Hoppa till huvudinnehåll
Varsel

Stora Ensos nedläggning – en chock för facket

Stora Ensos planer på att lägga ned pappers- och massaproduktionen i Kvarnsveden i Borlänge kom som en chock även för facket på företaget. Vid nedläggningen försvinner 440 jobb.
Niklas Hallstedt Publicerad 20 april 2021, kl 16:52
Patrik Lindén / Stora Enso
Stora Ensos nedskärningen beror, enligt företaget, på en minskad efterfråga på papper i Europa. En trend som har accelererat på grund av coronapandemin. Patrik Lindén / Stora Enso

Det är under tredje kvartalet i år som skogsjätten Stora Enso planerar att lägga ned bruken både i Kvarnsveden i Borlänge, och i finska Veitsiluoto. Sammanlagt försvinner på det viset 1 110 jobb.

I Borlänge handlar det om 440 jobb, varav cirka 150 är tjänstemän. Knappt hundra av dessa tillhör Unionenklubben.

Anledningen till den planerade nedskärningen är, enligt företaget, en minskad efterfråga på papper i Europa, en trend som har accelererat på grund av pandemin, och att båda bruken går med förlust.

Problemen var inte okända för Unionenklubbens ordförande Jakob Stångmyr, ändå kom beskedet om nedläggningen som en chock.

– Det var inte det man väntade sig när man vaknade i morse. Vi blev informerade strax innan pressreleasen gick ut. Det är klart att jag känt till att tryckpappersmarknaden varit under press en längre tid. Men man vill ju inte hoppas att det ska vara vår sajt som drabbas, säger han.

Själv har han som 49-åring jobbat hela sitt vuxna arbetsliv på Stora Enso, och säger att även många av hans kollegor har varit längre på bruket.

– Det här förändrar vardagen för många. Nu måste vårt fokus vara att se till att det blir så bra som möjligt för kollegor och medlemmar, och att man får stöd och hjälp att ta sig vidare, säger Jakob Stångmyr.

– Jag tror och hoppas att de allra flesta kommer ut ur det här på ett bra sätt. Man måste försöka ingjuta hopp.

Hur känns det för din egen del?
– Det har varit mycket känslor och svängt under hela dagen. Men jag har gått in i min roll som ordförande och försökt sköta allt praktiskt.

Det formella beslutet är ännu inte fattat, men chansen att det inte skulle bli av är liten, anser Jakob Stångmyr.

Hur möjligheterna för de uppsagda tjänstemännen att få nya jobb  ser ut är oklart, men företaget lovar att stötta de anställda.

– Om ett beslut skulle tas att stänga bruken, kommer vi att ha ett nära samarbete med andra Stora Enso-enheter, kommunerna i Kemi och Borlänge, samt andra intressenter i syfte att stödja ny anställning och utbildning av drabbade medarbetare. Vi skulle också aktivt delta i diskussioner för att hitta alternativa framtida användningsområden för anläggningarna. Under denna processen kommer vi att betjäna våra kunder på bästa möjliga sätt, säger Kati ter Horst, chef för Stora Ensos pappersdivision, i ett pressmeddelande.

Förhandlingarna om nedläggningen inleds på måndag.

Niklas Hallstedt