Hoppa till huvudinnehåll
Varsel

Oro för framtida arbetsmiljö på Ericsson

Värst drabbat av Ericssons varsel är Stockholm där 1 100 jobb ska bort. På Unionenklubben i Kista befarar man att neddragningen kommer leda till en ohållbar arbetsbelastning för dem som blir kvar.
Linnea Andersson Publicerad 11 mars 2015, kl 16:01
JONAS EKSTRÖMER / TT
På Ericsson i Kista oroar sig Unionenklubben för att en redan tuff arbetssituation kommer bli ännu tuffare efter att de nya neddragningarna. JONAS EKSTRÖMER / TT

– Jag är orolig för att de som är kvar kommer få mycket mer att göra. Vi har inga reservkrafter kvar, alla ligger redan på max, säger Stefan Borg, klubbordförande och huvudskyddsombud på Ericsson i Kista.

Han har svårt att förstå hur Ericsson kan motivera varslet med arbetsbrist samtidigt som de anställda arbetar övertid. Som Kollega skrivit tidigare är arbetssituationen redan ansträngd som en följd av Ericssons tidigare neddragningar. Stefan Borg är dessutom skeptisk till att företaget vill ha kvar en hel del konsulter efter neddragningen.

– Från fackligt håll tycker vi att det är väldigt knepigt att ha konsulter kvar när våra medlemmar får gå. Det är klart att det finns konsulter som har en unik kompetens men det gäller inte alla som företaget vill behålla.

Beskedet om att telekomjätten sammanlagt varslar 2 200 anställda i Sverige, kom som en överraskning för medlemmarna och för en del förtroendevalda. Trots det har Unionenklubben i Kista än så länge inte fått särskilt många reaktioner från medlemmarna. Men några frågor har Stefan Borg ändå fått under dagen. En medlem har hört av sig och frågat om det är läge att ta ut föräldraledighet trots varslet och en annan medlem ville sätta upp sig på turlistan för avtalspension.

Ericsson har cirka 10 000 anställda i Kista, varav nästan 3 000 är Unionenmedlemmar. Hur många Unionenmedlemmar som blir av med sina jobb vet man i nuläget inte. Ericsson har uttryckt en vilja om att neddragningen ska vara klar redan till den 10 juni och facken inleder troligtvis förhandlingarna med arbetsgivarna i nästa vecka. Stefan Borg poängterar dock att det är viktigt att processen får ta den tid det tar. Att neddragningarna görs med kvalitet och med las, lagen om anställningsskydd, i botten.

Varsel

Ericssons storvarsel överraskade facket

Vilka verksamheter ska bort på Ericsson? Det är frågan Unionenklubbarna ställer när telekomjätten går ut och flaggar för att man minskar antalet anställda i Sverige med 1 200.
Johanna Rovira Publicerad 3 april 2024, kl 13:45
Ericsson logga
I slutet av mars varslade Ericsson 1 200 anställda i Sverige. Företaget hänvisar till en försämrad mobilnätsmarknad. Foto: Henrik Montgomery/TT

Strax före påsk avslöjade Ericsson i ett pressmeddelande att företaget ska krympa med 1 200 anställda i Sverige. För facken på Ericsson kom nyheten som en överraskning. 

Andreas Larsson

När företaget reducerat antalet anställda tidigare har vi kommit längre i vår dialog med arbetsgivaren. Nu var arbetsgivaren snabb på att dra i stora tofsen och vi är inte vana att stå där vi står, säger Andreas Larsson, ordförande för Unionens samarbetsorganisation inom Ericsson. 

Han har suttit i förhandlingar med arbetsgivaren och övriga fackliga organisationer på företaget som har omkring 14 500 anställda i Sverige, varav cirka 4 500 är medlemmar i Unionens åtta klubbar. Man har bland annat diskuterat nya målbilder för olika verksamheter.  

Det finns många frågetecken som vi jobbar på att räta ut. Exempelvis vad vi ska sluta göra och vad ska vi fokusera på framöver. Vi vill ju att det vi gör ska leda till något så stabilt som möjligt, säger Andreas Larsson. 

Han är trots allt hoppfull.

Vi tror att vi ska kunna göra något bra av detta ihop med företaget. Det finns ett samförstånd kring hur vi ska landa bra, men har lite olika syn på hur vägen dit ska se ut. 

För ett år sedan presenterade Ericsson ett sparpaket på 11 miljarder kronor som innebar att 1 400 tjänster försvann i Sverige.