Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

77 timmars arbetsvecka

Dubbla arbetstiden per vecka men färre semesterdagar än lagen tillåter. Nu stämmer Unionen tandblekningsföretaget på sammanlagt 150 000 kronor för brott mot semesterlagen och arbetstidsreglerna.
Lina Björk Publicerad 27 april 2015, kl 13:29

Kvinnan hade arbetat som säljare i flera år när hon fick jobbet som tandblekningsassistent på företaget. I jobbet ingick bland annat att få besökare till gallerian intresserade av bolagets produkter. Det blev långa dagar. Kvinnan arbetade från morgon till kväll, veckans alla dagar, vilket också stod inskrivet i hennes anställningskontrakt.

På sommaren arbetade hon 15 dagar i streck, vilket gjorde att hon frågade chefen om hon kunde vara ledig på sin födelsedag med bibehållen lön eftersom hon arbetat helt utan ledighet. Bolaget vägrade, men lät henne gå hem tidigare.

Dagen efter avbröts kvinnans anställning. Eftersom både den avtalade och faktiska arbetstiden strider mot lagen, och man även brutit mot arbetstidslagen om veckovila och semesterlagen om 25 dagars ledighet, stämmer Unionen nu företaget på sammanlagt 150 000 kronor.

Arbetsrätt

Skyddsombud ifrågasatte arbetsmiljön – avskedades

Skyddsombudet påtalade brister i arbetsmiljön på maskinföretaget. Utan några varningar avskedades han i december med motiveringen att han hade samarbetssvårigheter.
Lina Björk Publicerad 10 april 2024, kl 13:04
Man i vit skjorta och slips samlar sina kontorstillhörigheter i en brun kartong.
Serviceteknikern avskedades. På grund av samarbetssvårigheter, menar arbetsgivaren. Felaktigt, menar Unionen och kopplar avskedet till mannens förtroendeuppdrag som skyddsombud. Foto: Colourbox.

Företaget som serviceteknikern jobbade på sysslade huvudsakligen med reparationer och installationer av städmaskiner. Det var ett tungt jobb och han försökte förbättra arbetsmiljön, framför allt sista året då han även var skyddsombud. 

I februari förra året inträffade en incident i företagets lokaler. En kollega till skyddsombudet och en person i ledande ställning hade en diskussion som utmynnade i handgripligheter. Kollegan anmälde händelsen till serviceteknikern i egenskap av skyddsombud och han upprättade en tillbudsanmälan efter att ha ringt och frågat Unionen om råd. 

Unionen stämmer: Kopplar avsked till uppdrag

I tillbudsanmälan råkade serviceteknikern av misstag kryssa i att anmälan gjordes av arbetsgivaren. Men i hela rapporten har han skrivit att det är han själv i egenskap av skyddsombud som skrivit. Arbetsgivaren ansåg att misstaget var allvarligt och valde att avskeda honom med motiveringen att han har samarbetssvårigheter. 

Unionen stämmer nu maskinföretaget och skriver i stämningsansökan att det finns en tydlig koppling mellan mannens roll som skyddsombud och avskedandet. Man begär därför 220 000 kronor i allmänt skadestånd samt utebliven lön och att avskedandet ska förklaras ogiltigt.