Hoppa till huvudinnehåll
Anställningsvillkor

Vd:n svarar på kritiken

Alfred von Platen, vd för Xzakt Kundrelation: Anställda berättar att man inte får gå på toaletten, ta kaffe eller en nypa luft annat än på raster. Varför?
Lina Björk Publicerad

– Varken Xzakt eller Unionens förtroendevalda känner att det finns några otydligheter eller frågor från anställda gällande detta. Raster är till för att ta en paus i arbetet. Om man av någon anledning behöver ta ytterligare paus så kan det göras om det stäms av med ledning på plats samt att möjligheten inte sätts i system eller missbrukas.

De berättar också att man måste vara tillgänglig under sjukfrånvaro. Varför?
– Varken Xzakt eller Unionens förtroendevalda känner att det finns några otydligheter eller frågor från anställda gällande detta. För att verksamheten ska kunna planera sin bemanning så är det normalt att arbetstagaren ska kunna kontaktas under sin sjukfrånvaro.

Hur skulle du säga att villkoren ser ut hos er? 
– Det finns i dagsläget en fråga gällande individuell lönesättning och fördelning av olika anställningsformer, där kollektivavtalet ger utrymme för tolkning och parterna inte har full samsyn. I övrigt anser Xzakts såväl som Unionens förtroendevalda att Kollektivavtal efterlevs, och att om meningsskiljaktigheter uppstår så reds de ut fort.

Hur ser personalomsättningen ut?
– Xzakt har dels uppdrag med stabila arbetsvolymer, dels uppdrag med säsongsrelaterade arbetsvolymer. Sett över branschen har bolaget en mycket låg personalomsättning.

Hur ser relationen till facket ut?
– Lokalt upplevs relationen som mycket god av såväl Xzakt som Unionens förtroendevalda. Dock blev relationen centralt mycket ansträngd under åren 2012-2013 då bolaget öppnade kontor i Trollhättan. Det är Xzakts uppfattning att orsaken till detta beror på brutna löften och ett mycket aggressivt agerande från Unionens sida. Xzakt valde därför att stänga kontoret i Trollhättan.

Företaget är uppdelat i fler bolag. Har alla delar kollektivavtal?
– Att ha en verksamhet i Xzakts storlek uppdelad i flera bolag är mycket vanligt för att skapa en tydlig struktur. Alla handläggare är anställda i ett av koncernens bolag och det bolaget har Kollektivavtal. När strukturen presenterades för Unionen så fanns inga synpunkter.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Anställningsvillkor

Så får man äldre att stanna kvar på jobbet

Mer än hälften av tjänstemännen över 50 vill gå i pension i förtid. Här är några högst subjektiva tips på hur man ska få äldre att stanna på jobbet.
Johanna Rovira Publicerad 15 maj 2024, kl 06:01
Pension eller arbeta vidare? Så får du äldre att stanna kvar på arbetet. Till vänster ett cyklande äldre par, till höger en senior kvinna på kontor.
Pension eller jobba vidare? Nyckeln till att behålla erfaren personal är uppskattning och anpassning. Locka äldre arbetstagare med förmåner och flexibilitet. Förbättrar du arbetsmiljön så får du också äldre att stanna. Colourbox.

Pensionsåldern flyttas fram och vi förväntas jobba allt längre. Men vi vill inte – åtminstone inte vi som befunnit oss på arbetsmarknaden ett tag. TCO:s rapport visar att 52 procent av tjänstemännen i åldersspannet 50–67 vill gå tidigare än riktåldern för pension som för närvarande är 67 år.

Svenska Miljöinstitutet sammanställde för några år sedan strategier för att behålla 50-plussarna på arbetsmarknaden. De handlar om att skapa ett gott arbetsklimat där äldre känner sig uppskattade och efterfrågade, men också om flexibilitet och anpassningar av arbetsmiljön, enligt institutets arbetsmiljöspecialister.

Gott så. Det saknas dock mer konkreta exempel. Kollega kan därför erbjuda några anspråkslösa förslag på vad som skulle få åtminstone en snart 60-plussare att sluta tråna efter tidigare pension.

Visa äldre anställda uppskattning 

En åldersrelaterad bonus skulle garanterat få vilken 55-plussare som helst att känna sig uppskattad. Likaså att förlägga konferenser och dylikt på platser med tropiskt klimat, vilket gör underverk för artrosangripna leder. Vissa arbetsgivare har en extra semestervecka när man fyllt 40, men varför stanna där? Varför inte fortsätta att premiera åldrandet genom att även införa extra semesterveckor vid 50, 60 och 70?

Flexiblare arbetsuppgifter

Om man under de sista arbetsåren får koncentrera sig på det man är bäst på,  kan det innebära att man fortsätter jobba, konstaterar Svenska Miljöinstitutet. Att de seniora medarbetarna får första tjing på alla roliga arbetsuppgifter vore alltså rimligt, liksom att de slipper allt tradigt trökjobb.

Anpassning efter ålder

Det kan vara svårt att veta vad som egentligen avses med anpassning, men att byta ut fruktkorgarna mot skålar med gröna marmeladkulor kan vara ett steg i rätt riktning. 

Att anpassa kontorstiden efter dygnsrytmen hos äldre torde vara en självklarhet – låt 6–2 bli det nya 9–5. Texten i alla utskrifter, trycksaker och litteratur på kontoret ska dessutom vara minst tio punkter stor och oskicket att använda färgad text totalförbjuds.

Åldersmedveten kultur

För att få  mogna medarbetare att stanna längre i sin tjänst är det viktigt att deras kunskaper och erfarenheter tas till vara.  Att ungtuppar och ålderister som förlöjligar och fnissar åt äldres bidrag i diskussioner omedelbart förses med en dumstrut är minst lika viktigt. Medarbetare som mumlar i skägget bör dessutom få löneavdrag.

Man skulle också kunna inrätta en ny tjänst – åldersombudsman, vars arbetsuppgifter består i att bevaka de äldres intressen och serva de mognare medarbetarna på allehanda sätt efter personliga önskemål.

Bra arbetsmiljö åt alla 

Egna rum till alla vore rimligt eftersom kontorslandskap är förödande på alla upptänkliga sätt. Men åtminstone de som fyllt 55 borde omgående förses med egna rum för att slippa släpa runt på tunga kontorsattiraljer och komma undan tjattret på de öppna arbetsytorna.

Arbetsgivaren slipper därmed införa fler vilrum, eftersom  50-plussare då kan ta en behövlig paus på den obligatoriska soffan i det åldersanpassade egna rummet där de själva kan reglera värmen så att den är optimal för blodcirkulationen.

Den arbetsgivare som verkligen månar om sina till åren komna anställda ser, utöver ovanstående tips, också till att sätta guldkant på de sista ljuva arbetsåren genom att installera margaritamaskiner på varje våningsplan samt införa obligatoriska arbetsplatsträffar med powerpoint-presentationer av barnbarn och katter.