1. Prinsesstårtan. En klassiker i fikarummet. Det här är den nyanställda som gav ett sådant fräscht och aptitligt intryck under anställningsintervjun, men som man riskerar bli övermätt på redan efter några tuggor. Prinsesstårtor förekommer dock i olika skepnader – vissa innehåller för mycket grädde medan andra bjuder på trevliga överraskningar under den söta marsipanen.
2. Skorpa. Den där lite torra, träige, nästan anonyme arbetskamraten som inte gör mycket väsen av sig men utför sitt jobb plikttroget och pålitligt. I en del sammanhang med rätt sorts marmelad kan dock en skorpa göra underverk för stämningen och den gemensamma arbetsprestationen.
3. Studentska. Grön utanpå men svart som synden inuti är egenskaper som gett studentskan, en klassisk Uppsalabakelse, dess namn. En studentska på jobbet är dock inte nödvändigtvis oerfaren. Hon eller han kan vara grön av andra skäl (avundsjuka, mögel, miljövurm, trädgårdsintresse, politisk åskådning etc)
Hon drar sig inte för att manipulera sina chefer och/eller stjäla dina idéer, men gör det med finess. Det spröda mördegsskalet är svårt att motstå för sockersvultna kollegor.
4. Kanelbulle. En hyvens typ som gör sitt bästa för att alla ska trivas och må bra på jobbet. Opretentiös och möjligen lite lat, men utför det den ska. Alla kanske inte håller med bullen i allt och några tycker den kan bli lite tjatig i längden, men de flesta respekterar hans eller hennes idéer och insatser.
5. Semla. En högpresterande tjänsteman som inte alla förmår uppskatta efter bästa förmåga eftersom han eller hon kan vara aningen knepig att ha att göra med. En del kan dessutom uppfatta semlan som överdriven och överambitiös, men under rätt förutsättningar och ledning är semlan faktiskt en pärla.
6. Napoleonbakelse. Här har vi en ledartyp som antingen redan är chef eller gärna skulle vilja vara. Med sina många lager blir Napoleonbakelsen aldrig ointressant, men han eller hon bjuder inte på några större överraskningar heller.
7. Makron (eller macaron). Överskattad och förmodligen överbetald liten hipster med näsa för nya trender. Framstår ofta som en besserwisser men är i själva verket rädd för att misslyckas och avslöjas som bluff. Men ibland är en makron också rätt bakelse på rätt plats.