Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsskada

Varning för kickoff på fritiden!

Sandra Åberg krossade en ryggkota under en kickoff. Men eftersom olyckan inträffade på en ledig dag och aktiviteten ansågs frivillig vägrades hon ersättning. Efter en lång strid har hon lyckats få sina besvär klassade som arbetsskada.
Ola Rennstam Publicerad 27 januari 2014, kl 13:49
Maria Obed
Jag har fortfarande konstant värk. Men jag har lärt mig att leva med smärtan, säger Sandra Åberg som skadades när arbetsplatsen åkte ribbåt på Vänern. Maria Obed

Det var i juni 2011 som Unionenmedlemmen Sandra Åberg var på kickoff med sina kollegor, stämningen var uppspelt och förväntansfull. En av aktiviteterna bestod i att åka ut på Vänern med en snabbgående så kallad ribbåt.

- Båten kom upp på en stor våg och jag tappade fotfästet och trillade ner på plinten som man sitter på. Det krasade till i hela kroppen och det visade sig senare att jag krossat en ryggkota, berättar hon.

Båtturen och de andra nöjesbetonade aktiviteterna bekostades av Sandra Åbergs arbetsgivare, en restaurang i Karlstad. Kickoffen ägde rum på en ledig dag, utanför betald arbetstid, men programmet innehöll också kompetensutveckling i form av föreläsningar som endast anordnades vid detta tillfälle. Cheferna informerade dessutom om nyheter på menyn och personalen fick prova maträtter och drycker.

Det ansågs illojalt och otacksamt att inte ställa upp...

Enligt arbetsgivaren var deltagandet helt frivilligt men Sandra Åberg och hennes kollegor har en annan uppfattning - som anställd förväntades man följa med.

- Det ansågs illojalt och otacksamt att inte ställa upp och annars fick vi inte ta del av informationen, säger hon.

Skador i samband med kickoffer och andra gemensamhetsaktiviteter är dessvärre inte ovanligt. Äventyrsbanor uppe i trädkronorna eller brottning i sumodräkter är sällan en optimal kombination med deltagare som vill visa sig på styva linan, har intagit för mycket alkohol eller helt enkelt är otränade. Men olyckor kan också, som i Sandra Åbergs fall, ske på grund av ren och skär otur.

En sak är dock säker: det är arbetsgivaren som har ansvar för arbetsmiljön - det vill säga på och i anslutning till betald arbetstid. Problemet är att det blivit allt vanligare att arbetsgivarna förlägger gemensamma aktiviteter utanför arbetstid, vilket gör det betydligt svårare att få skadan godkänd som arbetsskada.

- Man lägger in någon form av utbildning i samband med kickoffen. Det blir billigt för arbetsgivaren eftersom man inte behöver betala övertid och lön, det räcker med att fixa mat och lite gemensamma rolighetsaktiviteter, säger Mattias af Malmborg, förbundsjurist på LO-TCO Rättsskydd.

Enligt facket bör gemensamma aktiviteter utanför arbetstid ge samma försäkringsskydd som under ordinarie arbetstid.

- Detta är gruppaktiviteter som arrangeras av arbetsgivaren och som gynnar arbetet och sammanhållningen i gruppen. Agerar man i arbetsgivarens intresse ska man också vara skyddad av arbets­skadeförsäkringen. Men det saknas praxis på det här området, ingen vet exakt var gränserna går, säger Mattias af Malmborg.

 ...finns en klar förväntan på deltagande ska det kunna räknas som arbetsskada...

Unionen och LO-TCO Rättsskydd har drivit flera ärenden de senaste åren där medlemmar skadat sig utanför ordinarie arbetstid. I Sandra Åbergs fall genomfördes aktiviteterna utanför betald arbetstid och - enligt arbetsgivaren - utan obligatorisk närvaro. Afa Försäkring, som administrerar arbetsskadeförsäkringen, ansåg därmed att aktiviteterna inte kunde anses ha utförts "i arbetsgivarens intresse" och inte var att betrakta som olycksfall i arbetet.

LO-TCO Rättsskydd tyckte annorlunda och över­klagade ärendet till Afas omprövningsavdelning som kom fram till en helt annan slutsats än försäkrings­ bolaget. Omprövningsavdelningen vägde in att utbildningen under kickoffen endast gavs vid detta tillfälle och gjorde bedömningen att personalaktiviteten var att jämställa med arbete. Deltagarna ska därmed vara skyddade av arbetsskadeförsäkringen.

