.

Vilken är den största utmaningen?

– Att skapa balans. Du vill få till en bra start som gör smaken spännande, den ska vara saftig och ha en fyllighet och på slutet ge en ”lagom” eftersmak som inte dör av för snabbt. Man ska inte bli mätt på smaken efter tre chips.

Vilken smak är du mest stolt över?

– Jag var med och tog fram sourcream & onion på 80-talet som spred sig över hela Europa. Våra säljare hade hittat en variant i USA, men den var ganska smörig. Vi sökte något som kunde passa här och när jag lade till mer gräddfil gifte sig syran och löken. Det blev en omedelbar succé, vi nådde personer som aldrig brukade äta chips.

Har du gjort några mindre lyckade produkter?

– Smak är subjektivt och det är inte alltid mina favoriter som lanseras. Ibland har vi satsat på ”snackisar” som smak av varma mackor och äpplepaj. Ärligt talat tyckte jag chipsen med hamburgarsmak var ”så där”.

Äter du mycket chips på fritiden?

– Det kan bli lite mycket av det på jobbet så jag äter mer jordnötsringar och nötter hemma. Men det är en viktig del i jobbet att exempelvis testa konkurrenternas sortiment.

Hur ser du på hälsoaspekten med snacks?

– Man ska äta allt med måtta, men jag tycker att chips har oförtjänt dåligt rykte. De innehåller vitaminer, vegetabiliska fetter, fibrer och proteiner.

5 saker du inte visste om chipstilverkning

  1. Under 2023 konsumerade svenska folket 266 911 120 påsar snacks. Den genomsnittliga svensken äter cirka 5,8 kilo per år, nionde högst i Europa.
     
  2. Vid Estrellas fabrik i Angered utanför Göteborg tillverkas årligen strax under 24 000 ton snacks. Här finns också huvudkontor och produktutveckling.
     
  3. Det går åt nära fyra kilo potatis till ett kilo chips. Rå potatis innehåller en stor del vatten som ångas bort under tillverkningsprocessen.
     
  4. Estrellas grundare Folke Andersson har en arena uppkallad efter sig i Ecuador: Estadio Folke Anderson, som rymmer 14 000 människor.
     
  5. 22 minuter. Så lång tid tar det för potatisen att förvandlas till ett färdigt chips i fabriken. Knölen sorteras, tvättas och skivas innan den friteras i 175 gradig olja. Därefter åker chipsen genom en stor trumma som fördelar kryddblandningen jämnt.
Estrellas fabrik i Angered.
Efter att chipsen friterats i 175 gradig olja åker de genom en stor trumma som fördelar kryddblandningen jämnt. Foto: Nicke Messo

ESTRELLA

  • 267 anställda, från 20 olika länder. De flesta arbetar vid anläggningen i Angered utanför Göteborg.
  • Bolaget grundades 1946 av Folke Andersson. De första åren importerades bananer från Sydamerika. Produktion av chips och popcorn inleddes 1957.
  • Unionenklubben på Estrella har 77 medlemmar.