- Aktiviteten var inte obligatorisk, men omprövnings­avdelningen konstaterar att det räcker med att det finns en klar förväntan på deltagande för att det ska kunna räknas som arbetsskada. Det glädjande med detta ärende är att man valt att gå emot arbetsgivaren som vägrade erkänna att han förväntade sig att alla skulle ställa upp. Hittills har det inte varit möjligt att få den här typen av skador godkända om inte arbetsgivaren "varit med på vagnen", säger Mattias af Malmborg.

På grund av ryggsmärtorna kunde Sandra Åberg inte arbeta kvar i restaurangbranschen och har i dag ett kontorsjobb med arbetsanpassning. Rehabilite­ringen har hon hittills fått bekosta ur egen ficka med hjälp av sina föräldrar.

- Jag var sjukskriven ett halvår och har fortfarande konstant värk och äter starka tabletter. Men jag har lärt mig att leva med smärtan. Det har varit slitsamt att inte få hjälp med rehabiliteringen eller någon ersättning för förlorad arbetsinkomst. Det har varit mycket sjukkostnader och jag vill bara att kroppen ska bli bra.

En tid efter att olyckan godkänts som arbets­skada fick Sandra Åberg en klumpsumma från Afa Försäkring.

Läs mer: 10 tips för en lyckad kickoff 

Försäkringar vid arbetsskada

  • Om din arbetsgivare har kollektivavtal omfattas du av en extra försäkring, Trygghetsförsäkring vid arbetsskada, TFA. Även arbetsgivare utan kollektiv­ avtal kan teckna TFA för sina anställda.
  • Som arbetsskada räknas en personskada som uppkommit genom olycksfall i arbetet, färdolycksfall (olycksfall till eller från arbetet), arbetssjukdom (skadlig inverkan i arbetet)och smitta (i vissa fall).
  • Ersättningen är ett komplement till den man kan få från Försäkringskassan.
  • Man kan bland annat få ersättning för: inkomstförlust, kostnader, sveda och värk, bestående besvär, ärr och tandskador.
  • Det är Afa Försäkring som administrerar TFA på uppdrag av arbetsmarknadens parter.
  • Alla som förvärvsarbetar i Sverige, oavsett om de är anställda, uppdragstagare eller egna företagare, omfattas dessutom av den lagstadgade arbets­skadeförsäkringen som regleras av Försäkringskassan.
Arbetsskada

Krock med barn inte en arbetsskada

När mannen skulle sätta i en sladd som lossnat från datorn krockade hans huvud med sin son som lekte under bordet. Men nu har högsta förvaltningsdomstolen sagt sitt –  det räknas inte som arbetsskada.
Lina Björk Publicerad 26 april 2023, kl 10:09
Barnfingrar som rör ett tangentbord
Barn som leker under bord kan bli en arbetsmiljörisk. Det fick en tjänsteman erfara när hans 3-årige son orsakade honom en tandskada - som inte räknas som arbetsskada, enligt domstolen. Foto: Shutterstock

Även om du jobbar hemifrån har din arbetsgivare ansvar för sin arbetsmiljö. Men skulle du råka ut för en arbetsskada är ditt skydd betydligt svagare. Är du på kontoret så täcks i princip allt som sker på betald arbetstid och inom kontorets väggar. Jobbar du hemma måste olyckan ha skett i ”påtagligt och direkt samband med det arbete som utförs”, vilket är betydligt svårare att bevisa. Det fick en tjänsteman som hade beordrats hemmajobb under smittspridningen av covid-19 erfara.


Krockade med sonens huvud

Medan mannen jobbade lossnade strömkabeln till hans dator och föll i golvet. När han böjde sig ner för att sätta i den, reste sig hans treårige son som lekte under bordet och mannen fick hans huvud på hakan vilket orsakade en tandskada. Eftersom skadan uppstått när han jobbade anmälde han det som en arbetsskada och Försäkringskassan gav honom rätt till ersättning för tandvårdskostnader.

Ett ombud för socialförsäkringen överklagade beslutet och menade att olyckshändelsen inte kunde skyllas på jobbet - alltså inte en arbetsskada. Det hela gick hela vägen till högsta förvaltningsdomstolen som ändrade beslutet med motiveringen att olyckan hade med mannens privatliv att göra eftersom det var sin sons huvud han krockade med.

Lagstadgad försäkring

Den som drabbas av en arbetsskada kan ansöka om olika ersättningar från arbetsskadeförsäkringen. De vanligaste är livränta (ersättning för inkomstförlust) och ersättning för kostnader (för tandvård, särskilda hjälpmedel eller sjukvård utomlands).

TFA

De allra flesta har även kollektivavtalad Trygghetsförsäkring vid arbetsskada (TFA), som ger extra ersättning om du skadar dig på jobbet, till eller från jobbet eller får en arbetssjukdom. TFA-avtalet är ett kollektivavtal som ger ekonomiskt skydd till den som råkar ut för en arbetsskada.